• 瀏覽: 176,156
  • 回覆: 406
  • 追帖: 49
假如有一獨資業務例如幫人改衫, 公司只有一人, 自僱, 如業務中冇支出或者唔想煩想當所有收入都係利潤, 假設上年賺左10000

1. 呢個情況下負債表要點填? 冇借人錢冇支出
2. 流動現金係呢個情況下又為之咩呢?
3. 係未要自己出糧比自己? 定唔洗多此一舉反正都得自己一個人做, 利潤就係自己錢啦, 但如果唔寫返張紙出糧比自己, 咁利潤就當晒係流動現金或者公司資產? 呢度好唔明...請解答
4. 報稅時因為好似唔洗比負債表, 只係簡單寫利潤, 咁如果當時寫利潤係 10000, 又冇寫任何支出例如出糧比自己, 咁資產就係10000? 流動現金都係10000?

謝謝

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
假如報稅時獨資業務的支出可以唔報嗎? 全部錢當係利潤, 犯法嗎?

簡單講就係寧願多交稅都唔想煩搵返支出既單

如果可行, MPF 是否又可以唔扣減, 如果連 mpf 都懶得計支出既話

回覆 引用 TOP

再問多一個問題, 謝謝

假如打工老闆比埋員工份 mpf
人工 10000, 實收 10000, mpf 戶口老闆各比 500
報稅時收入應該寫 10000 定 10500? mpf 應不可扣減了吧因唔係扣員工份糧

因冇糧單, 如有任何爭議, 點證明呢 500係員工份糧扣出來既定係老闆比既? 好似冇辦法知道...定係真係計 5% 睇下邊個合邏輯?

以你所知多唔多公司咁做幫員工比埋份 mpf?

謝謝

回覆 引用 TOP

?

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
我想做股份轉讓,有限公司,冇任何業務,成立咗半年,有冇得搵你搞架?唔想搵出邊公司搞咁貴

回覆 引用 TOP

公司轉股要先埋數做份審計報告才可轉到, 除非公司一路冇run過

回覆 引用 TOP

會計黃生, 想問下Home office, 無限公司, 但租約寫老婆名。
1.稅局接受嗎?
2.可以叫老婆同我公司再訂另一份租約嗎?

引用:
原帖由 dodoT 於 2019-3-7 12:48 AM 發表

會計黃生, 想問下Home office, 無限公司, 但租約寫老婆名。
1.稅局接受嗎?
2.可以叫老婆同我公司再訂另一份租約嗎?
1) 要公司名租
2) 理論上可以的

thanks!

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aden_wong 於 2019-3-7 02:48 PM 發表

1) 要公司名租
2) 理論上可以的
諗清楚先答吧

引用:
原帖由 創業智囊 於 2019-3-17 11:04 PM 發表

諗清楚先答吧
都想搞清楚問題先,點解要搵老婆簽先
理論上可以: WELL。。。。得唔得啫

搵唔到WI-FI 點返工見客

回覆 引用 TOP

我在間蚊型有限公司做會計,想請教下:

invoice date重唔重要?我們出invoice時是上年,但今年先提供服務給客同收佢錢,我本來入賬時入了unearned revenue, 但auditor out返條數了黎,唔入賬!咁今年點入返?

同埋呢,我們有d project 是給freelancers 做 (銀碼都幾千元),佢沒有公司,出唔到invoice,請問我們可以俾返d什麼証明佢簽返(如果只寫佢個名又無身份証號碼,auditor / 稅局會唔會唔受)?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]