• 瀏覽: 176,509
  • 回覆: 406
  • 追帖: 49
Aden,
你好!有一位大陸人想喺香港開香港公司。
但係佢唔想過嚟香港俾大陸身份證正本同埋大陸住址正本俾我(我做compliance)睇。
我唔想俾佢開,我都冇睇過個位大陸人啲證件。但係老細話俾佢開。咁點算?

熱賣及精選
依家BVI開銀行戶口係咪幾乎冇可能

引用:
原帖由 木潔城 於 2019-3-30 11:42 PM 發表

Aden,
你好!有一位大陸人想喺香港開香港公司。
但係佢唔想過嚟香港俾大陸身份證正本同埋大陸住址正本俾我(我做compliance)睇。
我唔想俾佢開,我都冇睇過個位大陸人啲證件。但係老細話俾佢開。咁點算? ...
好似唔一定要正本既, 佢可以比經認可人士的核證副本都可以 (eg合資格律師,會計師 etc)
詳情要睇返TCSP個指引

引用:
原帖由 rabiosa 於 2019-3-31 11:51 AM 發表

依家BVI開銀行戶口係咪幾乎冇可能
可以咁講, 除非你識D銀行經理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lazycomputer 於 2019-3-30 08:03 PM 發表

我在間蚊型有限公司做會計,想請教下:

invoice date重唔重要?我們出invoice時是上年,但今年先提供服務給客同收佢錢,我本來入賬時入了unearned revenue, 但auditor out返條數了黎,唔入賬!咁今年點入返?

同埋呢,我們有d project 是給freelancers 做 (銀碼都幾千元),佢沒有公司,出唔到invoice,請問我們可以俾返d什麼証明佢簽返( ...
- 你照跟返你們做法就可, audit做法係meet返佢地report要求, 佢地年尾會做adjustment去符合佢地自己要求, 即使你嘗試去跟佢地做法, 但最後都可能比人adjust

- 稅局角度就要幫果個人報稅先可以比你扣, auditor就要問返你個auditor要求, 因為係佢出report比你, 每個人要求唔同, 有D可能好嚴一定要經公司bank AC比, 張單一定要簽名之類

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aden_wong 於 2019-3-31 04:24 PM 發表

好似唔一定要正本既, 佢可以比經認可人士的核證副本都可以 (eg合資格律師,會計師 etc)
詳情要睇返TCSP個指引
多謝你的回覆。
佢個指引講得好含糊。打俾政府問,佢哋要等上面個啲人答。

回覆 引用 TOP

如何開無限公司?

引用:
原帖由 zxcvb1 於 2019-4-2 02:32 PM 發表

如何開無限公司?
可以親身到稅局4樓申請 即日開到
或搵出面會計公司代整

回覆 引用 TOP

多唔多人會由無限公司轉有限公司?有冇得禁樣轉,定需要重新申請過有限公司?而費用方面邊樣會平啲?謝謝

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2019-4-3 01:27 PM 發表

多唔多人會由無限公司轉有限公司?有冇得禁樣轉,定需要重新申請過有限公司?而費用方面邊樣會平啲?謝謝
需要重新申請過有限公司, 費用一定無限公司平

回覆 引用 TOP

請問我想取消一間有限公司係咪需要填周年報表先可以撤銷註冊? 咁做周年報表係咪要做財務報表? 財務報表係咪一定要出去搵公司做? THANKS 
(公司只做過一單生意)

謝謝

引用:
原帖由 頭頭豬 於 2019-4-10 11:10 AM 發表

請問我想取消一間有限公司係咪需要填周年報表先可以撤銷註冊? 咁做周年報表係咪要做財務報表? 財務報表係咪一定要出去搵公司做? THANKS
(公司只做過一單生意)

謝謝 ...
請問我想取消一間有限公司係咪需要填周年報表先可以撤銷註冊?
唔關事, 周年申報一年填一次, 只要間公司未正式撤銷都要做

咁做周年報表係咪要做財務報表?
唔係, 周年申報係申報公司成員等結構狀況
財務報表係申報稅局, 公司有做過生意就要做完數報完, 稅局批左先可以撤銷公司, 冇得唔做數就撤銷公司

財務報表係咪一定要出去搵公司做?
有限公司是的, 無限公司就可以自己做

(by會計王生)

回覆 引用 TOP

各位應該都收到個人稅表了

回覆 引用 TOP

想請問 我老闆間公司係有限公司 而我推薦我國內一個親人提供貨品或個人技術 去幫我老闆間公司完成個Project 而我個親人係Freelance 無公司單亦無收據 只有公司經找換店轉帳比佢張入數紙 金額大概五萬港元 分三次不同日子支付 喺呢個無單又無據的情況下 只得一張找換店入數紙 公司可否開數或會否被稅局查? 而我國內個親人會否亦被查? 謝謝解答!

引用:
原帖由 小尾田 於 2019-5-10 10:55 PM 發表

想請問 我老闆間公司係有限公司 而我推薦我國內一個親人提供貨品或個人技術 去幫我老闆間公司完成個Project 而我個親人係Freelance 無公司單亦無收據 只有公司經找換店轉帳比佢張入數紙 金額大概五萬港元 分三次不同日子支付 喺呢個無單又無據的情況下 只得一張找換店入數紙 公司可否開數或會否被稅局查? 而我國內個親人會否亦被查? 謝謝解答! ...
嚴格來講得張入數紙是不夠做supporting document來扣稅
要香國內親人此活動是否涉及為香港經營生意 如是 便要交稅

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]