• 瀏覽: 333,995
  • 回覆: 1,273
  • 追帖: 154
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2021-3-13 10:18 AM 發表

哈哈,你跟貼啲個市啦
樓主講得對,連Ringwood East的Townhouse價都在拍賣中狂升!

熱賣及精選
請問樓主,單層定雙層house比較保值呢?謝謝

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-14 14:29 發表

請問樓主,單層定雙層house比較保值呢?謝謝
house保值在於地價,並非單雙層,建築物隨著時間depreciate, 地價就相反,
要高保值就要地價升幅遠大於建築物貶值。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2021-4-14 04:08 PM 發表

house保值在於地價,並非單雙層,建築物隨著時間depreciate, 地價就相反,
要高保值就要地價升幅遠大於建築物貶值。
請問樓主有那些區地價升幅遠大於建築物貶值?先前你提及過Wheelers Hill同Vermont South,還有其他可供參考嗎?謝謝

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-15 01:37 發表

請問樓主有那些區地價升幅遠大於建築物貶值?先前你提及過Wheelers Hill同Vermont South,還有其他可供參考嗎?謝謝
這個答案不是單純地區的分別,還要加上地價及建築物的價錢,同區一塊地剛花錢一百萬建一間新屋跟原地上一間四十年舊屋,後者地價升幅當然遠大於建築物眨值。決定升幅變數太多,不是一問一答就能致富,是要對澳洲各區域社區的了解,建築結構的了解,稅務的了解,維修的了解,政府政策的了解。。。。。

再次謝謝樓主解說,那麽有那些地區可供參考,東區範圍太廣了!

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-15 13:07 發表

再次謝謝樓主解說,那麽有那些地區可供參考,東區範圍太廣了!
每個人要求不同,要不要校區,購物方便,近火車站,華人多,返工距離,介唔介意舊屋,把大部分資金放在地價上還是屋價上,老實說你的budget如果選擇東區house要離CBD30km打後, 要求以上的條件大部份都冇,沿住burwood highway Wantirna或打後係可以考慮,Ferntree Gully, Boronia, Scoresby, Bayswater等都會有啲較新house。如果唔介意舊屋,Forest Hill, Burwood East, Mulgrave 買間四五十年+樓,你的錢就有八九成投資在地價上,升值能力會較高,依家個個星期唔同價,呢三區今日比你買到,下個月可能已經out你budget, good luck.
但係如果你接受到townhouse, Glen Waverley,
Mount Waverley, 就會係我首選。

嘩!十分有用的資訊。再次感謝樓主!

500sqm以下地是否冇咁有投資價值?大過600sqm的又怕將來老左難打理!有些400-450sqm所謂house又買得過嗎?

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-15 16:19 發表

嘩!十分有用的資訊。再次感謝樓主!

500sqm以下地是否冇咁有投資價值?大過600sqm的又怕將來老左難打理!有些400-450sqm所謂house又買得過嗎?
你既買自住屋方向錯咗,
自住選擇講求自己需要,
地大地細投資價值等我會放在很後位置,屋內間格及結構,社區環境配套,治安,購物,食店種類,公共交通,學校。。我都會放最前。
如果講投資,400sqm的地都可以比1000sqm的地升幅大,location才是重點。

又學到野,謝謝樓主🙏

請問樓主Nunawading是否一個好區?

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-15 06:54 PM 發表

請問樓主Nunawading是否一個好區?
我試答:視乎你"好"的定義係乜?有火車站,附近大 mall要去 Ringwood Eastland.離 Doncaster, Box Hill, Glen Waverley唔遠。

自住最緊要親身睇過覺得舒服合適。我 Mel睇樓10年,積極搵樓做功課半年、親身睇樓幾十間。有朋友話睇了成百間先搵到。每個人對"好"嘅睇法唔同。真係要過到來俾時間逐間睇先得。

引用:
原帖由 tfk12au7 於 2021-4-20 23:10 發表

我試答:視乎你"好"的定義係乜?有火車站,附近大 mall要去 Ringwood Eastland.離 Doncaster, Box Hill, Glen Waverley唔遠。

自住最緊要親身睇過覺得舒服合適。我 Mel睇樓10年,積極搵樓做功課半年、親身睇樓幾十間。有朋友話睇了成百間先搵到。每個人對"好"嘅睇法唔同。真係要過到來俾時間逐間睇先得。 ...
多謝解答,正是我的睇法,
同一間house又或者同一個區,每個人都有唔同評價。

謝謝,睇來都應該先租屋然後再慢慢搵間合心水的屋!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]