[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

引用:
原帖由 20160302 於 2018-5-21 15:42 發表

如果budget所限,只能揀apartment作收租,你會建議那一區?
低層低密度,管理費要低,有車位兩房,500k以下東區現在仍買到,跟以上條件購買已輸少一半,地區很多不想掛一漏萬。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
今日版友到墨市睇樓,都有pm我求意見,這種素未謀面的信任,令我感動。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20160302 於 2018-5-22 11:39 發表

因為你夠中肯。其實我都考慮去墨爾本一趟睇樓。始終東西南北都未識分就買好危險。
另外我計緊啲支出。想請教如果將物業出租,以下費用是由業主比定係租客比:
1. 管理費 (租客比?)
2. 市政費 (業主比?)
3. 水費 (租客比?)
4. Land tax (業主比?)
5. 租金收入税 (是7%?) (業主比?) ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20160302 於 2018-5-22 11:39 發表

因為你夠中肯。其實我都考慮去墨爾本一趟睇樓。始終東西南北都未識分就買好危險。
另外我計緊啲支出。想請教如果將物業出租,以下費用是由業主比定係租客比:
1. 管理費 (租客比?)
2. 市政費 (業主比?)
3. 水費 (租客比?)
4. Land tax (業主比?)
5. 租金收入税 (是7%?) (業主比?) ...
1245全是業主比. 而第三就租客只比用水量水費用,業主比雜費,photo attached.Land tax 你買一間apartment地價未過250k 未需要比,租金稅7%?那裏來的數字?

引用:
原帖由 20160302 於 2018-5-22 11:42 發表

另外,我想問CBD有兩間大學,如果物業在這兩間大學附近,租出是否沒有難度?
你為什麼要在CBD大學買apartment? 租出盤勁多,一定租得出,但租金多少決定了租出快慢。

引用:
原帖由 20160302 於 2018-5-22 12:21 發表

明白。7% 是來自至一個agent 網站的資訊。
你可能誤會了那7%的來由。https://www.sro.vic.gov.au/foreignpurchaser

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20160302 於 2018-5-22 12:23 發表

香港推的盤比較多的是CBD的apartment。我都明白搶手嘢都應該不會拎到嚟香港賣。
最方便購買的途徑,可能也是最貴的。

回覆 引用 TOP

我開個post幫人,用咗成年答咗二百個問題,有啲新人一入黎就想揾錢,我係乜乜,我係物物,請死L開,再多幾個呢啲PK, 我會失蹤唔會幫你揾食,再delete埋我所有留言,你可以坐館答曬的問題,玩埋下半場。。

回覆 引用 TOP

我深信有澳洲買樓知識的不只我一人,所以我叫這區做交流區,但如果無太多人分享,我又可以單拖,不過見到啲人見到呢個post吸引投資者入黎,就新開個account第一個留言就話我係乜乜乜,識好多發展商及銀行,可以點點點,咁你識咁L多嘢,平時又唔上黎幫下啲兄弟,眼裏只有揾錢,但又唔付出,所以我好興。

回覆 引用 TOP

之前有一個仲有趣,話自己係builder專買地建hotel, 跟住有人問買hotel room有乜要留意,此builder跟住就失蹤了,一句都冇答!我唔介意人show off 自己有幾叻,但叻之餘可否用文字分享下,等大家學下野,免中招呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20160302 於 2018-5-22 20:15 發表

我都打算去墨爾本一趟,你用咗幾多日睇樓?
事前已揾定aa嗎?
喺邊區買了什麽?可以分享一吓嗎……
有埋相片就perfect. please

回覆 引用 TOP

一個在西面偏遠及一個在東面偏遠的區域,假設係同一價錢新樓,西面的地區會較東面的距離CBD較近約5-10km, 但較遠的東區比較近的西區還要繁榮,因為東面是比西面較早發展的,而好的公校九成都在東及東南面。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sonyav 於 2018-5-24 23:52 發表

今日賞試胆粗粗往東面去揾,東面同西面明顯周邊配套比較成熟,商場、交通、人氣都比西面好,好當然要負出代價,已揾到東南面距離Melbourne市中心約45分鐘車程(自己揸車)Cranbourne,相對銀碼都要俾西面高D(用全新屋比較),因為地價貴!
聽日最後一日,向番西面睇多次,希望有奇蹟出現 ...
Cranbourne地價約是每平方米1000澳元,相比東區校網區的每平方米的2000-3000澳元已經有相當折讓。

引用:
原帖由 Au_legal123 於 2018-5-25 10:37 發表

但係Cranbourne係印度聚區地,同埋Dandenong在上面...治安麻麻....如果要東南區的話..Clayton可能好小小...
Clayton個價已經係另一個level, 其實Clayton都多印度人,就算Glen Waverley亦有不少,可能我多印度籍同事亦了解佢地性格,覺得佢地嘅危險性超低於本地年青白鬼,印度人古惑但不搞事,但同意Dandenong不太安全。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sonyav 於 2018-5-25 22:15 發表

話咁快就過左呢個假期,睇左東南遠D既Cranbourne新發展區新樓,同埋西面Werrible 及Tarneit 既二手樓及新發展區新樓,地價兩方面已十分接近,但重點係印証哂樓主分享既係真實經驗,並唔係好似香港買樓咁簡單,用香港人一般心態(我呢D)就奶到嘭嘭声,雖然今次未能完夢,但起碼已有方向,所以再次多謝樓主無施負出,我會继續追住呢個post 同麻煩各位🙏🙏🙏 ...
睇得多自然就有idea, 親身體驗各地區分別及買樓流程本來就是必須,無奈大部分人都是隔山買牛再加上agent 9吹!
祝大家投資順利。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。