• 瀏覽: 14,193
  • 回覆: 164
  • 追帖: 1
提示: 違規內容已被屏蔽
熱賣及精選
中原:上季中小型私宅內地買家佔比例下降
http://ps.hket.com/content/1541061/中原:上季中小型私宅內地買家佔比例下降

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,香港中小型住宅市場,以本地用家為主。第三季樓市回升,本地用家大量入市。卻未見內地買家大舉南下買樓,佔比例下降兼持續偏低。市場上僅餘的內地買家,主要是在港定居的內地人。

2016年第3季整體中小型私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例7.3%,佔金額比例8.2%;按季均減少0.6個百分點。佔比例均為近四季最低。

一手中小型私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例10.1%,佔金額比例11.1%;按季下跌1.6及1.9個百分點。

二手中小型私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例5.7%,佔金額比例6.2%;按季分別微跌0.7及0.6個百分點。

2016年首三季,有較多內地個人買家的屋苑:嘉湖山莊28宗,1.11億元;日出康城23宗,1.49億元;名城21宗,2.13億元。

回覆 引用 TOP

大陸佬見色勢唔對,劈住走,均損失慘重,短期內不會再來港

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20161117/55929931
太古地產的西半山豪宅蔚然,錄加辣後第一宗「見血」個案。市場消息指,該盤高層B室,實用面積1,589方呎,建築面積2,078方呎,剛以5,638萬元沽出,呎價3.54萬元。土地註冊處資料顯示,單位於2010年11月透過公司名義以5,876萬元買入,公司董事姓張,有指是來自深圳發展商,是次沽售,賬面已輸238萬元,連同釐印費及佣金等,慘輸約544萬元,成該盤加辣後首宗損手個案。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 10:41 PM 發表

理性討論,條數咁計,依家新盤投資者已經完全消失,剩下首置客,叫得首置客,當然樣樣慳,首期又唔係好夠,見你發展商提供二按幫上會,咁先唔買二手去買一手。

好啦,個AA佬通常咁琨你,頭三年發展商提供p-3,但三 ...
樓主都巧多假設性既問題自問自答你真接D講樓市仆街嗱米得囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 easyrolex 於 2016-11-17 05:17 PM 發表

樓主都巧多假設性既問題自問自答你真接D講樓市仆街嗱米得囉
咁又唔會仆街,適度調整啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 05:05 PM 發表

中原:上季中小型私宅內地買家佔比例下降
http://ps.hket.com/content/1541061/%E4%B8%AD%E5%8E%9F%EF%BC%9A%E4%B8%8A%E5%AD%A3%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%9E%8B%E7%A7%81%E5%AE%85%E5%85%A7%E5%9C%B0%E8%B2%B7%E5%AE%B ...
九龍尺同胞呢

回覆 引用 TOP

每次牛市轉勢那年都必急升三,四成。九七如是。CCL 未到二百前都好難跌。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 05:19 PM 發表

咁又唔會仆街,適度調整啦
樓價跌5成都只不過是調整未到9成唔收貨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 12:53 PM 發表

A准一致認為,同阿媽住即係買少層樓,阻住佢哋發達,所以狂鬧有人同阿媽住。
情況等同薦人館幾十年前賣豬仔去南洋,鬧你唔飄洋過海點算男人一樣邏輯。
成家就要立室
好合理姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 12:23 PM 發表

面咩對呀,又唔係我買了要坐艇,你叫個居屋買家面對未來三年好過啦
一三一四年無買
賺少三四成
一樣要面對姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ycleungdickson 於 2016-11-17 06:42 PM 發表

每次牛市轉勢那年都必急升三,四成。九七如是。CCL 未到二百前都好難跌。
今次咁出招重健康左!
原本8-10月真係太顛驚佢爆,而家政府冷卻下對樓市未來更健康!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 10:41 PM 發表

理性討論,條數咁計,依家新盤投資者已經完全消失,剩下首置客,叫得首置客,當然樣樣慳,首期又唔係好夠,見你發展商提供二按幫上會,咁先唔買二手去買一手。

好啦,個AA佬通常咁琨你,頭三年發展商提供p-3,但三 ...
係咁唱淡有咩目的呀

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
辣椒只是壓製成交數量,樓市仍是向上,購買力不斷壓制,2-3個月後釋放又搶過,樓市再次上升

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]