沙田第一城住户專區(第5版)

引用:
原帖由 bobo123 於 2019-4-16 11:47 AM 發表

以我所知,水錶前係管理處,水錶後係業主,咁咁啱一城水錶係處於天台同地下,所以水錶後直喉係業主負責
我都覺得一城設計哂行外牆有d唔好
好多屋苑起後樓梯有喉房上水同落水
雖然爆水喉風險係影響其他住戶
但維修黎講真係冇搭棚咁金

熱賣及精選
引用:
原帖由 tytony522 於 2019-4-12 11:48 AM 發表

你有冇問過管業處,係咪可以用佢個棚嚟維修自己屋企,外牆水喉或換槍。
for your reference

引用:
原帖由 kinob 於 2019-5-7 10:57 AM 發表

我住過比較好係39至43座的高層,望商場方向。開揚,無樓望樓,又不近高速/大馬路
係咪向北?即是望石門方向
會唔會有火車聲

引用:
原帖由 kinob 於 2019-5-7 12:10 PM 發表

向商場,遠處係石門,但好遠wo😂😂😂理論上應該完全冇火車聲
但39唔係近馬鐵咩
我住9座,晚上都聽到馬鐵聲

引用:
原帖由 kinob 於 2019-5-7 02:19 PM 發表

第九座反而聽到小瀝源路大馬路車聲
小瀝源唔嘈
反而係聽到十字路口成日有救護車
仲有沙田路飛車聲
馬鐵都係12點左右先最易聽到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 richardku 於 2019-5-22 03:05 PM 發表

繼鴻福堂之後
哩間野真係有點垃圾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-5-22 07:46 PM 發表

這間是賣甚麼?
老翻無印
大6野

引用:
原帖由 superandrew2 於 2019-5-23 05:13 PM 發表

有無人知天台水錶到單位外牆打直的水喉如有問題, 是不是業主要負責維修, 而不是管理處負責?
業主負責

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李翔1990 於 2019-6-4 07:37 PM 發表

買嘢中撚左伏,所以有必要係到發洩。

我前幾日買部雪櫃,部雪櫃係間舖送貨既,我拆開之後發現雪櫃門有幾個細凹位,好明顯係外力撞過,OK,我話我要求佢地換番部新機俾我,班撚樣就堅持話係我自己整凹,仲肯定部雪櫃係新貨黎。犀撚利,新貨係凹既。
黑店真係黑店。俾錢佢果刻就好聲好氣笑晒口咁,出撚左事就關人撚事,好波
沙田愉翠苑,富豪車廠附 ...
買電器,多數用price格價之後揀多人用果間,唔會搵樓下果d,因為都係要俾運費,樓下果d最多有咩野壞左停電先幫趁佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-8-14 02:33 PM 發表

咪係,做咩甘複雜。。。拍卡就得
d看更會唔會集會反對管理處大裁員

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-8-14 03:38 PM 發表

D 新樓盤冇座頭,也是拍卡出入,最多入𨋢拍卡,只去自己層。
但我地邊有入𨋢拍卡。。

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-8-14 03:59 PM 發表

我知,我意思是如為保安問題可甘做,人面辨識?過海關咩⋯⋯
我都唔明整個系統有咩用
因為本身保安唔係bellboy用黎幫手開門, 有住戶證已經出入到
就算炒左保安。。。都可以用住戶卡出入,轉系統冇藉口

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 area88sin 於 2019-8-24 11:57 PM 發表

聽我鄰居講,早兩個月前佢換外牆食水喉, 佢住中層十幾樓, 由外牆搭棚搭到天台, 全條喉換大約六萬蚊左右. 聽佢講, 話可以問管業處俾幾間公司(做開第一城工程)電話,然後自己打去問價. 或自己找其他公司都得.

不過聽另一位鄰居講, 如果自己座樓撞arm大維修, 大維修公司會出信問業主換唔換喉, 好似相比個別單位做,價錢平一半. ...
similar啦
我睇今期本書仔。。好似講過話如果咁岩貼通告話樓上樓下搭棚做水喉。。係可以叫管理處做中間人。。同樓上/下鄰居夾d錢咁就會慳番d

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。