• 瀏覽: 28,782
  • 回覆: 131
  • 追帖: 2
熱賣及精選
引用:
原帖由 disclaimer900 於 2017-4-3 06:11 PM 發表

基金係乜,一般人嘅理解係,一棚人管理下人地嘅財富,d財富就會升值就賺到錢啦。

當你問錢係由邊大多數人都唔知。
尤其港人,由細到大比人灌輸歪理,最慘係棚港人信以為真。

想管好錢,首先要知錢係由 ...
明明90年代初
啲樓千幾蚊一呎
平均薪酬5~6千蚊
點解會升咁多有冇人答到?

咩係 貨幣供應Money Supply
點解政府可以印錢?
點解貨幣放棄金本位?
點解銀行可以創造貨幣供應?
M1 M2 M3 又係咩嚟?
點解會有利息?

想知....
可以讀下 DSE 以上程度的經濟學

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
都係依句
我都係讀得書少, 小六畢過業, 我識條鐵咩

樓主,你知唔知你手頭上每一蚊係點離的。

香港是一個悲情城市,只有所謂言論自由,卻沒有沉默的自由。
討論變為喧鬧,只有立場,沒有真相。
非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...
我都係坐定定買包花生, 等專家講解啦

引用:
原帖由 領遵班子 於 2017-4-3 06:57 PM 發表

我都係坐定定買包花生, 等專家講解啦
我只係睇唔過眼佢成日放負,出句聲吧了。呢種人搞到個氣氛都好負面.

交返個波比你

非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...
引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2017-4-3 06:57 PM 發表

樓主,你知唔知你手頭上每一蚊係點離的。
都有關係的

凡事與金融有關的, 都有機會牽涉到投資/基金

引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2017-4-3 06:59 PM 發表

我只係睇唔過眼佢成日放負,出句聲吧了。呢種人搞到個氣氛都好負面.

交返個波比你
剛剛買咗包花生坐定定...........等

引用:
原帖由 領遵班子 於 2017-4-3 07:00 PM 發表

都有關係的

凡事與金融有關的, 都有機會牽涉到投資/基金
對,金融社會,環環緊扣,千絲萬縷既關係就似是金融大機械中的ky...呢個形容會唔會太粗俗...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 2017-4-3 07:01 PM 發表

剛剛買咗包花生坐定定...........等
其實樓主問得,錢從何來,應該都已知,金融社會,無野可以逃出基金之手吧...

講真

我等咗第一個港人/華人攞諾貝爾經濟學獎好耐啦

樂於見到你們咁和諧謙讓討論.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2017-4-3 07:04 PM 發表

其實樓主問得,錢從何來,應該都已知,金融社會,無野可以逃出基金之手吧...
不是基金

而...........是

"錢"  !  What is "money"?

引用:
原帖由 領遵班子 於 2017-4-3 07:04 PM 發表

講真

我等咗第一個港人/華人攞諾貝爾經濟學獎好耐啦
我提名樓主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 2017-4-3 07:06 PM 發表

不是基金

而...........是

"錢"  !  What is "money"?
錢既價值來源,同表面來源,也是不同的。

每一蚊既HKD,來源自外匯基金,即係話,每一分每一毫,都係外匯基金既基金單位。   所有香港人自可以用錢開始,已經接觸緊 "基金"。

再追索來源,外匯基金入邊有好多唔同資產,美金美債,股票等,包括部份係香港股票,有好多唔同資產。

那就是HKD代表的價值。 而呢D價值又點離?   最終就係勞動力。就係人。

錢真正代表既係可以換到幾多勞動力,有人去搵去種野食,先再有食物同其他商品賣。

起點,就是勞動力。 極其複雜既金融系統讓好多人都忘記左錢是什麼,我認同樓主呢句。

但穩定錢既價值既,亦正正是基金。

"錢" 呢個話題係幾好,看似簡單,實乃極其複雜。只要樓主唔黑化,應該係幾有趣的。

再追索下去,可以睇返1998年索羅斯橫掃東南亞,攻擊香港時既戰況

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]