• 瀏覽: 14,284
  • 回覆: 164
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 01:00 AM 發表

希望啦

翻查資料,今日情況和97非常相似,全民預期只升不跌泡沫中,美國經濟逆轉資金狂抽走,埋下香港金融風暴伏線,然後政府打殘打資者,發展商必須減15%破招,然而就是這劈價,跟97觸發大跌市至樣,都係一手 ...
諗下好喇

熱賣及精選
引用:
原帖由 calvinip123 於 2016-11-16 11:54 PM 發表

又一個淡淡.......唉
其實,係度吹淡吹旺都係冇用的,大家心知肚明,呢度幾十人上落,九成經紀,不過有強烈看法,忍不住要發表一下咁啫。
學一些師兄話,知多個睇法冇蝕架,唔認同可以唔理架,大家交流下睇法過下癮,彌補自己睇唔到嘅地方,好玩啫
我一條友仔人微言輕可以改變到市場,咁就奇聞囉。

so poor trap!

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 01:00 AM 發表

希望啦

翻查資料,今日情況和97非常相似,全民預期只升不跌泡沫中,美國經濟逆轉資金狂抽走,埋下香港金融風暴伏線,然後政府打殘打資者,發展商必須減15%破招,然而就是這劈價,跟97觸發大跌市至樣,都係一手 ...
唔好成日同97比, 今時市埸

1. 冇炒家
2. 有辣招
3. 有壓測
4. 低息期
5. 貨己入用家及強者手

你都係諗吓好喇

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2016-11-17 01:06 AM 發表

唔好成日同97比, 今時市埸

1. 冇炒家
2. 有辣招
3. 有壓測
4. 低息期
5. 貨己入用家及強者手

你都係諗吓好喇
點解唔睇下加息周期,資金流走,和政治市、流轉鏈打斷、二手冇買家,一手冇買家...

1997年同胞重系好窮,根本無能力買香港樓。但今時同胞已經變成強國人,人仔一旦跌穿7算心理關口,北水將瘋狂湧港避難,內房也會用更進取價投地。

因為依家投到的地分散在不同內房地產佬,大家惜貨,不會急於出貨,而二手市場又被冰封,要香港樓價大跌真是非常之難,升少啲政府已經好開心。

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 01:10 AM 發表

點解唔睇下加息周期,資金流走,和政治市、流轉鏈打斷、二手冇買家,一手冇買家...
有時間再作討論。記住樓市未必升或跌, 可以長時間牛皮, 一様輸時間值同等待成本。

引用:
原帖由 東山老爺 於 2016-11-17 01:13 AM 發表

1997年同胞重系好窮,根本無能力買香港樓。但今時同胞已經變成強國人,人仔一旦跌穿7算心理關口,北水將瘋狂湧港避難,內房也會用更進取價投地。

因為依家投到的地分散在不同內房地產佬,大家惜貨 ...
呢個問題金管局總裁陳德霖講得好好:「個班友仔,人仔升值時,就話八折來港買樓,人仔貶值時,就話走來買樓避貶值,邏輯上兩樣事係相反,唔可能都發生。」

我睇更似97,都係用虛幻的大陸夢幻去呃鳩d香港人谷大個泡沫,睇下成交,又有幾多真係大陸人呀。

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2016-11-17 01:17 AM 發表

有時間再作討論。記住樓市未必升或跌, 可以長時間牛皮, 一様輸時間值同等待成本。
咁樣大環境改變,加息周期又到,資金又走,辣招又壓死,仲可以唔跌的話,咁可以算得上世界七大奇跡,違反所有理論,咁可以寫入經濟史供研究專題。「香港樓市百年不跌之迷」

一百年前,干徳道獨立屋7毫子一尺,今天最少7萬一尺,升咗10萬倍。香港物業長期只升不跌是事實,主要因為通脹及經濟增長。

提示: 違規內容已被屏蔽
點解包兄成日唱跌

點解包博士成日用97年做比較?因為97年樓價跌得勁,型囉好似賭錢咁,連開十鋪大,一定會開鋪細咁我地落重注。博士佢讀咗幾年書,加上多年投資眼光,精通所有經濟理論,無得輸

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:46 PM 發表

咁你就唔知啦,依家買二手樓,只能借五成或者六成,相對來講二手業主個底厚好多,唔會點驚。
基本野,六球樓下四球樓上二手樓銀行經MC都做到8成啦最高......你其實講緊乜春秋?

冇人買,拍烏繩,抵死!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]