[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

澳洲墨爾本物業投資知識交流區 E-mail 此主題給朋友

因為之前澳洲地産投資帖近日已不能留言,樓主亦失蹤多時,小弟就此開這澳洲物業投資帖給大家一個集中地點討論澳洲地産。
簡短自我介紹,小弟居住及投資墨爾本樓房物業超過二十年,對house, townhouse, unit, apartment都有買賣經驗,但並非就業於地産行業,所以請不要叫我介紹什麼agent或物業項目或任何有關商業資料。謝大家。

熱賣及精選
引用:
原帖由 coaster 於 2017-6-24 14:49 發表

我都想知究竟即買即租出去得唔得
得,反而我想問點解唔得?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happysp 於 2017-6-26 20:45 發表

我想問,投資澳洲物業,有咩意見? 我唔識呢方面,不過朋友話好過在香港買.但好似好遠好唔知點,仲有市道,買咩類型穩陣,...?
在澳洲買投資物業不似香港,
升就區區升,跌就齊齊跌,
區域非常重要,買到好區一年可升二三成,買著差貨可以在同期不升反跌,想穩陣第一講地段,要有point俾人搶,如校區,近火車站,近CBD,
治安要好,購物方便。。。
第二要有地,愈大愈好,但要在沒有新地供應的地區,如在新開發區域新地不斷供應市場,升值能力自然較弱,所以盡可能買house因地大, 如想租金回報高可考慮買townhouse或unit, 但以同區計算,樓價升幅不及有大地的house,至於apartment可免則免,雖然租金回報不錯,但近年來大量供應下供過於求,管理費亦貴,
坐艇機會非常大。

引用:
原帖由 乜都食小小咁啦 於 2017-6-26 23:50 發表

作為老人家,我情願住townhouse好過,住house真係太煩。
本地好多老人家都down size,
其實如果不是太多植物同草地要打理,住house也不會太煩,住慣了house的私人空間,改住townhouse會同隔離屋近了很多,我反而不慣。

回覆 引用 TOP

近月靜咗,auction results 賣出率亦下跌,大陸限制外匯係一大原因。

回覆 引用 TOP

CBD全新一房apartment約450K,舊的250K也有,很少unit只得一房。如在Clayton 區近Monash uni. 一房apartment約350K,但size一般比CBD 的大,包一車位。

樓花

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenny1032 於 2017-7-5 13:54 發表

租金多少?易放租嗎?thanks
6-8% return, 租出極易無難度。

引用:
原帖由 Kim679 於 2017-7-5 18:32 發表

稅項復雜嗎?多人買黎收租?
我係本地人,對澳洲稅制較熟,亦不是會計師,唔敢答你。對我來說是煩不是復雜,我每年都是把每間物業的收入支出及可退稅的項目自己計好,
一份份給會計師過目再代我送上稅局。
澳洲打工仔都有好多人投資收租,
比例上比香港多。

引用:
原帖由 真。進擊的救星 於 2017-7-5 18:48 發表

樓主你好,本人兩年前係墨爾本買左樓花,將近收樓,但近來都揾唔到銀行肯做按揭,請問樓主有無其他窿路?
有冇揾過澳洲house mortgage broker? 佢地work on commission,
會同你諗惦佢。我就用開大銀行,借銀好易。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kim679 於 2017-7-5 19:16 發表

澳洲會計師點收費?
我用開果個會計師,一間物業應該不超過二百澳元,其他會計師我唔知收費。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 viva_chan 於 2017-7-7 05:51 發表

請問ching,如果對townhouse同unit有興趣,可以點樣搵多d樓盤資料呢? 當地有無好像類似香港美聯 中原的地產公司推薦?謝謝你
澳洲同香港唔同,因地方大亦不是由幾間大代理攞了大部份的盤,如果你只看某代理web site,你只能看到市場上少於10%的盤,一般我地本地人係去一兩個主要地産聯合web site,市場上不論誰是代理大部份盤都會放上去,到時你找到那個合適盤就會show 出由那個agent代理。。。
[url]realestate.com.au[/url]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbc10000 於 2017-7-7 11:58 發表

Hi all,

I am also interested in buying a property in Australia, primarily considering Sydney or Melbourne. I spent few years in Sydney so i am more familiar with the Sydney suburbs, yet the proper ...
個人覺得Donvale區比Ringwood好,治安較好,近city, 但欠了個火車站及hilly 地唔平較唔實用。
Ringwood 係傳統working class 居住,雖然近年樓價被推高不少,但治安較差,不過有火車站。

回覆 引用 TOP

樓上正確。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。