註冊 登入

創業會計/稅務/公司祕書-免費解答 你問我答

引用:
原帖由 arsa1990 於 2017-7-10 09:36 PM 發表

請問有限公司只有支出(買貨),但無任何收入,可以唔使audit嗎
公司應每年做審計 特別是新成立的公司
如有收到稅表, 應在稅表deadline前完成審計

回覆 引用 TOP

精選樓盤
請問我沒有薪俸稅收入 只得利得稅收的獨資業務 我有無免稅額可以扣減? 因為我收到稅局個別人士BIR60報稅表 唔識點報 謝謝你

做左網店一排都有穩定客源 想用屋企人名開間無限公司,自己以僱員形式出糧,方便往後做樓按。
網店主要現金交收,想問下公司收支可唔可以以個人銀行帳戶搞,免卻開公司戶口繁複手續。

引用:
原帖由 chakoo3 於 2017-7-23 11:18 PM 發表

請問我沒有薪俸稅收入 只得利得稅收的獨資業務 我有無免稅額可以扣減? 因為我收到稅局個別人士BIR60報稅表 唔識點報 謝謝你
唔係咁樣計的 薪金收入先會有免稅額扣 獨資業務的收入冇免稅額扣

引用:
原帖由 ~鯊魚~ 於 2017-7-24 01:14 AM 發表

做左網店一排都有穩定客源 想用屋企人名開間無限公司,自己以僱員形式出糧,方便往後做樓按。
網店主要現金交收,想問下公司收支可唔可以以個人銀行帳戶搞,免卻開公司戶口繁複手續。
明白 你公司收支用哂現金就可以

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-7-24 10:12 AM 發表

明白 你公司收支用哂現金就可以
如果入貨係用PPS找數呢?

引用:
原帖由 ~鯊魚~ 於 2017-7-25 12:11 AM 發表

如果入貨係用PPS找數呢?
你係用你公司PPS 定個人PPS先
用個人PPS找係公司角度都係當現金找

想問下, 邊間銀行較易開有限公司的戶口?

有限公司是否要搵會計報稅, 因小弟係一個人搞, 唔識做會計

引用:
原帖由 2bigq 於 2017-7-25 11:11 AM 發表

想問下, 邊間銀行較易開有限公司的戶口?

有限公司是否要搵會計報稅, 因小弟係一個人搞, 唔識做會計
而家開公司戶口係好難 要整哂文件 比銀行睇到你有實際業務
每年都要做會計審計

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-7-25 11:33 AM 發表

而家開公司戶口係好難 要整哂文件 比銀行睇到你有實際業務
每年都要做會計審計
多謝回覆, 我做網店的, 咁係咪應該接左間公司比較方便, 又唔使搵人搞報稅

引用:
原帖由 2bigq 於 2017-7-25 02:43 PM 發表

多謝回覆, 我做網店的, 咁係咪應該接左間公司比較方便, 又唔使搵人搞報稅
報稅一定要做左審計先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-7-25 09:09 AM 發表

你係用你公司PPS 定個人PPS先
用個人PPS找係公司角度都係當現金找
屋企人開既公司 PPS找數用佢個人戶口

都唔關公司事 冇影響

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~鯊魚~ 於 2017-7-25 05:45 PM 發表

屋企人開既公司 PPS找數用佢個人戶口
只會從公司角度看

回覆 引用 TOP

成立有限公司問題都可解答

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。