• 瀏覽: 176,158
  • 回覆: 171
  • 追帖: 49
各位應該都收到個人稅表了

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 小尾田 於 2019-5-10 10:55 PM 發表

想請問 我老闆間公司係有限公司 而我推薦我國內一個親人提供貨品或個人技術 去幫我老闆間公司完成個Project 而我個親人係Freelance 無公司單亦無收據 只有公司經找換店轉帳比佢張入數紙 金額大概五萬港元 分三次不同日子支付 喺呢個無單又無據的情況下 只得一張找換店入數紙 公司可否開數或會否被稅局查? 而我國內個親人會否亦被查? 謝謝解答! ...
嚴格來講得張入數紙是不夠做supporting document來扣稅
要香國內親人此活動是否涉及為香港經營生意 如是 便要交稅

引用:
原帖由 小尾田 於 2019-5-12 05:11 PM 發表

感謝王生的回覆!
國內的親人係提供個人技術去生產一件製成品, 沒有到香港來,
收款也是用國內的戶口,公司打算當作購買物料去開這張單,
只是沒有單據而這次又牽涉到本人親戚,擔心之下問清楚而已,謝謝。

另有看到王生回答其他提問者時,提及到老闆可自由向公司戶口提取款項,
並可以不需還款給公司,請問 :
1. 那老闆需要在個人收入中報這筆款項嗎?
2. 那筆款項又需要交代是作用甚 ...
如只是提款不用作扣稅 稅局不會要求此款提供單據
由於你們買枝水的支出想扣稅 當然要單據
要注意分別

引用:
原帖由 清晨紅色香腸 於 2019-5-13 11:44 AM 發表

想問下無限公司,如果冇申報,是否會被估稅?
絕對有可能, 所以即使無生意 都要填零申報

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天大大山頭 於 2019-5-16 01:24 PM 發表

樓主,想請問有限公司董事同時也是股東要退出,股份會轉讓比餘下股東,股東唔想出錢,如果公司出錢買佢地啲股份可以嗎?另外當初公司成立時董事出既錢會計帳入amount due to director, 現在退股條數點 clear? ...
多數amount due to director 會由下一手董事股東接手返早前的balance
股權轉讓問題要搵返律師問清楚 一般唔會公司買返股票

引用:
原帖由 Euroteam 於 2019-6-15 05:02 AM 發表

想問返公司已經撤銷註冊,並已刊憲宣告解散,所有文件包括綠盒內的物件及綠簿都要keep 7年嗎?

由於公司係中港合資,但因為中方代表一直交代不清,致無法營運而申請撤銷,港方個老闆表明唔會keep,並想將所有文件全部送回大陸個代表
(除綠簿外,所有文件已經做了soft copy,公司章程正本留了一份) ...
保留7年的是業務記錄, 而非綠盒內文件
可參考下面的link:
https://www.ird.gov.hk/chi/pdf/c_51c_pam.pdf

引用:
原帖由 Euroteam 於 2019-6-15 01:07 PM 發表

多謝解答,稅局要求財務報表的已經保留,只係唔清楚啲公司章程、印鑑、未發出股票、綠簿是否可以銷毀或退回俾大陸的最大股東?因香港股東表明唔想keep,盡可能送走 ...
其實綠盒可以送走, 始終公司都撤銷左, 已不存在, 綠盒的東西理論上已不再生效, 公司名也不再生效,
keep 7年的帳目文件只係for稅局追稅,
而公司註冊署批得比你撤銷公司, 就應不會再追回什麼東西

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]