• 瀏覽: 330,529
  • 回覆: 1,270
  • 追帖: 154
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-1-4 10:23 AM 發表

空氣不覺太差,但天空很灰,不用擔心。
咁就好了!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
請問樓主,我只是在初步搜尋apartment,怎樣可以知道樓宇在哪年建成?

我找到這網站,可以查到很多詳細資料但要收費:
https://www.landata.vic.gov.au/

在domain.com.au,可以粗略地看看那大樓的其他單位在以往一段時間內什麼時候有買賣,但那不完整也看不出實際樓宇建成年份。

引用:
原帖由 ddmids 於 2020-1-9 17:48 發表

請問樓主,我只是在初步搜尋apartment,怎樣可以知道樓宇在哪年建成?

我找到這網站,可以查到很多詳細資料但要收費:
https://www.landata.vic.gov.au/

在domain.com.au,可以粗略地看看那大樓的其他單位在以往一段時間內什麼時候有買賣,但那不完整也看不出實際樓宇建成年份。 ...
我近年好少留意apartment, 一般都用
onthehouse.com.au
Check 物業建築年份

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-1-9 07:23 PM 發表

我近年好少留意apartment, 一般都用
onthehouse.com.au
Check 物業建築年份
謝謝!很少有網站顯示建築年份的,可以作為參考了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hard7yung 於 2018-3-12 11:26 AM 發表

早晨樓主, 想問south yarra區情況, 一六年尾買入二房二厠(818+75)平分呎(隔離係Melbourne High School公立中學), 一九年第三季收樓, 你覺得物業價值到時會持平定係賣不到原價呢? ...
你好 樓主 又要你幫幫忙🙏 早兩日收到發展商最終通知 收樓再遲到2020年第二季 錢就一早預備咗 但呢間發展商好似毫冇經驗起樓 可以第四次推遲交樓 想問你如果我想唔成交因為過哂sunset day  我應該點去做呢個動作呢 在止祝樓主鼠年快樂 和氣生財

引用:
原帖由 hard7yung 於 2020-1-16 00:19 發表

你好 樓主 又要你幫幫忙🙏 早兩日收到發展商最終通知 收樓再遲到2020年第二季 錢就一早預備咗 但呢間發展商好似毫冇經驗起樓 可以第四次推遲交樓 想問你如果我想唔成交因為過哂sunset day  我應該點去做呢個動作呢 在止祝樓主鼠年快樂 和氣生財 ...
你當時有冇揾律師跟你份contract? 如果冇,現在你應該找一個律師睇睇,佢地會幫你作下一步行動。你有冇親身睇下層樓起成點?市場價係咪升咗?所以builder 就係想你行呢一步然後再resell, 咁就要問agent 可唔可以賣了你的樓花,或可執返少少~

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-1-16 06:01 AM 發表

你當時有冇揾律師跟你份contract? 如果冇,現在你應該找一個律師睇睇,佢地會幫你作下一步行動。你有冇親身睇下層樓起成點?市場價係咪升咗?所以builder 就係想你行呢一步然後再resell, 咁就要問agent 可唔可以賣了你的樓花,或可執返少少~ ...
非常感謝 首先講返買樓情況先 當時用發展商律師(即是律師代表雙方) 費用都要俾千八澳元🙄 最頂引就係發展商回我提問時 話sunset day係計我買入嗰刻😅 但我查過第一位買家係2016年3月23號(2018年發展商發證明信給我) 所以覺得呢間發展商(馬來西亞外商)D管理真係好駭人

引用:
原帖由 hard7yung 於 2020-1-16 11:56 發表

非常感謝 首先講返買樓情況先 當時用發展商律師(即是律師代表雙方) 費用都要俾千八澳元🙄 最頂引就係發展商回我提問時 話sunset day係計我買入嗰刻😅 但我查過第一位買家係2016年3月23號(2018年發展商發證明信給我) 所以覺得呢間發展商(馬來西亞外商)D管理真係好駭人 ...
千八蚊!超貴,我未比過超過一千蚊律師費一間。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-1-16 11:26 AM 發表

千八蚊!超貴,我未比過超過一千蚊律師費一間。
冇計啦😌 千八元係貴 但自己一心唸住投資 見地區又好 點知推遲再推遲 買時話一八年尾收樓 估唔到呢D外資地產商咁不知所謂😡

引用:
原帖由 hard7yung 於 2020-1-16 03:40 PM 發表

冇計啦😌 千八元係貴 但自己一心唸住投資 見地區又好 點知推遲再推遲 買時話一八年尾收樓 估唔到呢D外資地產商咁不知所謂😡
係邊間發展商?

引用:
原帖由 ddmids 於 2020-1-16 04:11 PM 發表

係邊間發展商?
Mitraland

引用:
原帖由 hard7yung 於 2020-1-16 05:58 PM 發表

Mitraland
謝謝答覆!不知道有沒有一些developer, builder等的黑名單可以參考一下......

引用:
原帖由 hard7yung 於 2020-1-16 05:58 PM 發表

Mitraland
你買個度隔離個樓盤又係大馬發展商,其實個個area 都有好幾個新樓盤將近落成,係咪有咁大需求呢?

買唔到樓的人...請不要再將責任歸咎任何人...
請不要怨天尤人,不思進取,應該自我問責,腳踏實地....
與其曰曰示威遊行,不如努力賺錢喇...
甚麼打倒地產霸權,復建居屋...有用嗎?
記住係人去適應環境,豈有環境適應人之理?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ddmids 於 2020-1-16 21:02 發表

謝謝答覆!不知道有沒有一些developer, builder等的黑名單可以參考一下......
https://www.productreview.com.au/c/home-builders

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-1-16 07:22 PM 發表

https://www.productreview.com.au/c/home-builders
謝謝!澳洲真係好多comparison網站,做比較時方便啊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]