• 瀏覽: 8,892
  • 回覆: 69
  • 追帖: 3
新辣招咁快已經冇乜效用,加上香港經濟見底回升,銀行公會夠膽講真相,好野!

(更新各項新辣招後加價、破頂新聞證據,詳情可看 #49 帖 )

http://www.orangenews.hk/finance/system/2016/11/11/010044858.shtml

【橙訊】政府上週推出樓市新辣招,將購買第二套住宅的從價印花稅劃一加至15%,銀行公會主席陳秀梅於公會例會後表示,現時討論辣招對銀行按揭業務的影響仍言之尚早,不過,相信市場已完全消化該等措施。她認為,即使辣招短期對銀行業務有影響,長遠而言,樓價穩定可有利用家置業,尤其是首置買家。
此外,香港第三季經濟增長加快至1.9%,陳秀梅稱,數字令人鼓舞,指本港經濟似乎有見底跡象,出口數據改善及零售跌幅收窄,均顯示市場重拾信心,預期香港經濟將與內地經濟一起復甦。
中國方面,10月PMI數據穩定,她料可維持至第四季,加上通脹溫和上升,預期中國全年經濟增長至少於6.5%以上。人民幣對美元偏弱,陳秀梅指是因為美元強勢,但人民幣兌SDR籃子貨幣相對穩定,認為市場應以此衡量人民幣匯率的穩定性。
另外,特朗普勝出美國總統大選,金融市場在波動後迅速回穩,市場關注其減稅及增加財政支出的措施。陳秀梅指,雖然特朗普對亞洲及中國的政策未明朗,但相信穩定的金融市場會增加美國聯儲局12月加息機會。

11-11-2016

熱賣及精選
引用:
原帖由 terra_6630 於 2016-11-13 12:07 AM 發表

距離上次跌市唔夠半年,賣樓既全部後悔中

仲邊有業主咁傻減比你!

換樓果班會減既,有心買就出去睇樓,而唔係係度唱淡就有筍盤跌落黎囉!
收租投資樓賣左買唔番,冇乜收租佬沽貨放盤,上車客用家焗住同大6豪客搶「補貼15%DSD」既一手盤,地產商唔係開善堂,預早mark高15%售價,班本地上車客就要同大6人一齊抽簽,不知幾想睇下本地上車客冇曬二手市場後,點樣面對加左15%售價既一手盤個表情!

其實一出已經知冇效

依D觀點完全錯誤,之前班收租佬,只係賣左層收租樓,跟著買過另一間甚至兩間新樓或二手樓,首置客要同收租客爭買新樓同二手樓,導致市場上D新盤和二手樓,一出就被搶哂,導致嚴重缺盤!

依家唔同,班收租佬賣唔出層二手樓,買多層二手或一手,又要俾15%,變左一手和二手無哂D收租客既客源,你睇近排新盤全部賣唔哂就知。

黎緊93000個單位,得番D首置客,睇下發展商唔減價,點賣樓
引用:
原帖由 剎那F 於 2016-11-13 12:33 AM 發表

收租投資樓賣左買唔番,冇乜收租佬沽貨放盤,上車客用家焗住同大6豪客搶「補貼15%DSD」既一手盤,地產商唔係開善堂,預早mark高15%售價,班本地上車客就要同大6人一齊抽簽,不知幾想睇下本地上車客冇曬二手市場後, ...

引用:
原帖由 smal_potato 於 2016-11-13 05:48 AM 發表

依D觀點完全錯誤,之前班收租佬,只係賣左層收租樓,跟著買過另一間甚至兩間新樓或二手樓,首置客要同收租客爭買新樓同二手樓,導致市場上D新盤和二手樓,一出就被搶哂,導致嚴重缺盤!

依家唔同,班收租佬賣唔出 ...
乜仲有人信93000咩?政府連公屋數都未控制到喔

現在租金每年都上升, 收租佬平價買落嘅樓好多年前已經供完,現在於幾年有儲到一舊新錢,不停地投資買樓,現在新 辣招只不過擋一時嘅洪水, 當租金再升一段時間,我估計這個閘不能抵擋,雄獅猛獸,蜂擁而出這股力量不容忽視,在辣招底下中原指數跌5%至10%左右, 等待半年至九個月,又重拾升軌。已賣了自住樓等啲嘅人士, 呢幾年真係溫水煮蛙 租金不停地上升, 最低工資升, 政府人工升, 在探討民生商舖7-11內商品升3成至4成不等,淡友不停 叫囂跌市, 當你每天都收到銀行 低息貸款電話, 就知道銀行水浸 打咗十年 通街都咁易借錢個市點跌

依家賣收租樓要俾5成首期,你要收幾耐租先可以儲夠5成首期呀?

依家仲要俾多15%稅,足足係5年純租金收入,你慢慢儲下先啦
引用:
原帖由 ray1122 於 2016-11-13 07:48 AM 發表

現在租金每年都上升, 收租佬平價買落嘅樓好多年前已經供完,現在於幾年有儲到一舊新錢,不停地投資買樓,現在新 辣招只不過擋一時嘅洪水, 當租金再升一段時間,我估計這個閘不能抵擋,雄獅猛獸,蜂擁而出這股力量不容 ...

引用:
原帖由 get-going 於 2016-11-13 07:23 AM 發表

淡淡可以br"海量供應"講88

唔通南昌站,荃灣西站起到三十幾層既成萬個單位唔會賣,俾硬好食哂落肚呀
引用:
原帖由 mrsamlau 於 2016-11-13 08:27 AM 發表

淡淡可以br"海量供應"講88

引用:
原帖由 get-going 於 2016-11-13 07:23 AM 發表

有無93000唔知,但唔會差好遠當你85000啦.當年老董叫人
暫時唔好搶樓有供應,地產商即刻發功馬上標升.
D人發晒狂咁搶重猛屌老董,到最後結果喺點大家清楚.
真喺有85000供應咩,可以話從來無實現過.
只不過香港低層市民唔好彩,老董重好心做壞事引來自遊行.
食砒霜毒老虎.如果遲幾年先爆就唔使而家咁慘

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]