註冊 登入

[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

其實如果買可能自住物業,邊類型會較好?大家有冇推介?

熱賣及精選
幾年前曾留意South Yarra既apartment, 現在那區還可以嗎? 打算先投資,出租,之後自住。

Thank You.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-8-16 12:36 PM 發表

水魚post, 我個friend被人呃咗幾十萬就係呢類“移民”公司,大家小心。
😱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2017-8-16 10:51 發表

其實如果買可能自住物業,邊類型會較好?大家有冇推介?
自住要地點方便,治安好,可上下兩三層但最下層一定要有主人房,日日上上落落老咗好辛苦,如唔想打理大花園,可選擇townhouse,unit.
apartment就留意on going fees,
body corp. fees, 老咗冇收入一年比多三五七千條數唔細,一地兩間以上unit法例要有body corporate , 最小都千幾蚊一年。

回覆 引用 TOP

[quote]原帖由 royroy07 於 2017-8-16 15:41 發表
deleted

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-8-16 07:24 發表

投資定可能自住,
你有冇身份買舊屋?
之後再答你。
Yahoo 好, 都係自住, 希望能再有日後地價升值. 可以買舊屋.

引用:
原帖由 superlin 於 2017-8-16 16:39 發表

Yahoo 好, 都係自住, 希望能再有日後地價升值. 可以買舊屋.
自住就Berwick, 舊唔緊要,地要大。
St. Kilda區係可以,但你可能只買到apartment,區內apartment近年推出不少,將來升幅會受區內可以建幾多approval影響,如果好似CBD咁你就奶野。其他你提的兩區唔洗諗。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-8-16 15:22 發表

St. Kilda區係可以,但你可能只買到apartment,區內apartment近年推出不少,將來升幅會受區內可以建幾多approval影響,如果好似CBD咁你就奶野。其他你提的兩區唔洗諗。
謝Yahoo兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cs92 於 2017-8-16 11:04 發表

幾年前曾留意South Yarra既apartment, 現在那區還可以嗎? 打算先投資,出租,之後自住。

Thank You.
區是好區,apartment亦不平,
要買就選低密度,不要二三十層那種。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-8-16 15:22 發表

Yahoo 兄, 因我不是在MEL 長大, 所以請問在你眼中幾多m2 先叫地大? 600m2?  over 800m2 ? tks

引用:
原帖由 superlin 於 2017-8-16 19:39 發表

Yahoo 兄, 因我不是在MEL 長大, 所以請問在你眼中幾多m2 先叫地大? 600m2? over 800m2 ? tks
Good question, 我眼中的地大不是一個數字,每個council 容許一幅地可建兩間unit有一個minimum size,
例如我個council要求至少要700m2,
咁我幅地超過700m2 就升值能力會較690m2高出不少。
所以在我眼中在我住的Council, 要有700m2先叫大,在其他區域在我眼中數字會不一樣.
另外一點就係要考慮council容許的建屋地則比例,就算不從升值投資的角度去選擇地的size, 你心目中可能將來想建一間上下兩層共500m2的house,
你唔好以為買幅400m2的地就夠,
因為地則比例有可能只容許50%用來建屋,還有前後園set back rule等好多規條下600m2的地先叫做剛附合建500m2的雙層屋,所以怎麼的地才叫大係好睇你買這幅地的目的。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-8-16 18:41 發表

Good question, 我眼中的地大不是一個數字,每個council 容許一廿幅地可建兩間unit有一個minimum size,
例如我個council要求至少要700m2,
咁我幅地超過700m2 就升值能力會較690m2高出不少。
所以在我眼中在我住的Co ...
好清楚, 謝謝

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。