• 瀏覽: 8,718
  • 回覆: 94
經紀佬和股票佬成日鳩吹,香港樓市一定升,所持原因係,人仔升值,就八折來港買樓,好L抵咁哦。到了人仔貶值,又話要保值就來香港買樓。北水總之就來,唔到你唔信。

我哋由兩個層面去踢爆呢個大話

第一係邏輯層面,一件事不能同時是a又是-a,即係你可以同時搬起個石頭又搬唔起個石頭,升值又買,貶值又買,呢兩個條件互相矛盾,擺明吹水。唔知點解仲咁多人信。

第二個層面就係數據層面,豪宅方面,大陸佬佔15%,二手中價樓方面,更只得7%,人數遠遠唔夠力撐起個市。

一招加稅30%,連個小小大陸佬全部KO,香港樓市冇了換樓客,冇了投資客,總點樣撐得起?

熱賣及精選
中原:上季中小型私宅內地買家佔比例下降
http://ps.hket.com/content/1541061/中原:上季中小型私宅內地買家佔比例下降

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,香港中小型住宅市場,以本地用家為主。第三季樓市回升,本地用家大量入市。卻未見內地買家大舉南下買樓,佔比例下降兼持續偏低。市場上僅餘的內地買家,主要是在港定居的內地人。

2016年第3季整體中小型私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例7.3%,佔金額比例8.2%;按季均減少0.6個百分點。佔比例均為近四季最低。

一手中小型私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例10.1%,佔金額比例11.1%;按季下跌1.6及1.9個百分點。

二手中小型私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例5.7%,佔金額比例6.2%;按季分別微跌0.7及0.6個百分點。

2016年首三季,有較多內地個人買家的屋苑:嘉湖山莊28宗,1.11億元;日出康城23宗,1.49億元;名城21宗,2.13億元。

http://ps.hket.com/content/1540837/上季豪宅市場 內地客比例減

上季豪宅市場 內地客比例減

中原地產一項研究報告指出,今年第三季整體豪宅市場,已知內地個人買家佔金額比例20.4%,按季下跌6.4個百分點。佔宗數比例15.8%,按季下跌5.5個百分點。

本地買家入市增

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,數字反映香港樓市見底回升,開始吸引部分內地買家入市。不過,本地買家更多,推低內地買家所佔比例。

一手豪宅市場方面,已知內地個人買家佔宗數21.2%,佔金額26.8%,按季分別下跌4.6及4.9個百分點。至於二手豪宅市場,已知內地個人買家佔宗數10%,佔金額12%,按季分別下跌1.6及1.2個百分點。

此外,美聯物業一項研究報告指出,今年第三季內地買家來港置業的註冊宗數連升兩季,第三季內地買家購買本港一手及二手住宅物業分別按季上升約35%及約18%。

內地客鍾情新盤

美聯物業首席分析師劉嘉輝指出,第三季樓市暢旺,內地人來港置業個案上升。加上內地買家鍾情一手物業,以及發展商提供折扣優惠予買家,新盤相對吸引,更令內地買家購買力投向一手,導致一手宗數按季升幅遠高於二手

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 06:03 PM 發表

經紀佬和股票佬成日鳩吹,香港樓市一定升,所持原因係,人仔升值,就八折來港買樓,好L抵咁哦。到了人仔貶值,又話要保值就來香港買樓。北水總之就來,唔到你唔信。

我哋由兩個層面去踢爆呢個大話

第一係 ...
自己用對眼睇下事實,破頂多定劈價多啦!唔係一味靠吹既!

不過我預期係回 5 到 10% 既,但事實仍有破頂亦令我跌眼鏡!

引用:
原帖由 kakitwong0909 於 2016-11-17 06:07 PM 發表

自己用對眼睇下事實,破頂多定劈價多啦!唔係一味靠吹既!

不過我預期係回 5 到 10% 既,但事實仍有破頂亦令我跌眼鏡!
依家係講大陸佬,有冇呢回事,你唔好咁緊張升定跌先

論點錯晒!零分重作!

人仔係咁跌,你係大陸有資產唔賣樓套現唔通等貶值?

相反你日朝唱到晚既加息,咁即係港元強啦,買會升值貨幣既資產係常識吧!

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 06:09 PM 發表

依家係講大陸佬,有冇呢回事,你唔好咁緊張升定跌先
其實我係回應你個人,因你 post 既主題已好少睇!

引用:
原帖由 自我的獅子 於 2016-11-17 06:10 PM 發表

論點錯晒!零分重作!

相反你日朝唱到晚既加息,咁即係港元強啦,買會升值貨幣既資產係常識吧!
睇下數據先啦,前一季旺市,都係得7%大陸佬,依家更得0,你講乜人仔跌來買樓都係你自己幻想出來

引用:
原帖由 kakitwong0909 於 2016-11-17 06:12 PM 發表

其實我係回應你個人,因你 post 既主題已好少睇!
都明嘅,火遮眼,只看到個人,唔會睇個人講乜,過二個月真係發生,你就會細味我呢篇文。

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 06:13 PM 發表

都明嘅,火遮眼,只看到個人,唔會睇個人講乜,過二個月真係發生,你就會細味我呢篇文。
唔係呀!你見我呢兩日回親你既 post 都係幫你推為主架咋!完全與你個主題無關架!唔信你搵返睇下……

咁勤力唱淡,樓市差你好多錢

引用:
原帖由 自我的獅子 於 2016-11-17 06:10 PM 發表

論點錯晒!零分重作!

A. 一年半前內地人買香港400萬樓

400 樓價 + 18 從價印花稅 + 60 買家印花稅 + 4 佣金 = 482 港幣 = 消費 386 “人仔”

B. 一年半後的今日內地人買香港400萬樓

400 樓價 + 60 從價印花稅 + 60 買家印花稅 + 4 佣金 = 524 港幣 = 消費 466 “人仔”

結果都係得到 400 “港幣”價值的樓,值唔值要諗清楚。

引用:

論點錯晒!零分重作!

同意呀,不過呢個世界唔係淨係得要先比30%稅嘅樓呢樣資產。買美元唔得咩,呵呵

引用:
原帖由 Arn0ld 於 2016-11-17 06:20 PM 發表

A. 一年半前內地人買香港400萬樓

400 樓價 + 18 從價印花稅 + 60 買家印花稅 + 4 佣金 = 482 港幣 = 消費 386 “人仔”

B. 一年半後的今日內地人買香港400萬樓

400 樓價 + 60 從價印花稅 + 60 買家印花稅 + 4  ...
大陸人走資原因並唔係因為1+1=2 既成本,回報咁簡單!

好多講不出的秘密

大陸人既口頭蟬,D 錢放係大陸就唔係錢!

你身邊如有熟識「國情」既人都應該好清楚!

不用想得太複雜, 一句到尾 香港人自己擁有多過一層樓的 會否平租番給香港人先, 不是說香港人核心價值咩, 咪就係釆你都on9 lor

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]