• 瀏覽: 354,286
  • 回覆: 82
  • 追帖: 17
本主題由 lvan1747 於 2021-4-29 10:41 PM 提升
新手報到

呢幾日研究緊將多餘既現金投資落基金, 上左FSM研究左一陣
未有咩心頭好但發覺基金既報價同普通股票好唔同

有一個係發行單位價格, e.g. USD8, 現時單位價格, e.g. USD9.12
另一個好似係normalized by 100既asset value
唔知點解兩樣野好似唔掛勾咁? ie current asset valule <> (9.12/8) * 100
係唔係d dividend都計埋, 但UNIT VALUE就冇呢??

熱賣及精選
http://www.fundsupermart.com.hk/ ... tsheetHKUL00023.pdf
例如我睇緊呢隻, 佢return由100升到11X
但NAV由initial 10, 跌到8.9X
個return圖係咪已經當左dividend既reinvestment?

引用:
原帖由 A51093Y 於 2017-5-30 08:44 PM 發表

http://www.fundsupermart.com.hk/hk/main/admin/buy/factsheet/ch/factsheetHKUL00023.pdf
例如我睇緊呢隻, 佢return由100升到11X
但NAV由initial 10, 跌到8.9X
個return圖係咪已經當左dividend既reinvestment?
當然已計入利息。

引用:
原帖由 A51093Y 於 2017-5-30 07:29 PM 發表

新手報到

呢幾日研究緊將多餘既現金投資落基金, 上左FSM研究左一陣
未有咩心頭好但發覺基金既報價同普通股票好唔同

有一個係發行單位價格, e.g. USD8, 現時單位價格, e.g. USD9.12
...
如果想好似股票咁有即價就要買開放式基金,即etf

封閉式基金報價要隔日,部份仲要1個月先報一次

香港是一個悲情城市,只有所謂言論自由,卻沒有沉默的自由。
討論變為喧鬧,只有立場,沒有真相。
非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...
多謝C兄
呢幾日研究d bond fund, 暫時都係比佢個performance index confuse左
但知道係包埋dividend, 咁就通哂喇

而家睇緊收費, 諗緊中銀月供, 但收費唔係好清楚
FSM比較清晰, bond fund 0% acq fe, 但想capital集中d, 可能都係用中銀

粗略估計人民幣算係低位, 可能入人民幣對沖high yield bond fund.
風險方面知道都係non-investment rank, 但睇過default risk應該唔算太大impact

反而想求教各位, 選擇基金公司有冇咩重點

引用:
原帖由 A51093Y 於 2017-6-1 09:25 PM 發表

多謝C兄
呢幾日研究d bond fund, 暫時都係比佢個performance index confuse左
但知道係包埋dividend, 咁就通哂喇

而家睇緊收費, 諗緊中銀月供, 但收費唔係好清楚
FSM比較清晰, bond fund 0% acq fe, ...
重點不在別人,在於自己

非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...
有個問題想請教:
當我LOG IN MPF ACCOUNT會列出2日前該基金價錢,我如何得知我的買入價是多少 ,我不知什麼價買,又如何知道轉d基金去另一個基金係賺定蝕

引用:
原帖由 coolrain1030 於 2017-6-8 07:03 PM 發表

有個問題想請教:
當我LOG IN MPF ACCOUNT會列出2日前該基金價錢,我如何得知我的買入價是多少 ,我不知什麼價買,又如何知道轉d基金去另一個基金係賺定蝕
應該有Transaction report,列出所有交易詳情。

但要交易後先知,交易前未知價.呢樣無計.只有ETF有即價

引用:
原帖由 wahcli 於 2017-6-8 10:07 PM 發表

應該有Transaction report,列出所有交易詳情。
HSBC MPF 現時沒有提供交易記錄

只有自己自行記錄

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2017-5-31 01:05 AM 發表

如果想好似股票咁有即價就要買開放式基金,即etf

封閉式基金報價要隔日,部份仲要1個月先報一次
好多開放式基金報價都係隔日

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 wahcli 於 2017-6-8 10:07 PM 發表

剛轉了一次,2日後先睇倒,沒有價格交易詳情,然後睇反"未實現收益 / 虧損",比轉出時蝕了,仍在學習中

引用:
原帖由 領遵班子 於 2017-6-9 11:25 PM 發表

好多開放式基金報價都係隔日
隔日報,即日價可交易.有時亦可利用呢個差價獲利

諗緊想轉日股基金

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]