• 瀏覽: 398,454
  • 回覆: 2,150
  • 追帖: 128
引用:
原帖由 有樓出租 於 2017-6-23 07:18 AM 發表

師兄真醒目
新樓現時收租回報一般在兩厘左右,正常二手純住宅可租到3厘以上,通常是公寓才比較易做到4厘,但論樓價升幅則公寓一般都落後於純住宅

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25105308&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

現在回看2015年中的發帖,相信不少當時不看好中山的人都大嘆跌眼鏡。自深中通道於2015年12月落實興建,中山經過一年多時間,不少地區的樓價已經升值一倍甚至更多。雖然近期因為限購政策而有所回落,但不少人已經看到中山長遠的區位優勢及升值潛力。最重要的是,中山似乎也找到了未來的發展方向,大興土木去把握這千載難逢的機遇。看現時情況落實深中通道的第一階段急升已經完成,接下來兩三年間中山樓價將會進入緩慢增長期,甚至會隨經濟大環境而回調;但只要中山繼續著力發展經濟,引入外來投資,吸引更多人口移入,相信長遠的發展還是值得期待的。

同意Ching觀點。最近留意中山領導層的動作,對引進大投資動作頻頻。 其實深中落實消息一出,已經好多深圳工廠同大公司中山佈局,已經投資左,不過仲未開始開工而已。 宜家唔上車,以後更難上。

回覆 引用 TOP

請問大家點睇東都國際公館

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 五星級租客 於 2017-6-24 08:17 AM 發表

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25105308&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

現在回看2015年中的發帖,相信不少當時不看好中山的人都大嘆跌眼鏡。自深中通道於2015年12月落實興建 ...
師兄有見地、有眼光

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 五星級租客 於 2017-6-24 08:17 AM 發表

現在回看2015年中的發帖,相信不少當時不看好中山的人都大嘆跌眼鏡。自深中通道於2015年12月落實興建 ...
回看過去年半的時間,升幅真的不少!!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 五星級租客 於 2017-7-25 11:29 AM 發表

2015年中,南朗鎮的均價才5000多,在深圳等一線城市樓價被壓抑的情況下,中山這年多以來的升幅可以算得上是跑贏很多地區了。
師兄幾時出貨?

引用:
原帖由 902Sitoy 於 2017-7-25 12:51 PM 發表

師兄幾時出貨?
我睇好中山東部的長遠發展,而且諗住自用,暫時冇放賣的打算。我估計大橋效應可以抽升兩浸,第一浸我覺得只係靠深中概念追落後,拉近返同周邊大城市嘅價格差距而已,估計已經升完,如果已有斬獲可以先出貨。跟住升幅會放緩,甚至隨大圍環境下跌。第二浸升幅大約在深中通道通車前1、2年左右開始,到時候中山在基建、招商、增加人口等方面也會有一定成效,屆時才是中山真正發揮實力之時。到時要出貨定追貨就要視乎你預期中山可以去到咩高度了!
以上純屬個人推測,並無任何理據支持,如果唔啱睇笑下就算!世界不斷在變,始終都係要睇政策睇形勢去作出調整和配合嘅。

師兄有眼光

回覆 引用 TOP

我也是用了十多萬裝修, 已包家電在內, 無咩大問題, 而且手工好好, 又不會逐個電制位同你計, 通常佢地都包, 任你接幾多個, 我陽台都拉了2個水龍頭, 大陸裝修係無咁計較, 而且不會少少野又話要加錢, 我有些地方, 我自己都知好考師傅工夫和時間, 我知係香港一定加費用, 但大陸師傅只係講兩句話用左好多時間去做, 但無話要加錢。出黎效果很好, 非常滿意, 不過我就比較得閒, 每星期都過去睇進度。而家入住左一年了! 另外中山的樓價其實係無咩點跌, 只係無升得咁快, 前兩星期, 我朋友才認籌南區一個單位, 賣14500-16000, 但係超額7倍, 我朋友抽唔到, 買唔到, 而且只得尼個盤係香港人不限購, 如果你熟, 你應知我講邊個盤。

引用:
原帖由 好運齊來 於 2017-8-1 04:17 PM 發表

我也是用了十多萬裝修, 已包家電在內, 無咩大問題, 而且手工好好, 又不會逐個電制位同你計, 通常佢地都包, 任你接幾多個, 我陽台都拉了2個水龍頭, 大陸裝修係無咁計較, 而且不會少少野又話要加錢, 我有些地方, ...
十多萬包家電算幾抵喎!遇到好師傅真幸福!
你朋友果個盤係咪乙型生蛇?小區配套係幾好呀!抽唔到呢期等下期啦,呢啲大盤真係長賣長有。

回覆 引用 TOP

十多萬是普通裝修。 是, 乙型。。。

回覆 引用 TOP

其實南區算唔算旺區?

好的投資大都是苦悶的
引用:
原帖由 鼓真 於 2017-8-2 08:38 PM 發表

其實南區算唔算旺區?
用數據回答你……Click入下面條link睇睇,有個人口分佈圖表,南區常住人口及戶籍人口都是數一數二的低,人口在24個區𥚃面排第21,怎樣也算不上旺區吧!
http://mp.weixin.qq.com/s/L1Y7YwkIjhqaZHJAWD8wrA

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]