沙田第一城住户專區(第5版)

引用:
原帖由 plshk 於 2019-7-15 03:08 PM 發表

7座現外牆維修,收到工程公司報價單話可換外牆食水喉換銅喉或不銹鋼喉,外牆去水生鐵喉除銹打攬套膠喉。請問有冇業主之前有經驗,需唔需要換?謝謝。 ...
幾$?

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 tytony522 於 2019-7-15 03:24 PM 發表

幾$?
請問可發張報價單參考下?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plshk 於 2019-7-15 03:08 PM 發表

7座現外牆維修,收到工程公司報價單話可換外牆食水喉換銅喉或不銹鋼喉,外牆去水生鐵喉除銹打攬套膠喉。請問有冇業主之前有經驗,需唔需要換?謝謝。 ...
可否上傳報價單,等大家參考下價錢

引用:
原帖由 lau_20052000 於 2019-7-27 12:03 AM 發表

可否上傳報價單,等大家參考下價錢
可以連室內裝修一齊整嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SonyXperiaZ 於 2019-7-11 09:37 PM 發表

大家近日有無發現多左曱甴?
我每晚返到去到有幾隻... 朝早起身又幾隻
差不多

回覆 引用 TOP

轉載 yahoo news

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B2 ... 0%8D-044150084.html

「沙田第一城生活圈」facebook專頁的成員,

喺最近管理公司派發嘅《第一城工作報告》入面﹐

發現管方打算喺屋苑部份樓宇,試用人面識別系統。

到時大堂將不設保安當值,住客只要露一露面就可以入去。

而控制室就會有1-2名保安遙控開門。以全屋苑52座樓計算,估計可以節省26名保安人手。

但呢個試用工程造價大約80萬。

用人面識別,即係全部住客要影相,訪客就要用住戶預先申請嘅QR CODE入大門。

朋友或送貨員、郵差到訪又未有QR CODE,

可能要透過對講機要求協助。

-----------------------------------------------------

大堂將不設保安當值.......

新樓有平台 , 入口位 吾多 ,  就可以大堂將不設保安 ,

一城甘做 只會更差 ,  邊條友唸D C橋 出來

回覆 引用 TOP

咪係,做咩甘複雜。。。拍卡就得

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-8-14 02:33 PM 發表

咪係,做咩甘複雜。。。拍卡就得
d看更會唔會集會反對管理處大裁員

回覆 引用 TOP

D 新樓盤冇座頭,也是拍卡出入,最多入𨋢拍卡,只去自己層。

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-8-14 03:38 PM 發表

但我地邊有入𨋢拍卡。。

引用:
原帖由 shansqr 於 2019-8-14 03:57 PM 發表

但我地邊有入𨋢拍卡。。
我知,我意思是如為保安問題可甘做,人面辨識?過海關咩⋯⋯

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-8-14 03:59 PM 發表

我知,我意思是如為保安問題可甘做,人面辨識?過海關咩⋯⋯
我都唔明整個系統有咩用
因為本身保安唔係bellboy用黎幫手開門, 有住戶證已經出入到
就算炒左保安。。。都可以用住戶卡出入,轉系統冇藉口

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-8-14 15:38 發表

我似前租那裡都是拍 咭
只限自己住那層

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。