註冊 登入

創業會計/稅務/公司祕書-免費解答 你問我答

引用:
原帖由 廚房勇敢的筍盤 於 2019-1-15 01:40 PM 發表

因為我就係公司會計,甘如果係甘,我唔理,簽翻人工張紙就得?
i mean和簽報告給你的會計傾下

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-6-2 12:30 PM 發表

在公司成立日後的18個月後便要報稅
即例如今天開有限公司, 會在18個月後才需要報稅, 而不是3月開始報稅? tks

引用:
原帖由 metroapex 於 2019-1-15 02:26 PM 發表

即例如今天開有限公司, 會在18個月後才需要報稅, 而不是3月開始報稅? tks
正確, 成立公司後18個月後先會收到稅表作報稅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aden_wong 於 2019-1-15 12:15 PM 發表

咁要視符個會計標準去作決定 要傾下
其實二百萬甘多,收據同合約都只能開個人,係唔係唔可以?但我老闆話因為個承包商穩唔到公司開,甘我應該點算?可否說的詳細點?謝謝

引用:
原帖由 廚房勇敢的筍盤 於 2019-1-15 06:25 PM 發表

其實二百萬甘多,收據同合約都只能開個人,係唔係唔可以?但我老闆話因為個承包商穩唔到公司開,甘我應該點算?可否說的詳細點?謝謝
始終二百萬甘多 已經唔係論壇內三兩句講到的事情 你最好同幫你報稅的會計傾下

回覆 引用 TOP

hello, 一人既有限公司,想係公司draw一舊錢(10萬左右)出黎應急但又唔想搞mpf搞稅,遲下可入番落去,可以點做?

另外,每個月出糧比自已其實駛唔駛搞mpf,多過7千蚊計...

謝謝解答

引用:
原帖由 蝶戀花@u 於 2019-1-18 12:09 AM 發表

hello, 一人既有限公司,想係公司draw一舊錢(10萬左右)出黎應急但又唔想搞mpf搞稅,遲下可入番落去,可以點做?

另外,每個月出糧比自已其實駛唔駛搞mpf,多過7千蚊計...

謝謝解答 ...
-Remark返 Director/Shareholder withdrawal就可以, 當Director/Shareholder拎錢用
-MPF理論上要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aden_wong 於 2017-5-31 09:21 AM 發表

無限公司可以是自己報的
如營業總入息是$2,000,000 或以下, 無需連同報稅表提交財務報表、業務帳目及分析附表。但你須保留該等證明文件,以便日後評稅主任要查驗時呈交。 ...
乜有限公司唔可以自己報税咩?

引用:
原帖由 股神1号 於 2019-1-19 05:01 PM 發表

乜有限公司唔可以自己報税咩?
要audit report先報到

回覆 引用 TOP

請問交通費用可當作支出嗎?條數係唔係歸落去支出呢個項目就可以了?

引用:
原帖由 有幾個十九上司 於 2019-2-8 10:49 AM 發表

請問交通費用可當作支出嗎?條數係唔係歸落去支出呢個項目就可以了?
一般情況都可以, 基本公司營運支出也可扣
計稅時會計會自己分返開邊D支出可以扣

回覆 引用 TOP

你好! 我先生 想開一間無限公司作收取薪金用(自僱人士), 但註冊地址是填屋企 home office,
如申請一個公司戶口,每個月由公司戶口支出去交屋租, 報稅時可以扣除這個金額嗎?
另如每個月都用這個戶口出票去比家用, 都可以扣除這個金額嗎?

引用:
原帖由 joeywwy_20 於 2019-2-14 10:35 PM 發表

你好! 我先生 想開一間無限公司作收取薪金用(自僱人士), 但註冊地址是填屋企 home office,
如申請一個公司戶口,每個月由公司戶口支出去交屋租, 報稅時可以扣除這個金額嗎?
另如每個月都用這個戶口出票去比家用, 都可以扣除這個金額嗎? ...
要睇返個公司支出關連性
如果間公司係屋企營運, 係屋企地方係100%實際for公司營運之用 從而賺取公司收入,
那便可以扣稅

可扣除的開支:-
一般而論,所有由納稅人為賺取應評稅利潤而付出的各項開支費用,均可獲准扣除。詳情可參閱《稅務條例》第 16 條。

不可扣除的開支:-

在計算應評稅利潤時,以下項目不得扣除:-
家庭或私人開支及任何非為產生應評稅利潤而花費的款項;
資本的任何虧損或撤回,用於改進方面的成本,或任何資本性質的開支;
根據保險計劃或彌償合約而可得回的款項;
非為產生應評稅利潤而佔用或使用樓宇的租金或有關開支;
根據《稅務條例》繳納的各種稅款,但就支付僱員薪酬而已繳付的薪俸稅除外;
支付予東主或東主的配偶、合夥人或合夥人配偶(如屬合夥經營)的薪酬、資本利息、貸款利息或在《稅務條例》第16AA條以外,向強制性公積金計劃作出的供款。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 textla 於 2019-2-15 04:57 PM 發表

如果開左公司, 做左BR, 有齊單據, 會報稅, 做審計. 但未開到公司戶口, 用個人戶口做transaction 除左比銀行close 戶口, 會唔會有其他更嚴重既問題?
好難答你 每間銀行做法唔同 case by case

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。