註冊 登入

創業會計/稅務/公司祕書-免費解答 你問我答

年度虧損可以累積到下年報税用嗎? 如果可以,最多可累積幾年?

精選樓盤
獨資冇限公司年度虧損40萬 +
打工年度收入30萬,
用個人入息課税申報,咁要交税嗎?

獨資冇限公司 要收量俾自己嗎?
如果要,係咪要供mpf?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包糟糕 於 2017-8-17 07:38 AM 發表

年度虧損可以累積到下年報税用嗎? 如果可以,最多可累積幾年?
於某一課稅年度所蒙受的虧損,可予結轉並用以抵銷該行業於隨後年度的利潤。但經營多於一種行業的法團,則可將某一行業的虧損用以抵銷另一行業的利潤。對於實施優惠稅率徵稅的收益或利潤,計算其盈虧在抵銷其他收益或利潤時,會作出相對的調整。選擇以個人入息課稅辦法計稅的人士,如蒙受任何營業虧損,可在入息總額內扣除營業虧損。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包糟糕 於 2017-8-17 07:44 AM 發表

獨資冇限公司年度虧損40萬 +
打工年度收入30萬,
用個人入息課税申報,咁要交税嗎?
不用交

回覆 引用 TOP

想請教下之前公司係純海外運作,HK無員工,CO SEC代報稅時因為係LOSS CASE,所以不用俾錢,但無報OFFSHORE OPERATION,但上年下半年起在HK有OFFICE,員工了,成了ONSHORE,但可以只按比例申請只掌下半年的PROFIT係ONSHORE報嗎?但另一問題係之前無報開話OFFSHORE,而家唔知點報好....

引用:
原帖由 hotelmgr 於 2017-8-17 10:21 AM 發表

想請教下之前公司係純海外運作,HK無員工,CO SEC代報稅時因為係LOSS CASE,所以不用俾錢,但無報OFFSHORE OPERATION,但上年下半年起在HK有OFFICE,員工了,成了ONSHORE,但可以只按比例申請只掌下半年的PROFIT係ONSHORE報嗎 ...
之前的loss係由咩組成 e.g. only BR fee, com sec fee?
If yes, 照做今年, 唔洗理之前

以香港公司跟大陸公司簽合同 報税時有影響嗎?
大陸公司客户説要用于購滙用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-8-17 12:02 PM 發表

之前的loss係由咩組成 e.g. only BR fee, com sec fee?
If yes, 照做今年, 唔洗理之前
之前係trading loss,只是全部都是海外的operation

引用:
原帖由 hotelmgr 於 2017-8-18 09:00 AM 發表

之前係trading loss,只是全部都是海外的operation
咁你同稅局改返啦
你咁樣係之前報錯稅 你改返之前的報稅表

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-8-18 09:07 AM 發表

咁你同稅局改返啦
你咁樣係之前報錯稅 你改返之前的報稅表
ok, thanks

引用:
原帖由 hotelmgr 於 2017-8-18 09:33 AM 發表

ok, thanks
you are welcome

回覆 引用 TOP

開公司 營運上有咩文件資料需要KEEP 以便日後稅局抽查之用

引用:
原帖由 ~鯊魚~ 於 2017-8-28 08:43 PM 發表

開公司 營運上有咩文件資料需要KEEP 以便日後稅局抽查之用
銀行月結單 全有銷售發票及記錄 所有買貨發票及記錄 人工薪金記錄

回覆 引用 TOP

请问,1 如果开了一个公司,却没有任何盈利,支出却有不少,每年需要完成哪些程序才可以让公司继续存在?  
          2 我现在有一份工作,听说如果我开了一个公司,我可以通过这个公司每年少纳税?

我的理想是有吃不完的西瓜,对了,还有一个筋斗云。
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。