• 瀏覽: 1,329
  • 回覆: 6
細佬有間細價樓出租,近兩年前透過地產租左俾一個客,一年死一年生約,而家距離生約期滿差兩個月左右。如果租客想續租,同我傾掂新租金之後,應唔應該唔再經地產自己同佢簽一份新既標準租約,然後去打厘印就算?

如果想經地產搞既話,係咪又重新俾多半個月傭佢,當佢幫我睇住個租客,有乜事發生既話都有個中間人?

因為之前兩三個租客都係生約期走,宜家真係遇到有客住到約滿,而有咁一問。

熱賣及精選
引用:
原帖由 echoes 於 2016-11-16 05:44 PM 發表

細佬有間細價樓出租,近兩年前透過地產租左俾一個客,一年死一年生約,而家距離生約期滿差兩個月左右。如果租客想續租,同我傾掂新租金之後,應唔應該唔再經地產自己同佢簽一份新既標準租約,然後去打厘印就算?
...
通常續租都係自己攪再走去打厘印好少再搵AA攪.

引用:
原帖由 echoes 於 2016-11-16 05:44 PM 發表

...
地產 agent 簽約完,係無責任"睇"住你同租客,其實張約都唔使佢簽都無問題

你用 Microsoft word 把舊約打一次,改日期同租金,大家打隻"龜",上網打 stamp 就可以

---
引用:
原帖由 louiskkchan 於 2016-11-16 05:57 PM 發表

地產 agent 簽約完,係無責任"睇"住你同租客,其實張約都唔使佢簽都無問題

你用 Microsoft word 把舊約打一次,改日期同租金,大家打隻"龜",上網打 stamp 就可以啦
去書局買份喇!😅

買標準租約,簽約後,自己上網打釐印,費用一人一半。

所有言論,只作吹水用途,  信以為真, 後果自負.
一個要租樓的人. 一個要做車主的人. 一個月月清的人. 一個唔知有冇將來的人. 是同一個人. 灰
引用:
原帖由 louiskkchan 於 2016-11-16 17:57 發表

你用 Microsoft word 把舊約打一次,改日期同租金,大家打隻"龜",上網打 stamp 就可以啦
我都正想問,打過一份,咁咪好辛苦。哈哈哈!

AA在兩邊簽約後,其實沒什麼貢獻

20代の夢は君を輝かせるけど、30代の夢はくすますだけや
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]