• 瀏覽: 316,804
  • 回覆: 1,307
  • 追帖: 94
ching 成功上樓了嗎? 好唔好住?  

小弟剛好幫老板搵停車場收費價錢,
其中一個係海翠花園,
(時租,日/夜/全日,月租, 各類車輛)
師兄可以幫忙嗎?
收費通告都可以呀。

熱賣及精選
各位屯門友好,好耐無上來,眼見屯門發展真係唔錯,但塞車越來越嚴重,日日炒車,同兩三年前差好遠

唔知有家仲住緊嗎,雖然搬走左去元朗,但都有時去屯門行下甘

引用:
原帖由 projectdicky 於 2020-8-6 10:26 AM 發表

各位屯門友好,好耐無上來,眼見屯門發展真係唔錯,但塞車越來越嚴重,日日炒車,同兩三年前差好遠

唔知有家仲住緊嗎,雖然搬走左去元朗,但都有時去屯門行下甘 ...
hihi~屯門好友,
(原來而家屯門好友區搬左入黎屋苑住戶區,諗起4-5年前大家都熱烈地討論~成日追post~開新post開得好快)

我都搬左出中九龍,不過屋企人都仲住屯門,間唔使都有返屯門,同埋自己仲有keep一個屯門收租物業,未捨得賣,自細屯門大的我依然睇好屯門區未來發展~
眼見今年5-6月果陣,2線區豐景園尺價都緊貼市區,而家新地游泳池新盤賣到萬8蚊尺都有承接,就知大家及發展商都睇好屯門區發展^^

屯門好友繼續GOGOGO~~

引用:
原帖由 liuxman 於 2020-8-10 11:01 AM 發表

hihi~屯門好友,
(原來而家屯門好友區搬左入黎屋苑住戶區,諗起4-5年前大家都熱烈地討論~成日追post~開新post開得好快)

我都搬左出中九龍,不過屋企人都仲住屯門,間唔使都有返屯門,同埋自己仲有keep一個屯門收租物業,未捨得賣,自細屯門大的我依然睇好屯門區未來發展~
眼見今年5-6月果陣,2線區豐景園尺價都緊貼市區,而家新地游泳池新盤賣到萬8蚊尺都有承接,就知大家及發展商 ...
從移左過來,真係少左討論了
泳池個盤賣高兩三成都有人接,甚至黃金個盤都一qq清,的確好多承接

我覺得屯門的確係幾好住 好多野都有,同埋對上車來講叫做有兩房選擇

引用:
原帖由 projectdicky 於 2020-8-10 11:16 AM 發表

泳池個盤賣高兩三成都有人接,甚至黃金個盤都一qq清,的確好多承接

我覺得屯門的確係幾好住 好多野都有,同埋對上車來講叫做有兩房選擇 ...
同意是上車好地方之餘仲有未來更好的發展配套~,不過屯門都唔細,的確要買岩location~

引用:
原帖由 projectdicky 於 2020-8-10 11:16 AM 發表

我覺得屯門的確係幾好住 好多野都有,同埋對上車來講叫做有兩房選擇 ...
哈哈,不過當年我岩岩入市,都係做CD ROM睇D師兄講野,分析多~

對比其他屯門盤,我自己不太看好青山公路沿線盤的升值潛力,因為配套真係未得,供應又多,但條青山公路只係擴闊左少少,根本冇可能負擔未來掃管忽入面大量人口增加及新青山公路邊的新供應,而且又冇咩民生配套,最近都要去黃金海岸果頭,再走遠少少都要去到置樂/市中心.

住左廿年屯門既我, 傳統青山公路沿線係走低密度陽光與海灘既住宅,住D相對有D錢既家庭,出門大部份都係渣車,而家反而好極端一大堆上車盤溝一堆house, 滿明山入伙後都傳青山公路朝早勁塞車,如果下路D盤入哂伙,果度都不少人口,每朝返放工的交通問題就會對樓價有直接負面影響,所以而家呢口上車價係吸引好多外區唔熟地形既客入市. 有得再揀我會揀返屯市/屯南附近的2手

引用:
原帖由 liuxman 於 2020-8-10 12:45 PM 發表

哈哈,不過當年我岩岩入市,都係做CD ROM睇D師兄講野,分析多~

對比其他屯門盤,我自己不太看好青山公路沿線盤的升值潛力,因為配套真係未得,供應又多,但條青山公路只係擴闊左少少,根本冇可能負擔未來掃管忽入面大量人口增加及新青山公路邊的新供應,而且又冇咩民生配套,最近都要去黃金海岸果頭,再走遠少少都要去到置樂/市中心.

