[其他] 冚x鏟,負家產

冚x鏟,負家產 E-mail 此主題給朋友

我記得當年睇黃子華,有句(負家產),意思係講罵人(冚x鏟)都唔夠罵人(負家產)毒,未來會發展到(冚家負家產)嗎?
97年借貸高,但再高都係自己既事, 不幸破產都係自己事,破產後老豆可能幫到兩餐,老婆私己幫到下。
今天如果樓市 逆轉,因為借人頭買樓,就全家人都要破產,爸媽養老金被 連累,老婆私己冇晒,兒子未畢業先破產,如果讀會計果d,就一畢業就失業。

如此這般必定帶來好多社會問題,到時又係要 納稅人埋單。

現在炒家門賭上全家人幸福,結果會如何?
大家好快知道。

薯片叔叔話見到有危機就要處理,唔好等出現左去平息。

梁政府話樓市做得太多,睇黎可能未夠,政府應否阻止借人頭買樓?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
我記得當年睇黃子華,有句(負家產),意思係講罵人(冚x鏟)都唔夠罵人(負家產)毒,未來會發展到(冚家負家產)嗎?
我剛剛睇到股榮先生一編文章,他講借人頭買樓風險高過97,寫有道理,我唔轉載免得犯規,大家自己搵,97年借貸高,但再高都係自己既事, 不幸破產都係自己事,破產後老豆可能幫到兩餐,老婆私己幫到下。
今天如果樓市 逆轉,因為借人頭買樓,就全家人都要破產,爸媽養老金被 連累,老婆私己冇晒,兒子未畢業先破產,如果讀會計果d,就一畢業就失業。

如此這般必定帶來好多社會問題,到時又係要 納稅人埋單。

現在炒家門賭上全家人幸福,結果會如何?
大家好快知道。

薯片叔叔話見到有危機就要處理,唔好等出現左去平息。

梁政府話樓市做得太多,睇黎可能未夠,政府應否阻止借人頭買樓?

(原文)

回覆 引用 TOP

只可唱好

大C食香啦 \|/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2017-1-22 06:14 PM 發表

我呢個帖比人關左兩次,唔知道犯乜野規,宜家有個版主,做野勁冇理由
係咪有人違反程序公義呀?

回覆 引用 TOP

本人所發表的文章及圖片,均不構成任何投資的邀約或建議。
如有任何人因本人所發表之言論而導致任何損失,需自行承擔,與本人無關。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2017-1-22 06:15 PM 發表

我剛剛睇到股榮先生一編文章,他講借人頭買樓風險高過97,寫有道理,我唔轉載免得 ...
又係以偏概全 好老實個的借人頭炒抵死既 死左唔可借

但係米咁樣就係唔應該買樓?個的友仔鐘意炒樓者

係米買自住都因為咁唔好買?

心入邊真係覺得你條友比人ban真係好開心 因為講野唔係負面就係亂up 同毒果個的報紙冇分別

但如果真係討論吹下水都有力量介入又真係唔好 言論自由可貴呀

回覆 引用 TOP

稔咁多,不如稔埋明日一出門比個空中飛人擊中,咪以後唔駛稔,安樂晒。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2017-1-22 06:15 PM 發表

再關我就send email比你們cs
呢d垃圾account應該成個ban啦, 浪費網絡資源 XDDD

回覆 引用 TOP

條路自己揀,PK唔好喊!講完!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2017-1-22 06:13 PM 發表

97年借貸高,但再高都係自己既事, 不幸破產都係自己事,破產後老豆可能幫到兩餐, ...
你老婆話買樓喎!係咪想全家富貴

回覆 引用 TOP

講呢D有乜用~

回覆 引用 TOP

淡淡叫人負加產,應該死全家

弓起業主!賀起業主!

回覆 引用 TOP

52 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。