• 瀏覽: 408,693
  • 回覆: 2,784
  • 追帖: 80
引用:
原帖由 TTSSPP 於 2017-5-4 12:33 PM 發表

壞嘅鐘一日24小時準兩次。

網上再開post 成本低。
賭仔輸咗唔搏無得番身。

十蔥好似由09 年唱淡到依家

上次年初一月聽樓主話ccl 見102等撈㡳點知在㡳(ccl 128) 不知底。

再有無 ...
十蔥同樓主都唔係巿場參與者,自然依牙鬆扛

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 cwcwm 於 2017-5-4 07:14 PM 發表

謝謝師兄的連結,是一個值得參考的數據。

思考了一回,想不明白為何在1000年前的宋朝的GDP per capita 會是以US$為單位。

閱讀下去,又找不到相關研究的methodology,如有更深入的解說,望能再分享。謝。

''Song ...
宋朝當然唔用美元,美國只建於1776年。因我工作關係做過類似分析,如冇記錯是一份歐洲論文做的分析,分析全球GDP。我想China Whisper 只是引用果個分析。果個分析分析清朝時是用白銀(當時全球共通貨弊)。GDP比重是這樣出來的。China Whisper 應是以白銀轉為美元以便讀者。你有興趣原本的分析可上網找找

回覆 引用 TOP

強帖留名,自問唔夠料去俾分析,看看眾師兄的理性討論,是件好事也

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2017-5-4 12:04 PM 發表

不開放心胸,接受不同意見論證洗禮,一旦意見相反就指人是打手,依然跟以前一樣自言自語的話,只是寫給你自已看罷了。
少俠似乎先係樓主no.1 fans, 開post 4分鐘即回,我敢講呢度冇人有咁神心,或者應驗左一句, 最瞭解你既,唔係你老婆,而係你既敵人

引用:
原帖由 yyhleung 於 2017-5-4 07:43 PM 發表

少俠似乎先係樓主no.1 fans, 開post 4分鐘即回,我敢講呢度冇人有咁神心,或者應驗左一句, 最瞭解你既,唔係你老婆,而係你既敵人
當給樓主和其他人提個醒吧

引用:
原帖由 cwcwm 於 4-5-2017 18:19 發表

我明白你的意思,樓價脫離物價,是情緒牽動的不滿;租金脫離物價,是對生活的影響。

現階段來看,生活有影響,但不至於完全失控。到是心理的影響,已經到了臨界點。

不過,本人認為臨界點還可以再往上推升多一點點 ...
樓主果然活在平行時空,現時租金回報率2.7%???

引用:
原帖由 采啟邁兆 於 2017-5-4 07:58 PM 發表

RVD data   

不同物業
細 大。香九新
可有大差別

附件

螢幕快照 2017-05-04 下午8.43.39.png(42.54 KB)

2017-5-4 08:44 PM

螢幕快照 2017-05-04 下午8.43.39.png

樓市FAQ
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25428668&extra=page%3D2
1 香港住宅地有幾多?
2 小陽春年年有?
3 每3年有8萬供應 每年有3萬新樓買?  
4 香港人每年要多住幾多層樓?
5 Hk幾時加息? 睇乜數?
6 買樓易賺定賣樓易賺?
引用:
原帖由 采啟邁兆 於 2017-5-4 07:58 PM 發表

RVD data

附件

螢幕快照 2017-05-04 下午8.43.39.png(42.54 KB)

2017-5-4 08:44 PM

螢幕快照 2017-05-04 下午8.43.39.png

樓市FAQ
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25428668&extra=page%3D2
1 香港住宅地有幾多?
2 小陽春年年有?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwcwm 於 2017-5-4 07:07 PM 發表

不好意思,忘了回覆你的短訊。

一般來說,我們認為港匯走弱,hibor就應該上升;反之亦然。

可是,我們如果細看歷史,其實兩者又沒有甚麼必然的關係,甚至連慣性都沒有出現。

另一方面,如果閣下相信歷史 ...
CW兄,

非常高興今天可以再看到師兄出嘅新post, 有些小問題想請教師兄:

