• 瀏覽: 380,849
  • 回覆: 1,505
  • 追帖: 158
+87
引用:
原帖由 崖上大大樓奴 於 2021-12-4 14:58 發表

果然獲益良多👏👏🙏
agent收得你錢,其實可以要佢做好多野包括幫你交水電各雜費,收租後才代付維修費~

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2021-12-4 01:16 PM 發表

agent收得你錢,其實可以要佢做好多野包括幫你交水電各雜費,收租後才代付維修費~
到時真係要問清楚包咩唔包咩,其實樓主有冇聽過撻訂後俾發展商出信追損失呢?

引用:
原帖由 崖上大大樓奴 於 2021-12-6 09:49 發表

到時真係要問清楚包咩唔包咩,其實樓主有冇聽過撻訂後俾發展商出信追損失呢?
我明你意思,但係呢度唔方便亦唔應該教你點樣踢契,
如果係我自然有方法但亦唔一定成功,good luck .

嘩嘩嘩!真係獲益不少,我要bookmark咗佢先得,,感激感激

想請教樓主,如果自住買townhouse(如Box Hill North e.g. 3/10 Fortune Street, 341sqm, 1.25mil+)好定買house(如Nunawading/Mitcham e.g. 5 Gladys Street, Nunawading, 587sqm, 1.82mil; 63 Rooks Road, Mitcham, 600sqm, 1.5mil)??? Townhouse比較細,冇乜後花園但間格適合(樓下有間套房,老來可以不用行上樓上)。House就大好多又有比較似樣嘅後花園,但間格就難找到適合的!!
先謝謝樓主

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-12-10 03:43 發表
想請教樓主,如果自住買townhouse(如Box Hill North e.g. 3/10 Fortune Street, 341sqm, 1.25mil+)好定買house(如Nunawading/Mitcham e.g. 5 Gladys Street, Nunawading, 587sqm, 1.82mil; 63 Rooks Road, Mitcham, 600sqm, 1.5mil)? ...
要睇個人需要, family size, 年紀,
我就一定唔會選Rooks road, 工業街!
其他兩間留意freeway 聲浪,
愛花園及升值就house,愛location方便就townhouse, 沒有對與錯.
還有客觀因素,現場觀察環境及鄰居,早上返工時出大路易唔易,
好多野我都會考慮~

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2021-12-10 04:31 AM 發表

要睇個人需要, family size, 年紀,
我就一定唔會選Rooks road, 工業街!
其他兩間留意freeway 聲浪,
愛花園及升值就house,愛location方便就townhouse, 沒有對與錯.
還有客觀因素,現場觀察環境及鄰居,早上返工時出大路易唔易,
好多野我都會考慮~
謝謝樓主寶貴分享,感激感激。

Townhouse是否買就貴,賣就平?
Box Hill North and Box Hill有大量的Townhouse!供過於求??

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-12-10 05:16 PM 發表
Box Hill North and Box Hill有大量的Townhouse!供過於求??
你講的樓盤地區, Boxhill , Nunawanding, Rooks road, 我經常經過。要親身實地睇樓先至知是否合自己。
Townhouse strata 地契的話要一世俾 strata fee,地方公用。樓齡好大或想大改建都唔得。但唔係"買就貴,賣就平"。想將來升值潛力大的話始終好區好位置獨立屋機會大過 unit / townhouse / villa。
你身在香港就唔建議隔山買牛。靠網上睇樓 +網上你唔識嘅人推介好大機會出幾多錢都買唔啱心水。近排陪人睇樓,我冇間覺得"好",但朋友梗係有少少喜歡先搵我幫眼俾意見。我一直都勸佢租一年樓,瞭解清楚 Melbourne唔同區先揀。如果當初一落機就買應該會後悔。

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-12-10 19:16 發表
不存在買就貴,賣就平.
價錢已經看到供求,
尤其是二手價.

引用:
原帖由 tfk12au7 於 2021-12-10 20:44 發表

你講的樓盤地區, Boxhill , Nunawanding, Rooks road, 我經常經過。要親身實地睇樓先至知是否合自己。
Townhouse strata 地契的話要一世俾 strata fee,地方公用。樓齡好大或想大改建都唔得。但唔係"買就貴,賣就平"。想將來升值潛力大的話始終好區好位置獨立屋機會大過 unit / townhouse / villa。
你身在香港就唔建議隔 ...
正路就是先租後買,
但近兩年的升市,
租一年後樓價已經升咗一兩成,我覺得都要考慮個市係乜狀態~

再次多謝樓主的意見及tfk12au7的分享。

我都是這樣想,所以希望能早一些買樓。可能都係買house好D,我有親戚在Melbourne可代我先睇一下,如果好的話就飛去親身睇同參加auction。最大問題是回港要3星期檢疫!!!

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-12-10 23:37 發表
我都是這樣想,所以希望能早一些買樓。可能都係買house好D,我有親戚在Melbourne可代我先睇一下,如果好的話就飛去親身睇同參加auction。最大問題是回港要3星期檢疫!!!
如果在我住區域附近我又剛好有時間去open inspection, 都可以幫下眼,不過你以上幾區都唔近我~

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2021-12-10 09:45 PM 發表

如果在我住區域附近我又剛好有時間去open inspection, 都可以幫下眼,不過你以上幾區都唔近我~
先謝樓主的好意,真係唔該你。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]