註冊 登入

[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

引用:
原帖由 PEDESTRIANBB 於 2017-7-6 06:50 PM 發表

而家在澳洲做按揭十分困難, 剛settled物業只能做六成按揭, 同時估價又唔足, 銀行用了三個半月處理我的申請,發展商又唔體諒而需罰錢!!!
雜費又多,做按揭後又要在香港找澳洲律師簽名, 幾個簽名收了我千六蚊!!!

精選樓盤
引用:
原帖由 PEDESTRIANBB 於 2017-7-6 06:50 PM 發表

而家在澳洲做按揭十分困難, 剛settled物業只能做六成按揭, 同時估價又唔足, 銀行用了三個半月處理我的申請,發展商又唔體諒而需罰錢!!!
雖然就話估價獨立公司做,其實係銀行控制風險的一個手段,估價低D,借少D比你,佢風險低D.

hello

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PEDESTRIANBB 於 2017-7-6 06:52 PM 發表

雜費又多,做按揭後又要在香港找澳洲律師簽名, 幾個簽名收了我千六蚊!!!
係咩?我之前唔洗咁做窩。

hello
引用:
原帖由 gotomylord 於 2017-7-6 07:51 PM 發表

係咩?我之前唔洗咁做窩。
今年6月才做!!! 簽完又要速遞過去又幾舊!!!

引用:
原帖由 PEDESTRIANBB 於 2017-7-6 08:30 PM 發表

今年6月才做!!! 簽完又要速遞過去又幾舊!!!
按揭係澳洲做?利率年期可以嗎?

引用:
原帖由 Kim679 於 2017-7-6 08:54 PM 發表

按揭係澳洲做?利率年期可以嗎?
Y

引用:
原帖由 PEDESTRIANBB 於 2017-7-6 09:35 PM 發表

Y
請問邊間銀行?因為都要申請按揭,請指教

引用:
原帖由 Kim679 於 2017-7-6 09:42 PM 發表

請問邊間銀行?因為都要申請按揭,請指教
城市銀行

引用:
原帖由 PEDESTRIANBB 於 2017-7-6 10:05 PM 發表

城市銀行
洗唔洗係高級理財戶口?你自己打去申請?

引用:
原帖由 Kim679 於 2017-7-6 10:34 PM 發表

洗唔洗係高級理財戶口?你自己打去申請?
Through mortgage broker....

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-6-26 08:42 PM 發表

在澳洲買投資物業不似香港,
升就區區升,跌就齊齊跌,
區域非常重要,買到好區一年可升二三成,買著差貨可以在同期不升反跌,想穩陣第一講地段,要有point俾人搶,如校區,近火車站,近CBD,
治安要好,購物方便。 ...
請問ching,如果對townhouse同unit有興趣,可以點樣搵多d樓盤資料呢? 當地有無好像類似香港美聯 中原的地產公司推薦?謝謝你

引用:
原帖由 viva_chan 於 2017-7-7 05:51 發表

請問ching,如果對townhouse同unit有興趣,可以點樣搵多d樓盤資料呢? 當地有無好像類似香港美聯 中原的地產公司推薦?謝謝你
澳洲同香港唔同,因地方大亦不是由幾間大代理攞了大部份的盤,如果你只看某代理web site,你只能看到市場上少於10%的盤,一般我地本地人係去一兩個主要地産聯合web site,市場上不論誰是代理大部份盤都會放上去,到時你找到那個合適盤就會show 出由那個agent代理。。。
[url]realestate.com.au[/url]

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
Hi all,

I am also interested in buying a property in Australia, primarily considering Sydney or Melbourne. I spent few years in Sydney so i am more familiar with the Sydney suburbs, yet the property prices are too expensive. Melbourne is slightly less expensive and more affordable in terms of buying a townhouse at a decent eastern suburbs (such as Ringwood, Donvale etc). I am looking to buy a townhouse for medium to long term investment and may consider to use it for my retirement one day.

Good to see these posts to share about the property purchases in Australia

實用尺價係幾錢??

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。