• 瀏覽: 5,755
  • 回覆: 21
想問自僱人仕如何能為自己供強積金?係咪走入任何一間銀行都可以職員幫自己搞?

引用:
原帖由 yi0214 於 2017-3-25 03:04 AM 發表

想問自僱人仕如何能為自己供強積金?係咪走入任何一間銀行都可以職員幫自己搞?
應可以。

回覆 引用 TOP

唔係間間銀行都有,通常:
獅子+身痕用一間獅子
阿爺行用保記
小眾+永聾+永享+上海…幾間用BCx
寶baby、運輸銀…都有自身的強積金計劃

因為唔係間間分行都會處理強積金文件,要問就check左先好上去,如果唔係有機會彈你去hotline 攪

自僱mpf要俾每年$500行政費,可選擇月供/年供,年供可以睇業績去計,最低每月供款$355,$1500封頂

引用:
原帖由 bluebluebrown 於 2017-3-25 03:19 PM 發表

獅子+身痕用一間獅子
阿爺行用保記

因為唔係間間分行都會處理強積金文件,要問就check左先好上去,如果唔係有機會彈 ...
你改花名既風格....

香港是一個悲情城市,只有所謂言論自由,卻沒有沉默的自由。
討論變為喧鬧,只有立場,沒有真相。
非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...
引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2017-3-25 04:46 PM 發表

你改花名既風格....
費事俾人投訴賣廣告,你都知有啲方丈幾…
穩陣啲玩埋英文俾用家自己對號入座

回覆 引用 TOP

原來仲要比行政費$500每年,不是我自願想供,係整左BR,又要報稅。而且不是法律規定要自僱供MPF?

引用:
原帖由 yi0214 於 2017-3-25 10:37 PM 發表

原來仲要比行政費$500每年,不是我自願想供,係整左BR,又要報稅。而且不是法律規定要自僱供MPF?
自僱係一樣要供。
http://www.mpfa.org.hk/tch/infor ... ed_person/index.jsp

非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...

回覆 引用 TOP

就算係自僱都係需要供MPF。 係咪有人將自僱mpf,同自願mpf混亂左?

http://www.mpfa.org.hk/tch/information_centre/faq/self_employed_person/index.jsp

(6) 死亡:已故成員的累算權益是成員遺產的一部分,因此必須由計劃成員的遺產代理人申索。

回覆 引用 TOP

自己投資收息6-7厘好D喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yi0214 於 2017-3-25 03:04 AM 發表

如果plan 未來要做按揭買樓,要用稅單証明收入,咁就要供啦。 富x應該唔洗手續費。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bluebluebrown 於 2017-3-25 03:19 PM 發表

獅子+身痕用一間獅子
阿爺行用保記

因為唔係間間分行都會處理強積金文件,要問就check左先好上去,如果唔係有機會彈 ...
高手在民間……
請教邊間好D
ps:吾好答間間差吾多……

有10幾萬MPF 想轉去一間回報高既幫我攪
可以高風險既組合 有乜好介紹?

回覆 引用 TOP

自僱只要你扣哂燈油火蠟、開支…雜項費用後,每月有$7100/全年有$85200都係要供,想走都難,有啲人有開生意/夠數都唔申報都吹佢唔漲!

自願有兩類為主,一類想供多啲養老咪供多些小,另一類因為定存息率低,選擇用自願供款的保證基金當定存

咪攪錯兩者分別

回覆 引用 TOP

Mpf選擇方面,個個心態唔同,有啲乜都要低,有啲要多選擇,有啲要回報高

mpf係長期,無人敢寫包單一定最好,BCx稱收費最低之一選擇最多表現多leader都可以蝕一截

綠盒都有啲表現靚仔,但都係一句,投資係需要定期review,唔係擺!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]