• 瀏覽: 14,287
  • 回覆: 164
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 01:22 AM 發表

咁樣大環境改變,加息周期又到,資金又走,辣招又壓死,仲可以唔跌的話,咁可以算得上世界七大奇跡,違反所有理論,咁可以寫入經濟史供研究專題。「香港樓市百年不跌之迷」
「加息+辣招=唔跌」當年h+0.65到今日h+1.35而h又高左;今時今日辣招仲多;都係仲升緊。咪正正係2011至2015高峰嘅情況。奇跡出現了,你今日寫咗經濟史研究專題未?

熱賣及精選
引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 01:00 AM 發表

希望啦

翻查資料,今日情況和97非常相似,全民預期只升不跌泡沫中,美國經濟逆轉資金狂抽走,埋下香港金融風暴伏線,然後政府打殘投資者,發展商必須減15%破招,然而就是這劈價,跟97觸發大跌市一樣,都係一手 ...
又係似97

包仔你太年青了

97之瘋狂程度你未感受過吧

問吓你條team的區域經理吧

紙上談兵荃灣西新盤就快出行多步看一看

傻人,日日清,大陸人買

引用:
原帖由 ng19881988ng 於 2016-11-17 02:13 AM 發表

點解包兄成日唱跌
維穩!如真的不是五毛,另一可能是細行 AA,新樓無佢份。

香討五毛四存加  還我純淨香討
引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 10:50 PM 發表

諗諗下,今年如果賣了萬幾二萬個新樓,大部份係做發展商按揭的話個班人,都咪話唔驚,樓價跌二成就負資產又要捱貴息。
仲要咁貴既管理費,睇到都怕

引用:
原帖由 khlee1982 於 2016-11-17 08:16 AM 發表

同意只有我地呢啲搵錢搵得少既,先知咩叫性價比

引用:
原帖由 東山老爺 於 2016-11-17 12:23 AM 發表

樓主對新盤市場的判斷,一定不會準得過今日用天價投地的會徳豐。
最準係你,千億北水南下,買曬港樓,全部港人交租麻

引用:
原帖由 khlee1982 於 2016-11-17 08:16 AM 發表

呢樣直頭成世屈你機,樓價賺你,利息賺你,管理保護費個個月幾千,屈到盡,係D無良經紀先不斷叫人買,認真冷血。

引用:
原帖由 吹水茶坊 於 2016-11-17 07:48 AM 發表

紙上談兵荃灣西新盤就快出行多步看一看
幾個盤,爭剩下市場有能力唔借發展商嘅客,少之又少,唔減價減到流血成河先奇

提示: 違規內容已被屏蔽
其實事分兩頭想,為何政府不段出招,上年年中全城恐嚇但樓價都只跌得7個月就急速反彈,其實會否現樓價基本就未反映市價呢?何為市價,就係現價好多都買得起。只係某類人想住希望樓價跌三,五成來做就財富轉移的人日日話貴(包括上年賣自住的人)

Shing
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]