• 瀏覽: 543,521
  • 回覆: 41
  • 追帖: 116
引用:
原帖由 tsewest1977 於 2017-5-26 10:08 AM 發表

我就是擔心這樣因為他們承諾先交半年租但如果及後 嗰半年他幫我做 日追夜追會好麻煩
想睇下呢度有冇人租畀大學生但係又淨係收半年租 之後有冇遇到難追租的情況呢?
睇下以下方法可唔可行:
將12個月約斬開2張6個月約。
先簽頭6個月約,預交8個月租(6個月租+2個月按金),到第5個月再簽第7-12個月約,再一次過收6個月租。
你可以同AA講下價,因為只簽左6個月,只可以俾半佣(即4分1個月租金)。

租學生有無麻煩?你可以睇番我上面嘅post。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 thins 於 2017-7-26 12:10 PM 發表

我住42座高層, 想問吓住附近人仕有冇天線接收問題? 近期發覺電視睇睇下無訊號,唔知係電視壞定訊號唔好.
我又係42座呀,不過係中層。
睇電視唔覺有問題,你係邊個台有事?我叫屋企人試試。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sawwai 於 2018-5-11 04:21 PM 發表

請問外賣斬料有咩好推介
盈輝d燒味唔錯,我最欣賞腩骨,可以一試。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙田小希望 於 2018-5-13 12:40 PM 發表

頭先經過一期,見一座已拆咗棚,但又唔覺同之前有咩分別,所以搭棚其實整咗d乜?
外牆好似白左同乾淨左。
我都以為有咩大工程搞,咁樣搭個棚真係有d浪費。
有無人知實質做左乜?

明白曬,多謝大家🙏🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinob 於 2018-8-17 12:12 PM 發表

有無人有外牆滲水問題?
有呀,房2個窗台牆起卜同有水漬,上個月頭報管理處後,月中就黎整,房2個窗台同廳窗外面都重新鋪過,前後2日時間。
至於室內因爲要搬床,所以無鏟牆油油。

引用:
原帖由 kinob 於 2018-8-18 01:36 AM 發表

哇,都滲得幾勁。整完之後,呢排大雨連連,ok嘛?
黎幾日落雨又唔見有濕,正如師兄咁講,外牆磚有空心同甩先會入水。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ef-9 於 2019-3-27 06:25 PM 發表

第一城 街市粉麵檔

越賣越貴...1年加 2次價....都算...
樹頭婆態度又差

有次老婆叫個 牛腩米...第一啖己經米粉有D "叔"味...
我叫樹頭婆試下...佢又吾試...只系西口西面話 邊有可能......

過了幾日 , 又落去食, 樹頭婆寸老婆話 又叫米粉吾怕"叔"咩.....

其實己幫襯多年.....都算街坊街里..... 

...
個間麵檔,食2次2次都肚痾。
第一次食完痾以為其他野唔乾淨,所以再食多次,點知食完又痾,真係無下次。

今日係鴻福堂買個豬肉燒賣,超級多粉,一咬就散曬,超級唔值。

引用:
原帖由 GalGuy 於 2019-6-10 09:31 AM 發表

Ching你好,請問你窗台滲水係報俾管理處佢整外牆定係自己硬食?
Many thx!
我情況同樓下師兄一樣,管理處會有人黎睇,發現係外牆問題後,佢會同你約時間搵師傅黎整,上年前後整左2日。
早幾日又叫管理處黎睇,窗台下面又pop左,個人覺得舊年師傅無整冷氣機台位,水由台位慢慢向下滲落去,依家等管理處覆。
另外廁所天花有pop起同甩灰,管理處順便用儀器測試,但得25-27度,未符合屋宇處既35度,所以佢話未必樓上漏水,可能外牆有問題入水,叫我再睇下情況

引用:
原帖由 tytony522 於 2019-6-20 06:48 PM 發表

第一城又冇洗窗口式冷氣鋪頭。
窗口機用左4年,從來無搵人洗過。
每部機隔塵網上都貼上3M濾網,每個月都換一次濾網,洗一洗隔塵網同抹一下機面。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]