• 瀏覽: 14,290
  • 回覆: 164
  • 追帖: 1
開過船未⋯前面成個颱風形成、重啦啦聲調頭走丫
傻仔先會捱風浪

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 開心淡淡 於 2016-11-16 11:26 PM 發表

講分析,你位燈神敢認第二,一定冇人敢認第ㄧ啦,呵呵
重有,你full paid 買咗君柏未呀?唔好話唔夠首期喎,呵呵
你又篤爆破頂磚家

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 10:41 PM 發表

理性討論,條數咁計,依家新盤投資者已經完全消失,剩下首置客,叫得首置客,當然樣樣慳,首期又唔係好夠,見你發展商提供二按幫上會,咁先唔買二手去買一手。

好啦,個AA佬通常咁琨你,頭三年發展商提供p-3,但三 ...
理性討論, 其實照包兄你咁講,2手係咪更加無人買?條數咁計,所有投資者已完成消失,叫得首置客,當然樣様慳,首期已經唔夠,又無好似新樓有發展商有二按幫上會.....所以全香港樓市進入冰封,而息就一定加,樓價向下大勢已成...

當樓價下跌,之前高成數按揭買家又會淆底怕做負資產,會急急賤賣,做成雪球效應... 保守估計,樓價跌5成先會有承接... 所以現在應租樓保持實力,到大跌政府減辣時掃幾個單位,一鋪反身😊

包兄,對嗎?

引用:
原帖由 占尖88 於 2016-11-16 11:39 PM 發表

你又篤爆破頂磚家
唔止破頂呀,重有最經典嘅兩年不破140鐵底呀,呵呵

引用:
原帖由 s063708 於 2016-11-16 11:41 PM 發表

理性討論, 其實照包兄你咁講,2手係咪更加無人買?條數咁計,所有投資者已完成消失,叫得首置客,當然樣様慳,首期已經唔夠,又無好似新樓有發展商有二按幫上會.....所以全香港樓市進入冰封,而息就一定加, ...
咁你就唔知啦,依家買二手樓,只能借五成或者六成,相對來講二手業主個底厚好多,唔會點驚。

引用:
原帖由 開心淡淡 於 2016-11-16 11:38 PM 發表

樓主快D pm佢地睇吓樓啦,正所謂有幫襯就唔會攪攪震呀,呵呵
佢哋一心寄望新盤可以幫到手,但依家新盤買家更腳震,相信唔會有咩人入市,除了豪宅。

樓主咁落力唱淡嘅,睇厘恨樓恨到發燒,現今紙錢陰司化,其實唔系的樓升咗,只不過是的錢愈來愈唔值錢而已,唱都未用㗎喇,臨淵羨魚,不如退而結綱,努力的揾錢好過啦!

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:48 PM 發表

佢哋一心寄望新盤可以幫到手,但依家新盤買家更腳震,相信唔會有咩人入市,除了豪宅。
所以燥D係理解的,呵呵

又一個淡淡.......唉

多年來金管局一共出了7次辣招,稅務局就出咗5招,每次出招效果只有3個月至半年,今次也不例外。香港地產商會出招破解政府辣招,大家不如擔心抽唔到好過。

所謂辣招有用的話一招就夠,依家出咗十幾招,投資者都麻木了,辣招好快就冇效。政府依家應該又在計劃點出下一廢招。

會德豐知道一手樓會好搶手,所以今日天價投左幅觀塘地,比上限價重要高。出低少少都會俾大陸地產佬搶咗。

樓主對新盤市場的判斷,一定不會準得過今日用天價投地的會徳豐。

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2016-11-16 11:09 PM 發表

我月入要減九成先夠資格申請
你都好,我直情冇資格。

引用:
原帖由 東山老爺 於 2016-11-17 12:23 AM 發表

樓主對新盤市場的判斷,一定不會準得過今日用天價投地的會徳豐。
希望啦

翻查資料,今日情況和97非常相似,全民預期只升不跌泡沫中,美國經濟逆轉資金狂抽走,埋下香港金融風暴伏線,然後政府打殘投資者,發展商必須減15%破招,然而就是這劈價,跟97觸發大跌市一樣,都係一手先劈起。

而最奇異的是,歷次政府出招,必然負面評論漫延,例加呢個地產版必然淡聲四起,但今次出奇的一反常態,幾乎無人看淡,最多話跌5-10%,各種異像同時發生,加上加息周期下年將至,對此沒有戒心,就當真是一頭傻牛了。

這兩天看到大地產商狂散車位貨,個陣打到來嘅味道愈來愈濃。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]