沙田第一城住户專區(第5版)

朝早見到很多人圍觀連儂牆。  

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 land8 於 2019-8-17 01:11 PM 發表

原來如此, 明白哂
係想踢走黄嘉榮,大家想下黄先生多年為我們做很多事情。大维修五百萬一座不算贵,都唔知点解有人話圍標。大家記得嗎?幾年前翠湖花園维修用2.6億,之後被人發现圍摽。所以在现在健築工人工资高企,五百萬是合理。

引用:
原帖由 lau_20052000 於 2019-8-17 09:45 PM 發表

係想踢走黄嘉榮,大家想下黄先生多年為我們做很多事情。大维修五百萬一座不算贵,都唔知点解有人話圍標。大家記得嗎?幾年前翠湖花園维修用2.6億,之後被人發现圍摽。所以在现在健築工人工资高企,五百萬是合理。 ...
明白,但係今次事件,吾多吾少對佢都會有影響

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lau_20052000 於 2019-8-17 09:45 PM 發表

係想踢走黄嘉榮,大家想下黄先生多年為我們做很多事情。大维修五百萬一座不算贵,都唔知点解有人話圍標。大家記得嗎?幾年前翠湖花園维修用2.6億,之後被人發现圍摽。所以在现在健築工人工资高企,五百萬是合理。 ...
每座真係 5球 可以埋到單? 個5球好似只係棚架 加 補外牆,其他換喉另計

回覆 引用 TOP

同意...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 area88sin 於 2019-8-15 02:27 AM 發表

據我理解, 其實個識別系統都仲係建議階段, 莫講話實行,連通過都未通過。成件事只係有位黃女士,佢係公民黨社區主任(我唔知佢係咪屋苑居民啦), 見到第一城個委員會會議記錄出咗, 見到有關建議就大肆宣傳, 又話侵犯私隠,又話什麼的, 引起好多居民恐慌(我最初都很驚訝)......但細心睇番資料,其實根本都未通過。  而且管業處亦澄清不會更換系統.

說穿了, 現在8月, 呢位公民黨黃 ...
同意

回覆 引用 TOP

引用:

好期待佢拿返曬招標報價出來,俾大家了解一下,同時都好期待睇下,準備插旗的黃小姐有幾堅料

打口水戰無意思的, 搵到料做到實事才是王道

回覆 引用 TOP

各位師兄,我間屋外牆水管漏水,請敎各位有無相熟師傅同埋大約要幾多錢昵?

引用:
原帖由 halflifepass 於 2019-8-23 11:32 PM 發表

各位師兄,我間屋外牆水管漏水,請敎各位有無相熟師傅同埋大約要幾多錢昵?
聽我鄰居講,早兩個月前佢換外牆食水喉, 佢住中層十幾樓, 由外牆搭棚搭到天台, 全條喉換大約六萬蚊左右. 聽佢講, 話可以問管業處俾幾間公司(做開第一城工程)電話,然後自己打去問價. 或自己找其他公司都得.

不過聽另一位鄰居講, 如果自己座樓撞arm大維修, 大維修公司會出信問業主換唔換喉, 好似相比個別單位做,價錢平一半.

引用:
原帖由 area88sin 於 2019-8-24 11:57 PM 發表

聽我鄰居講,早兩個月前佢換外牆食水喉, 佢住中層十幾樓, 由外牆搭棚搭到天台, 全條喉換大約六萬蚊左右. 聽佢講, 話可以問管業處俾幾間公司(做開第一城工程)電話,然後自己打去問價. 或自己找其他公司都得.

不過聽另一位鄰居講, 如果自己座樓撞arm大維修, 大維修公司會出信問業主換唔換喉, 好似相比個別單位做,價錢平一半. ...
similar啦
我睇今期本書仔。。好似講過話如果咁岩貼通告話樓上樓下搭棚做水喉。。係可以叫管理處做中間人。。同樓上/下鄰居夾d錢咁就會慳番d

引用:
原帖由 area88sin 於 2019-8-24 11:57 PM 發表

不過聽另一位鄰居講, 如果自己座樓撞arm大維修, 大維修公司會出信問業主換唔換喉, 好似相比個別單位做,價錢平一半. ...
印像中 ,  上次大維修 好似己經換左 外牆食水喉 , (是否十年前 ?)

引用:
原帖由 shansqr 於 25/8/2019 00:47 發表

similar啦
我睇今期本書仔。。好似講過話如果咁岩貼通告話樓上樓下搭棚做水喉。。係可以叫管理處做中間人。。同樓上/下鄰居夾d錢咁就會慳番d
咁就好呀, 慳時間慳錢   

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ef-9 於 2019-8-26 12:28 PM 發表

印像中 ,  上次大維修 好似己經換左 外牆食水喉 , (是否十年前 ?)
水喉我記得無換到,水錶就有換。可能再之前,我都入住十五年

引用:
原帖由 lau_20052000 於 2019-8-26 10:29 PM 發表

水喉我記得無換到,水錶就有換。可能再之前,我都入住十五年
對上一次系 吊船 + 廚廁有棚架 , 洗補外牆換喉. 吾記得是 去水定食水

支持

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。