註冊 登入

創業會計/稅務/公司祕書-免費解答 你問我答

引用:
原帖由 尼古拉斯—天空 於 2017-9-21 05:02 PM 發表

请问,1 如果开了一个公司,却没有任何盈利,支出却有不少,每年需要完成哪些程序才可以让公司继续存在?  
          2 我现在有一份工作,听说如果 ...
1) 會計審計+商業登記費
2) 除非你老闆肯出糧比你開的公司 而非出糧比你個人

回覆 引用 TOP

精選樓盤
那商业登记费+会计审计费用 一起 一年大概需要多少钱可以搞定?这个是政府收取的么?

我的理想是有吃不完的西瓜,对了,还有一个筋斗云。
引用:
原帖由 尼古拉斯—天空 於 2017-9-22 04:15 PM 發表

那商业登记费+会计审计费用 一起 一年大概需要多少钱可以搞定?这个是政府收取的么?
商业登记费2,250 (政府) + 审计费用(3,000-5,000)

回覆 引用 TOP

我想問下八達通增值發票可唔可以扣稅用?

My Blog - http://www.superofsuper.com
引用:
原帖由 eroy4u 於 2017-9-26 10:12 AM 發表

我想問下八達通增值發票可唔可以扣稅用?
不可以的

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-9-27 09:23 AM 發表

不可以的
唔可以當開支交通費?因為搭車都係用八達通,之前我有個會計師話ok

引用:
原帖由 cgfighter 於 2017-10-1 01:05 AM 發表

唔可以當開支交通費?因為搭車都係用八達通,之前我有個會計師話ok
八達通增值係現金性質 現金轉現金係唔會當expense 稅局係唔會accept
一係印個八達通使用記錄 顯示到每次乘車費用咁就可以

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-10-3 09:24 AM 發表

八達通增值係現金性質 現金轉現金係唔會當expense 稅局係唔會accept
一係印個八達通使用記錄 顯示到每次乘車費用咁就可以
係架?無限公司都唔得?咁唔係話平時食飯d少少應酬費係可以claim的?

引用:
原帖由 cgfighter 於 2017-10-3 01:48 PM 發表

係架?無限公司都唔得?咁唔係話平時食飯d少少應酬費係可以claim的?
呢到係2個問題黎
1Q)係架?無限公司都唔得?
1A)你問多幾個會計師都係咁答 即使你問一個讀緊會計既學生都識答你八達通"增值"唔係exp 稅局唔會比扣稅 無限同有限冇分別
2Q)咁唔係話平時食飯d少少應酬費係可以claim的?
2A)我冇話唔可以

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-10-3 02:17 PM 發表

呢到係2個問題黎
1Q)係架?無限公司都唔得?
1A)你問多幾個會計師都係咁答 即使你問一個讀緊會計既學生都識答你八達通"增值"唔係exp 稅局唔會比扣稅 無限同有限冇分別
2Q)咁唔係話平時食飯d少少應酬費係可以clai ...
真係有人咁答的,叫我留d八達通增值單,話例子你搭車如果畀散紙你都唔會有任何單據,咁交通費都算公司成本又點做呢?

引用:
原帖由 cgfighter 於 2017-10-3 03:18 PM 發表

真係有人咁答的,叫我留d八達通增值單,話例子你搭車如果畀散紙你都唔會有任何單據,咁交通費都算公司成本又點做呢?
本人多年審計及稅務經驗 如果你堅持你意見 咁你搵D專業既人去請教 唔好搵D nobody答案就當係寶 再唔係你去搵稅局咨詢下

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-10-3 04:11 PM 發表

本人多年審計及稅務經驗 如果你堅持你意見 咁你搵D專業既人去請教 唔好搵D nobody答案就當係寶 再唔係你去搵稅局咨詢下
咁又唔好咁講,佢地都係會計師,唔係nobody ,就係唔識先問,個個都話自己有經驗,客信得邊個呢。

想問,
我六月底開咗間有限公司,
我是否需要在今年年底揾持牌會計做報稅

引用:
原帖由 cgfighter 於 2017-10-3 05:51 PM 發表

咁又唔好咁講,佢地都係會計師,唔係nobody ,就係唔識先問,個個都話自己有經驗,客信得邊個呢。
就係唔識先問 但問完又質疑 咁你問來做什麼? 咁你唔信不是跟你說可以去稅局咨詢嗎?

Advance Ruling

A person may apply to the Commissioner, subject to the payment of a fee and certain regulations, for a ruling on how any provision of the Inland Revenue Ordinance applies to him or the arrangement specified in the application. Full particulars will need to be provided before an advance ruling can be given.
Further details are provided in the Departmental Interpretation & Practice Notes No. 31 - Advance Rulings.
Some rulings of general interest have been selected for publication in the Publications and Press Releases section. They are for general reference only. For more details, refer to paragraphs 55 to 57 of the above Departmental Interpretation & Practice Notes.

Fees for Ruling Requests1. The fees payable in respect of an application for a ruling as specified underPart II of Schedule 10 are as followsa) An application feei) for a ruling on whether profits are to be treated as $30,000chargeable to profits tax under section 14 of the IRO asarising in or derived from Hong Kong(ii) for a ruling on whether remuneration is to be treated as $10,000chargeable to salaries tax under section 9A of the IRO(iii) for any other ruling $10,000

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。