住左廿年屯門既我, 傳統青山公路沿線係走低密度陽光與海灘既 ...
以家屯公越來越多車原因係多左人揸車返工放工,亦可以講錢多左想改善生活,出九龍下路的確係塞得好緊要,再去埋深井都係塞,呢個解決問題要等十一號幹線先有機會,屯赤只係去機埸快左但明顯乜會吸引新界北個班人用呢條路

青公以往係較優靜連車位800-1000尺以上,但諗住投資同上車換樓來講,呢一刻只可以講入埸易,出貨要吸引一班人入去租或買二手係有d難,供應太多偏遠又係一問題

屯南或屯市會偏向市中心,始終民生區已有鐵路有巴士會較易去吸引人住,我住疊茵試過35分鍾到荔枝角,亦試過90分鐘,真係要7點零出門口先可以唔塞車,但以家上fb睇塞車group要提早到7點前,繁時塞車要提早起身返工呢一樣野對我呢類人,外區人最大障礙,影響樓價

引用:
原帖由 projectdicky 於 2020-8-10 02:45 PM 發表

以家屯公越來越多車原因係多左人揸車返工放工,亦可以講錢多左想改善生活,出九龍下路的確係塞得好緊要,再去埋深井都係塞,呢個解決問題要等十一號幹線先有機會,屯赤只係去機埸快左但明顯乜會吸引新界北個班人用呢條路

青公以往係較優靜連車位800-1000尺以上,但諗住投資同上車換樓來講,呢一刻只可以講入埸易,出貨要吸引一班人入去租或買二手係有d難,供應太多偏遠又係一問題

屯南或屯市會偏向市中心,始 ...
有屯赤公路應該仲可以舒緩埋一批葵青貨櫃碼頭北上大陸的拖頭/物流貨車

Agree with you "呢一刻只可以講入埸易,出貨要吸引一班人入去租或買二手係有d難"

4-5年前計,如果朝早渣車黎計在屯公7點半前後係2個世界,最好7點半渣到去深井,而家唔知仲有冇需要再提早到~
疊茵都好,返工有多個選擇,巴士/MTR,且又有班大學生棒場客

引用:
原帖由 liuxman 於 2020-8-10 03:51 PM 發表

有屯赤公路應該仲可以舒緩埋一批葵青貨櫃碼頭北上大陸的拖頭/物流貨車

Agree with you "呢一刻只可以講入埸易,出貨要吸引一班人入去租或買二手係有d難"

4-5年前計,如果朝早渣車黎計在屯公7點半前後係2個世界,最好7點半渣到去深井,而家唔知仲有冇需要再提早到~
疊茵都好,返工有多個選擇,巴士/MTR,且又有班大學生棒場客 ...
以家想9成唔塞車, 730要過轉車站就好d, 搭巴士村巴就要搭7點零班次,如果揸車就要7點15到過深井就安全

又甘講全香港都會塞車,唔係屯公,吐露港日日都一樣塞老龍,我以家住元朗都係搭西鐵為主,同埋輕鐵元朗有四條線繁時都係等一至兩分鐘一班,我住屏山搭兩個站行上樓朗屏出去全程連等車都係35分鍾,所以我屋企附近有直達巴士行大欖,我都唔會等巴士(以家巴士成日cut班次)

屯南發展已經唔同曬,定位已經有個南站係到,不過屯門人本身都唔太搭西鐵,始終要搭多三四站出市區,可能個站起左都係搭巴士村巴

富健 VS 龍門居
大家請比啲意見,出面啲貼萬年塵封無人理了

請問有沒有豐景園車位放租?
找了很久

引用:
原帖由 tci2008 於 2020-8-12 12:22 PM 發表

富健 VS 龍門居
大家請比啲意見,出面啲貼萬年塵封無人理了
我六七年前睇過,其實都係籌人參建居屋,我覺得富建好似乾淨少少,同埋龍門居較樓望樓,當年我睇過有個旬盤中層400實尺賣203萬自由市埸價,但最後都無買買左第二到

引用:
原帖由 projectdicky 於 2020-8-14 12:56 PM 發表

我六七年前睇過,其實都係籌人參建居屋,我覺得富建好似乾淨少少,同埋龍門居較樓望樓,當年我睇過有個旬盤中層400實尺賣203萬自由市埸價,但最後都無買買左第二到 ...
謝謝回覆,表面野我同你諗法一樣,不過更想知法團管理質素,大維修基金有幾多,有冇漏水等,希望有用家答下

引用:
原帖由 tci2008 於 2020-8-14 09:10 PM 發表

謝謝回覆,表面野我同你諗法一樣,不過更想知法團管理質素,大維修基金有幾多,有冇漏水等,希望有用家答下
其實睇樓果陣可以問問AA可以邊度睇到,或自己去座頭搵下D通告,正常應該都有標示既,如冇咪再問下管理署D主任叫佢覆你. 另外如果單位望向/近輕鐵車廠特別是低層,深夜唔多唔少都有D工程維修/或輕鐵的經過的聲音

引用:
原帖由 liuxman 於 2020-8-15 12:54 PM 發表

其實睇樓果陣可以問問AA可以邊度睇到,或自己去座頭搵下D通告,正常應該都有標示既,如冇咪再問下管理署D主任叫佢覆你. 另外如果單位望向/近輕鐵車廠特別是低層,深夜唔多唔少都有D工程維修/或輕鐵的經過的聲音 ...
謝謝!你話嘈音應該淨係富健近車廠果四座聽到吧,龍門應該聽唔到?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]