• 瀏覽: 281,548
  • 回覆: 1,198
  • 追帖: 151
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-8-16 06:41 PM 發表

Good question, 我眼中的地大不是一個數字,每個council 容許一幅地可建兩間unit有一個minimum size,
例如我個council要求至少要700m2,
咁我幅地超過700m2 就升值能力會較690m2高出不少。
所以在我眼中在我住的Co ...
楼主你好
我想知在你住的Council 買地建屋或買地連屋的价格
我有興趣到 Melbourne 看看或認識相关地区人士呢? 我下星期会去Melb 一星期左右
谢谢你意見 可pm 我資料

熱賣及精選
引用:
原帖由 wing286 於 2017-8-17 01:14 發表

楼主你好
我想知在你住的Council 買地建屋或買地連屋的价格
我有興趣到 Melbourne 看看或認識相关地区人士呢? 我下星期会去Melb 一星期左右
谢谢你意見 可pm 我資料
我住的區域並無House and land package 推出,因為是舊區,
要建屋就只有買間舊屋産平自己揾builder起,或有個別Builder自己早前買落舊屋產平賣off plan即樓花,
up to 4/5m 一間,視乎大細而定,但不是經常在市場出現,可遇不可求,
而我不是行內人,亦沒有熟人可介紹。

唔該,請問如果我想投資+過幾年自住,你覺得買Adelaide,Melbourne or Perth的樓好D?
Thx

請問boxhill附近有冇新供應?如果海外置業要買一手, 咁樣通常係apartment?tks

引用:
原帖由 waih67 於 2017-8-18 01:49 發表

請問boxhill附近有冇新供應?如果海外置業要買一手, 咁樣通常係apartment?tks
區內有很多新供應,上年我睇過幾個盤,一房五六十萬唔連車位又有,
六七十萬連Stacker parking system 又有,你可以買全新unit/townhouse/house都得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 naughty12345 於 2017-8-18 01:10 發表

唔該,請問如果我想投資+過幾年自住,你覺得買Adelaide,Melbourne or Perth的樓好D?
Thx
要自住就當然自己先知邊處適合啦,
你問我一定揀Melbourne, 剛又連續第七年被選為全世界最宜居住城市。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kim679 於 2017-8-14 03:52 PM 發表

Ching, 而家進度如何?容易係澳洲借錢嗎?
就黎申請到,可能借到六成半左右,因為自己收入唔夠多,否則可以借七成,雖然買貴咗,但借到錢我儘量希望成左出租,始終想長遠出租,十年八載以後個世界變成點實在預計不到。有些投資確是要放點時間「煲下」

希望成左放D相上嚟大家睇下
:)

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2017-8-20 11:56 PM 發表

就黎申請到,可能借到六成半左右,因為自己收入唔夠多,否則可以借七成,雖然買貴咗,但借到錢我儘量希望成左出租,始終想長遠出租,十年八載以後個世界變成點實在預計不到。有些投資確是要放點時間「煲下」

...
什麼機構做貸款?利率如何?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2017-8-20 11:56 PM 發表

...
Ching可能錯有錯著,借少佐,息少佐,租金没變,折舊一樣。咁年尾交税埋單計,可能有錢入袋但就不用交税。

回覆 引用 TOP

希望係咁!
現在未批,批左先知幾厘息

我真想移民去 Melbourne, 上次見到海邊 Brighton D屋好靚,不過好似係超豪宅區,天氣又唔錯,真係宜居城市啊

不過上次上唐人街飲茶,因為唔識,随便入一間,麻麻地,請問樓主邊度飲茶或食中菜好?遲D去時就識㨂吓
:)

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2017-8-23 03:27 發表

希望係咁!
現在未批,批左先知幾厘息

我真想移民去 Melbourne, 上次見到海邊 Brighton D屋好靚,不過好似係超豪宅區,天氣又唔錯,真係宜居城市啊

不過上次上唐人街飲茶,因為唔識,随便入一間,麻麻地,請問 ...
我去開食為先Burwood,
另外Docaster都有唔少飲茶好地方。Brighton 係好地方,高尚人區域。

回覆 引用 TOP

下次去試下先

回覆 引用 TOP

引用:

...
借到6成半?我之前都只能借6成,又估價不足。。。。

引用:
原帖由 PEDESTRIANBB 於 2017-8-23 08:38 AM 發表

借到6成半?我之前都只能借6成,又估價不足。。。。
咁我未做估價,只係初步計還款能力,可能估完都係無6成半,做得咁少成都有點失望,當初買時agent 仲話做到七成,有時想信D agent 少少都唔得,真係佢講乜都要自己求証,我當初也有點懶惰左

回覆 引用 TOP

買新楼估值不是大问题 我问的两間銀行也沒有派人和收估价费 。只要收入無问题和放些銀在銀行俾佢睇 便OK 借足七成是case by case pre-approved 的 不收申請费用

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]