• 瀏覽: 543,024
  • 回覆: 2,819
  • 追帖: 116
引用:
原帖由 CKL28 於 2019-8-14 06:07 PM 發表

我似前租那裡都是拍 咭
只限自己住那層
所以完全解不通為什麼要用那個人面辨識功能,真的純為保安?

熱賣及精選
引用:
原帖由 rapbit 於 2019-8-14 07:07 PM 發表

所以完全解不通為什麼要用那個人面辨識功能,真的純為保安?
點會保安問題,出出入入冇看更睇住,如贼仔陌生人跟住入,你會叫佢用 識別系統入來? 
成個一城甘多出入口,根本吾適合,
就算話 慳成本,我認為一樣吾會減 管理費。

回覆 引用 TOP

已發出通告 : 不會有任何計劃採用新保安系統。

應該是遭居民強烈反對。

回覆 引用 TOP

據我理解, 其實個識別系統都仲係建議階段, 莫講話實行,連通過都未通過。成件事只係有位黃女士,佢係公民黨社區主任(我唔知佢係咪屋苑居民啦), 見到第一城個委員會會議記錄出咗, 見到有關建議就大肆宣傳, 又話侵犯私隠,又話什麼的, 引起好多居民恐慌(我最初都很驚訝)......但細心睇番資料,其實根本都未通過。  而且管業處亦澄清不會更換系統.

說穿了, 現在8月, 呢位公民黨黃女士先至提出來, 11月就區議會選舉.  而第一城業委會主席 黃嘉榮先生 , 佢既係主席, 亦居於第一城(我唔知佢租定買啦), 更重要是 佢亦是 新民黨嘅當區區議員.   大家只要將事串一串, 就知其實係有政黨想係呢個社區插旗而已.

但奇怪係 好似 之前吾係話停止左  電動汽車充電 計劃,因為車位業主吾夠人數同意,而取消左, 點解 中止左計劃 又突然有番? 仲裝左 .....
條數就入左車位業主.......

引用:
原帖由 ef-9 於 2019-8-15 11:02 AM 發表

但奇怪係 好似 之前吾係話停止左  電動汽車充電 計劃,因為車位業主吾夠人數同意,而取消左, 點解 中止左計劃 又突然有番? 仲裝左 .....
條數就入左車位業主....... ...
係!?請問幾時提過有關計劃取消了,我都想了解一下。

反而早幾個月前的工作報告,就有講到研究緊在業主車位加裝充電位。
我都聽聞有車位加裝了充電位,好想知道究竟是全部車位業主攤分費用,定抑或只是用者自付,由有關個別車位業主負責。

引用:
原帖由 ef-9 於 15/8/2019 11:02 發表

但奇怪係 好似 之前吾係話停止左  電動汽車充電 計劃,因為車位業主吾夠人數同意,而取消左, 點解 中止左計劃 又突然有番? 仲裝左 .....
條數就入左車位業主....... ...
想請問邊個車場嘅車位, 已裝了電動汽車充電。

引用:
原帖由 area88sin 於 2019-8-15 11:35 AM 發表

係!?請問幾時提過有關計劃取消了,我都想了解一下。

反而早幾個月前的工作報告,就有講到研究緊在業主車位加裝充電位。
我都聽聞有車位加裝了充電位,好想知道究竟是全部車位業主攤分費用,定抑或只是用者自付,由有關個別車位業主負責。 ...
大約 2年前左右 , 有出信問卷比 車位業主 , 問 有幾多人參加
無記錯 的話 佢地 用者自付方式,  服務商 (pccx + 忠電)
安裝費 每個車位 6萬 , 只限一架已reg車充電 , 每月 $1800 , 5年合約
視乎有幾多車位業主 参加 價格會吾同

我無記錯 系 吾夠 車位業主 參加而 停止左

點解 而家 又整左出來 ???????

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-8-15 11:53 AM 發表

想請問邊個車場嘅車位, 已裝了電動汽車充電。
轉載 FB
由 -1:35:27開始

https://www.facebook.com/inmediahk/videos/2189662051325411/UzpfSTIyNDg5ODk1NjUyMTY3MjI6MjMxMjM2MjEwNTU0NjEzNA/?epa=SEARCH_BOX

4期地下出口 , 似未完成 , 但奇怪系又裝法........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ef-9 於 2019-8-15 12:29 PM 發表

大約 2年前左右 , 有出信問卷比 車位業主 , 問 有幾多人參加
無記錯 的話 佢地 用者自付方式,  服務商 (pccx + 忠電)
安裝費 每個車位 6萬 , 只限一架已reg車充電 , 每月 $1800 , 5年合約
視乎有幾多車位業主 参加 價格會吾同

我無記錯 系 吾夠 車位業主 參加而 停止左

點解 而家 又整左出來 ??????? ...
明白。謝謝資訊。

如果是用者自付,其實又問題不大嘅。而且事隔兩年,無論安裝費用或電動車嘅售價,應該已有好大分別。只要車位業主願意自行負擔費用,又唔影響到其他業主,其實又無傷大雅,畢竟電動車係大趨勢。

引用:
原帖由 area88sin 於 2019-8-15 02:27 AM 發表

據我理解, 其實個識別系統都仲係建議階段, 莫講話實行,連通過都未通過。成件事只係有位黃女士,佢係公民黨社區主任(我唔知佢係咪屋苑居民啦), 見到第一城個委員會會議記錄出咗, 見到有關建議就大肆宣傳, 又話侵犯私隠,又話什麼的, 引起好多居民恐慌(我最初都很驚訝)......但細心睇番資料,其實根本都未通過。  而且管業處亦澄清不會更換系統.

說穿了, 現在8月, 呢位公民黨黃 ...
防範於未燃
做得好

引用:
原帖由 gambygamby 於 2019-8-15 03:04 PM 發表

防範於未燃
做得好
能夠有更多居民關心自己屋苑事務當然係好事,但就無毋須反應過大,客觀分析處理便好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 area88sin 於 2019-8-15 01:31 PM 發表

明白。謝謝資訊。

如果是用者自付,其實又問題不大嘅。而且事隔兩年,無論安裝費用或電動車嘅售價,應該已有好大分別。只要車位業主願意自行負擔費用,又唔影響到其他業主,其實又無傷大雅,畢竟電動車係大趨勢。 ...
原來 己經 拍左扳 會安裝 , 點解 冇收過資料 ???????
究竟 個 計劃系點 ??????
我打去管理處 冇人聽

thx

回覆 引用 TOP

應該要諮詢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 area88sin 於 2019-8-15 02:27 AM 發表

據我理解, 其實個識別系統都仲係建議階段, 莫講話實行,連通過都未通過。成件事只係有位黃女士,佢係公民黨社區主任(我唔知佢係咪屋苑居民啦), 見到第一城個委員會會議記錄出咗, 見到有關建議就大肆宣傳, 又話侵犯私隠,又話什麼的, 引起好多居民恐慌(我最初都很驚訝)......但細心睇番資料,其實根本都未通過。  而且管業處亦澄清不會更換系統.

說穿了, 現在8月, 呢位公民黨黃 ...
原來如此, 明白哂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]