[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-19 12:03 PM 發表

更正,剛剛睇返,
原來我俾緊4.74%.
佢每隔一段時間就會無通知下加息。次次陰d陰d。唉。

熱賣及精選
引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-19 14:09 發表

佢每隔一段時間就會無通知下加息。次次陰d陰d。唉。
係,但我會向好個方面諗,
租金夠cover 利息,
樓價年年升10%,
我冇投訴。

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-19 14:08 發表

謝回覆。其實我系澳公民。但系香港工作。因早年系澳做野。所以借到八成。但現在得42k租收。再借多過585k應該難。可能要同銀行做asset 重估加按。因十多年前。你若層樓值1m。可借500k。唔洗看入息。不過知道澳銀收 ...
我唔知佢點計,
如果你明年自住,
自住利率會較低,
到時記得轉。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-19 12:13 PM 發表

係,但我會向好個方面諗,
租金夠cover 利息,
樓價年年升10%,
我冇投訴。
是的。但我租金其實唔cover利息和開支。其實我專登的。所以年年唔洗比稅。因我連地買。租值少。但系升值彼高。(下年應該要比稅。所以想借多d。做成lost。唔洗比tax) 不過借完d錢滙返過來又系問題。ato 應該會問。可能再系澳洲買多間。

雖然表面看升了100%。但當年澳對港紙8.x。現在6.2。其實計返滙價只是同港樓同步。

但當買條後路比自己和家人。對中國政權都唔係好大信心。所以應該點升都唔會放的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-19 12:17 PM 發表

我唔知佢點計,
如果你明年自住,
自住利率會較低,
到時記得轉。
應該十年內都唔會回去自住了。系香港賺下錢先。但會保留。

回覆 引用 TOP

師兄當你們報稅時有冇計物業的depreciation?

引用:
原帖由 tmctaidiscuss 於 2017-9-19 18:09 發表

有,每年2.5%建築費。

回覆 引用 TOP

是否賣時要加番depreciation 上去?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tmctaidiscuss 於 2017-9-19 04:09 PM 發表

我就無。因我間屋是60年代舊屋。

但裝修有折舊。因用左幾皮野執過。有洒單據。會計師幫我攪。但新樓應該有。

回覆 引用 TOP

会計師会報 新楼有折舊 俾銭由surveyor 做report
我点加按和取資金再作投资 就要刨早前師兄的分享了
我有朋友申请按揭 利率不過4%左右 但楼上話要4.75 甚至更高? 可能是楼上師兄個人條件唔同  被銀行有机可乘

引用:
原帖由 wing286 於 2017-9-19 06:57 PM 發表

会計師会報 新楼有折舊 俾銭由surveyor 做report
我有朋友申请按揭 利率不過4%左右 但楼上話要4.75 甚至更高? ...
我5%

我和樓主用investment plan。我就早年簽。慢慢比佢加上去。

P+I 利率会便宜点4% 投資用供息plan 4.5左右吧

引用:
原帖由 wing286 於 2017-9-19 07:26 PM 發表

P+I 利率会便宜点4% 投資用供息plan 4.5左右吧
這是居民plan嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wing286 於 2017-9-19 20:57 發表

我有朋友申请按揭 利率不過4%左右 但楼上話要4.75 甚至更高? ...
investment loan 4% 現時沒可能吧,我個4.74%已經有1.06%discount,
CBA 正常係5.8%,
要做到呢個4.74%在CBA一般要借一百萬元以上,其他較細銀行可能會做到較低息,例如HSBC。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-19 21:19 發表

我5%

我和樓主用investment plan。我就早年簽。慢慢比佢加上去。
琴晚覆完呢個post諗下諗下唔對路,
我記得我個loan deal明明係-1.3%,
冇理由係-1.06%,今日攞返張contract出黎睇,果然係-1.3%,
咁利息就應該係4.5%而唔係4.74%,有可能呢兩年被CBA食咗夾棍!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。