[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

引用:
原帖由 rchow12 於 2017-9-20 09:03 PM 發表

早排study 過澳洲樓,D稅見到都怕怕,搵會計c都覺得煩,玩bitcoin 好過
睇你點玩。若non-resident。無免稅額。即刻3x%稅。好恐佈。

但若租cover唔到息和開支。(最好地連屋。升值高)。咁就年年唔洗比稅益政府。差唔多時間就加按或轉按。唔好溢政府幫手養班黑鬼亞差。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 wing286 於 2017-9-20 22:52 發表

恭喜楼主可取回低息 ,如果你有足夠現金和屬高收入人士  可以再同銀行bargain更低息 否则轉銀行吧
我次次都話轉銀行黎迫佢減我息,
但事實唔係話轉就轉,手續煩覆,
我在澳洲買樓投資最初是為了退稅,因為澳洲4x%的入息稅的確好高,
如果無買樓我每年就不能退回五位數字的入息稅,對打工仔的我這可不是小數目。長遠來說澳洲樓價較其他很多國家穩定,有穩定升幅但不會大上大落,墨市約每7-10年升一倍,買咗放係到等退休先cash in, 因為CGT稅率高,如果唔等退休無收入先賣又係要俾4x%稅,差不多同政府對分利潤!近兩年政府同銀行打擊投資者,
差不多每樣新招都係針對我地,
以前investment loan利息同home loan相同, 依家高成一厘有多,以前投資買樓花可減stamp duty,依家自住先可以減,而最影響係銀行收緊investment loan,現在借錢已經非常難。

.

回覆 引用 TOP

update 下現在Melbourne CBD apartment 租務情況,話說我有一間交給了同一agent租出十多年,近年不太滿意佢地service就轉俾另一agent做,估唔到情況非我所期望,首先我以市場價叫租金,加上年尾時候一般大學生已在年頭簽了一年約,而新學期就明年二月開學,這就少了這班大學生租客找地方住,再加上市場上大大話話同時有幾十間同價錢同類型apartment出租,我由上個月22號放租,到今日先租出,期間我已經每星期叫少十蚊租金,到五星期後今日租出比我最初叫價減了50蚊一星期租金。。及空置了五星期!
見意大家如果在年尾收樓放租,先看看市場供應量,如果太多供應的話就一開波把市場同類apartment叫價租金減5%救快人一步租出,總比空置成個月著數,加上鬼佬甚少在11.12.月揾樓搬屋,因近聖誕時候連公司都好少請新人,一切要等到一月尾二月頭先旺返,千萬要用盡方法把物業在十一月前租出,否則啲租客要一月先再出現。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-26 12:47 PM 發表

update 下現在Melbourne CBD apartment 租務情況,話說我有一間交給了同一agent租出十多年,近年不太滿意佢地service就轉俾另一agent做,估唔到情況非我所期望,首先我以市場價叫租金,加上年尾時候一般大學生已在年 ...
Very useful information.  Thx

回覆 引用 TOP

有無D網站推介, 可以約到agent 睇sydney 樓?

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-21 01:28 AM 發表

我次次都話轉銀行黎迫佢減我息,
但事實唔係話轉就轉,手續煩覆,
我在澳洲買樓投資最初是為了退稅,因為澳洲4x%的入息稅的確好高,
如果無買樓我每年就不能退回五位數字的入息稅,對打工仔的我這可不是小數目。長 ...
當年我因要上investment plan所以無左首置和stamp優惠。如唔上埋租金收入又借唔倒八成咁多。

最後唯有硬食。請周cgt 係唔係若退休後賣樓就唔洗比?

此外。我有成十幾皮野系super到。打算55歲退休時一次過拿走。唔洗打稅。免得同佢對分。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-26 12:47 PM 發表

update 下現在Melbourne CBD apartment 租務情況,話說我有一間交給了同一agent租出十多年,近年不太滿意佢地service就轉俾另一agent做,估唔到情況非我所期望,首先我以市場價叫租金,加上年尾時候一般大學生已在年 ...
sydney都唔系好得幾多。呢幾年個aa叫我唔好加租。話市況差。我開頭唔系好信。但上網查過。樓價雖升了好多。但租金卻停制不前。租好似無郁過。真系奇怪。

我有朋友住唐人區份。佢話呢五年佢個區只系加左10%租左右。原來唔只系我區咁樣。

引用:
原帖由 trashacc 於 2017-9-27 12:00 PM 發表

有無D網站推介, 可以約到agent 睇sydney 樓?
你去domain.com.au 或realestate.com.au。每個盤都有聯絡資料。

不過若auction盤。你就多數要系所定的open house時間自己去睇。一般系週六日。唔洗約aa。因個aa會企系個度一次過招呼你地。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-27 15:07 發表

當年我因要上investment plan所以無左首置和stamp優惠。如唔上埋租金收入又借唔倒八成咁多。

最後唯有硬食。請周cgt 係唔係若退休後賣樓就唔洗比?

此外。我有成十幾皮野系super到。打算55歲退休時一次過拿走。唔 ...
你55點可以攞super?
要60先攞得,因已付15%稅,
不用再付稅。
我等退休賣係因為我如果現在賣再on top of my income 就要交45%CGT。但退休後沒收入先賣就可以食埋免稅額, 再19/32/37%咁上先到45%,CGT會少好多,唔駛一下就上45%。

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-27 15:14 發表

sydney都唔系好得幾多。呢幾年個aa叫我唔好加租。話市況差。我開頭唔系好信。但上網查過。樓價雖升了好多。但租金卻停制不前。租好似無郁過。真系奇怪。

我有朋友住唐人區份。佢話呢五年佢個區只系加左10%租左右 ...
係呀,啲agent好似唔想我加租,
加三幾十蚊cover CPI 都呢樣個樣,
不過我年年都加少少,最主要睇下個market收緊幾多,保證加完都貴唔過其他同級盤,個租客就一定唔會走。另外提醒你,如果你住香港,每
次來回機票都可退稅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-27 02:24 PM 發表

你55點可以攞super?
要60先攞得,因已付15%稅,
不用再付稅。
我等退休賣係因為我如果現在賣再on top of my income 就要交45%CGT。但退休後沒收入先賣就可以食埋免稅額, 再19/32/37%咁上先到45%,CGT ...
我無55。只是講將來。記錯了完來六十才拿得。又要等多五年。

回覆 引用 TOP

師兄們,知不知道道現在Melbourne 近cbd 或大學區一房加study room 買賣價格?

引用:
原帖由 tmctaidiscuss 於 2017-9-29 20:35 發表

師兄們,知不知道道現在Melbourne 近cbd 或大學區一房加study room 買賣價格?
舊的二三十萬至新的五六十萬,
size 唔同價又唔同,好難講。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-29 07:11 PM 發表

舊的二三十萬至新的五六十萬,
size 唔同價又唔同,好難講。
新舊相差一陪

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。