「加拿大或爆次按危機。加拿大最大非銀行按揭機構Home Capital Group(HCG)逾70%存款一周內流失後,當地另一間按揭機構Equitable Group周一承認,其存款流失速度日益加快,讓市場憂慮加拿大版次按危機恐爆發。
HCG因信用危機導致存戶爭相取回存款,HCG被逼舉債20億加元,而該筆貸款利息高達22.5厘,堪稱高利貸。借錢消息令HCG股價插水,上周三暴跌逾60%。
另外,Equitable透露,存戶撤資事件越演越烈,該公司已向銀行取得20億加元貸款,確保流動性資產逾10億加元。
美國著名沽空機構Marc Cohodes前年開始押注加拿大樓市存泡沫,並已大舉沽空HCG。Marc Cohodes經典之作包括2008年沽空雷曼兄弟」

昨日看到這段新聞,但是卻未從電視媒體或其他新聞途徑得知更多消息,請問師兄對這段新聞有何看法呢?今次加拿大的次按危機會否影響全球的經濟呢?

quote] 原帖由 cwcwm 於2017-4-18 05:49 PM發表
今天,恆指正式失守24,000點,從中短線的趨勢來看,會是一輪下沉的格局。尋底之勢應可短至數星期或長至數月,投資者應宜先行獲利離場,以保住過去數月以來微薄的利潤。
至於這會否是數月前曾作出那吃力不討好的預言—『美股與港股背馳』,則仍有待觀察。 [/quote]

還想請教師兄,在一個月前你曾經作出以上的預測,但是近星期恆生指數又再重上及站穩在 24000點之上, 請問師兄是否仍然維持 原本的預測呢?

懇請師兄賜教 ,非常感謝!

引用:
原帖由 new_learner 於 2017-5-4 03:29 PM 發表

另外你既質疑可唔可以簡短啲?咁長真係好友淡友都冇心機睇嘎。
new learner, good suggestion.

一個永不犯(認)錯
只懂指出他人錯
搬完龍門改歴史
一係迴避問題唔敢答
一係你問A佢答唔到話B
CCL在底不知底
無accuracy
又自認無precision的
無牌駕車師傅樓主

雖然樓主似正人君子
似學富五車似為人師表
有家庭但沽空樓市賭
要長賭唔平倉
想賭一次又一次
望一Q番本
自己未敢爬山(唔平倉)
仲笑他人在山頂不知險
要無風無險
至敢爬喜瑪拉亞山的
樓主

靠乜幫人指點迷津
睇樓市 安居樂業?
或指點收租佬嘉湖林太
低撈高沽搵幾個錢?

new learner, 195字, 夠簡短未?

以上全部有証有據,要唔要加圖加出處?

[ 本帖最後由 TTSSPP 於 2017-5-4 11:43 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

樓市FAQ
1 香港住宅地有幾多?
2 小陽春年年有?
太好
加國次按如大鑊,
人仔唔再去toronto Vancouver
多D黎香港。

樓市FAQ
1 香港住宅地有幾多?
2 小陽春年年有?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwcwm 於 2017-5-4 03:27 PM 發表

朋友,這是你的發文,http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26617315
本人也可與你分享一下「不一樣的天空」

『假設要樓價下滑 美國每加1厘息, 走資1萬億, 而新樓供應每年繼續有增長(每年走1萬 ...
厲害。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TTSSPP 於 4-5-2017 21:06 發表

new learner, good suggestion.

一個永不犯(認)錯
只懂指出他人錯
搬完龍門改歴史
一係迴避問題唔敢答
一係你問A佢答唔到話B
CCL在底不知底
無accuracy
又自認無precision的
無牌駕車師傅樓主

雖然樓主似 ...
師兄好勁!

回覆 引用 TOP