註冊 登入

[海外置業] 泰國樓討論專區

本主題由 miss5 於 2018-4-12 11:07 PM 提升
引用:
原帖由 takuma 於 2017-8-4 03:37 PM 發表

師兄,請問你的單位是經什么途徑買入?展銷會?新樓盤嗎?買樓及出租單位流程是怎樣的?稅項,雜費點計?可Pm我傾!我都想買曼谷單位收租,香港要交稅嗎?請指教!🙏🙏
呢D 個個有用,又唔係私人資料, 公開傾好喎

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 劉伶 於 2017-6-10 03:03 PM 發表

是4年前買入的,價錢分別是170萬/580尺,120萬/370尺,185萬/590尺,現在收$10000,$7000和$11000.
現在找租容困難很多。
幾年前拿幾球野去泰國買樓

蝕匯又蝕升幅

引用:
原帖由 國民JJ 於 2017-10-1 01:25 PM 發表

蝕匯又蝕升幅

點解咁好嘅投資説成兩頭蝕? 定係我唔識計?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 國民JJ 於 2017-10-1 01:25 PM 發表

蝕匯又蝕升幅

是兌匯率蝕咗D,但海外置業避不了匯兌波動!有收租,樓價有升,oK啦,反正我過幾年申請退休簽證,D泰銖留返退休,日常生活用。

回覆 引用 TOP

剛剛去完實地睇盤,Bearing 站離 Siam 唔遠,20 分鐘車程,位置較偏僻,相對比較靜

回覆 引用 TOP

引用:

蝕匯又蝕升幅

佢應該講港樓升幅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 劉伶 於 2017-6-10 03:03 PM 發表

是4年前買入的,價錢分別是170萬/580尺,120萬/370尺,185萬/590尺,現在收$10000,$7000和$11000.
現在找租容困難很多。
C 兄在BKK各單位應 佔有地利和交通方便. 回報不俗。恭喜早佔先機!

回覆 引用 TOP

最近睇左兩個盤Niche Mono Bearing 同 Elio, 應該會二選一  自己覺得Niche Mono 各方面好d, 個一房floor plan 好掂! 有無師兄現場睇過?

引用:
原帖由 劉伶 於 2017-10-1 12:36 PM 發表

可以。今晚回覆你。
追覆😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 劉伶 於 2017-10-1 12:36 PM 發表

可以。今晚回覆你。
租務管理contact

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Nancy31 於 2017-10-2 11:46 AM 發表

最近睇左兩個盤Niche Mono Bearing 同 Elio, 應該會二選一  自己覺得Niche Mono 各方面好d, 個一房floor plan 好掂! 有無師兄現場睇過?
我九月中去曼谷時,受朋友所托兩個盤都去睇過。我認為Udomsuk 及 Bearing 的發展潛力都好,升起上黎,兩個盤估計升幅都差不多。但個人比較喜歡 Niche Mono 原因就係近BTS 站。因為Elio 一定要由BTS坐車去不太方便。

引用:
原帖由 ro10x 於 2017-10-2 07:10 PM 發表

我九月中去曼谷時,受朋友所托兩個盤都去睇過。我認為Udomsuk 及 Bearing 的發展潛力都好,升起上黎,兩個盤估計升幅都差不多。但個人比較喜歡 Niche Mono 原因就係近BTS 站。因為Elio 一定要由BTS坐車去不太方便 ...
咁師兄自己買咗邊度?

引用:
原帖由 Golf 於 2017-10-2 07:29 PM 發表

咁師兄自己買咗邊度?
自己買咗係Ekkamai,就係因為買過曼谷樓後,D朋友就鍾意問我意見,所以得閒又周圍睇吓 (齋睇😁)順便Mon住個市場情況。

引用:
原帖由 ro10x 於 2017-10-2 07:46 PM 發表

自己買咗係Ekkamai,就係因為買過曼谷樓後,D朋友就鍾意問我意見,所以得閒又周圍睇吓 (齋睇😁)順便Mon住個市場情況。
如果Ekkamai, 我記得師兄好似係買咗Siamese Ekkamai?

引用:
原帖由 Golf 於 2017-10-2 08:17 PM 發表

如果Ekkamai, 我記得師兄好似係買咗Siamese Ekkamai?
Siamese Ekkamai都好正👍

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。