• 瀏覽: 2,507
  • 回覆: 14
可憐仔, 人生有幾多個十萬比你蝕呀...??
上唔上到車, 計過數先啦, 估唔足價照上車..
通常越來越多撻訂個案, 都係跌市先兆...

2017年4月21日 9:50
下一篇
二手樓市氣氛熾熱,個別買家被市場氣氛感染而草率入市,最終因不同問題而撻訂離場,例如葵涌新葵芳花園兩房單位,買家因上會問題最終撻訂離場,損失約25萬元
較銀行估價高5%入市
市場消息透露,新葵芳花園E座低層3室,實用面積408平方呎,原本放盤叫價485萬元,業主有見樓市急速升溫,一度封盤。本月初有準買家出價510萬元洽購,打動業主把單位出售,較銀行估值483萬元高約5%。
惟買方購入該單位後,因為資金出現問題,最終放棄完成交易,連同約15萬元訂金及買賣雙方佣金(共10萬元),結果損失約25萬元離場
代理指出,荃灣西站柏傲灣熱賣效應帶動下,過去兩月新葵芳花園造價不斷創新高,兩房單位造價達548萬元,現時屋苑二手放盤叫價逾560萬元,故上址雖然樓層低,成交價510萬元仍屬吸引價,故令買家草率入市,可惜最終撻訂。而原業主現時叫價518萬元重新放盤。
原業主518萬重新放盤
另外,近月二手樓價急升,售價400萬元以下的細單位紛紛絕迹,有上車客為追求低價成交,貿然選擇凶宅單位,結果撻訂損失逾15萬元離場。
該單位為粉嶺碧湖花園3座中層E室,實用面積400平方呎,由於多年前曾發生命案,被市場視為凶宅,業主叫價390萬元放盤,一名年輕上車客為承造9成按揭,本月初以388萬元購入單位,呎價9,700元,低市價約5%。惟買方購入單位後數天便後悔,結果放棄5萬元訂金及支付雙方佣金,共損失約13萬元離場。

link: http://ps.hket.com/article/1791627/%E6%96%B0%E8%91%B5%E8%8A%B3%E8%8A%B1%E5%9C%922%E6%88%BF%20%E6%92%BB%E8%A8%8225%E8%90%AC%E9%9B%A2%E5%A0%B4

點解我幾次交易都遇唔到撻訂買家
如果次次都撻,又唔洗賣剩袋訂就好

2014 年度笑料...

我真係唔知道後備龍門要嚟做乜
後備龍門係用嚟正選龍門傷出更換,
但若龍門被球證紅牌趕出場嘅話,係唔可以更換個後備龍門出嚟,踢過半職業冇可能唔知

原文 copy 自香討高人

回覆 引用 TOP

7到無眼睇

買都算,學人追價

最後如果係準備不足而不能上會,白比廿幾萬可算是個懲罰

回覆 引用 TOP

呢類買家,地產警訊常出現的!
上會=$,是買樓靈魂,
硬係咁唔冷靜,抵拎教訓的!

回覆 引用 TOP

做業主真係好, 咁多傻淡送錢俾我地洗

真係越黎越難上車, 班傻淡追價追到氣咳! 強者越強, 淡者都係安心做租租租吧啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小西折災 於 2017-4-21 11:30 AM 發表

可憐仔, 人生有幾多個十萬比你蝕呀...??
上唔上到車, 計過數先啦, 估唔足價照上車..
通常越來越多撻訂個案, 都係跌市先兆...

2017年4月21日 9:50
下一篇
二手樓市氣氛熾熱,個別買家被市場氣氛感染 ...
好慘。

諗諗吓,好多萄葡友連撻訂機會都冇,唯有上吓網打吓飛機咁啦

回覆 引用 TOP

上唔到會要撻訂,真係好慘,所以買之前一定要問清楚銀行,自己可以上會樓價多少,才決定, 千其唔好輕率。

遠火車站粉嶺凶宅 都用成萬蚊買?

回覆 引用 TOP

凶宅撞鬼唔會死
但凶宅上唔到會,直接死亡

業主真好彩,又可以賣貴啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoal0202 於 2017-4-21 11:46 AM 發表

凶宅撞鬼唔會死
但凶宅上唔到會,直接死亡
不過佢個業主都算好彩
有人送幾萬佢洗

回覆 引用 TOP

483萬鐵路兩房又平喎!

屯門新盤一房價

回覆 引用 TOP

第一單好慘。

碧湖果單,堅柒!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Man208 於 2017-4-21 11:44 AM 發表

上唔到會要撻訂,真係好慘,所以買之前一定要問清楚銀行,自己可以上會樓價多少,才決定, 千其唔好輕率。
係咯...
真係唔明點解d人唔問清楚銀行先
只係用自己少少時間而已
又或自己唔清街數清卡數分期先凖備上會
就算係睇樓前都上網估價下價
唔係exactly個數都+/-5%自己衡量
真吹脹
經一事蔡一智

Call me Jay

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]