沙田第一城住户專區(第5版)

引用:
原帖由 superandrew2 於 2019-5-23 05:13 PM 發表

有無人知天台水錶到單位外牆打直的水喉如有問題, 是不是業主要負責維修, 而不是管理處負責?
問吓樓上樓下要不要一齊換,搭棚費用平分!唔使一個單位負責哂!因為條喉遲早都要換!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 falconV8 於 2019-5-22 19:46 發表

這間是賣甚麼?
mini so

引用:
原帖由 CKL28 於 2019-6-3 11:48 AM 發表

mini so
淘寶嘢,重新包裝,香港價錢

回覆 引用 TOP

買嘢中撚左伏,所以有必要係到發洩。

我前幾日買部雪櫃,部雪櫃係間舖送貨既,我拆開之後發現雪櫃門有幾個細凹位,好明顯係外力撞過,OK,我話我要求佢地換番部新機俾我,班撚樣就堅持話係我自己整凹,仲肯定部雪櫃係新貨黎。犀撚利,新貨係凹既。
黑店真係黑店。俾錢佢果刻就好聲好氣笑晒口咁,出撚左事就關人撚事,好波
沙田愉翠苑,富豪車廠附近有間舖叫一X電業,就係呢間!,大家記得多多幫親,我幫你間黑店做宣傳,我唔收你廣告費啦。
你做初一,我做十五,幾千蚊一個雪櫃買你間黑店既信譽,值!
我已經落水濕身,唔希望再有街坊中招。
有早知冇乞食,上網搵佢間舖原來一堆劣評!
有冇人中過伏,請企出黎分享一下。

傳送門 :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=101036987830127&set=pcb.2290186404532815&type=3&ifg=1&__tn__=HH-R&eid=ARB3qvRfyEKX2YNvxvKdlGFDTlU__peCoedM5dxPdgu56-X4JDKpSCMaVnFornyl1UuS-yksKwhGqdfH

引用:
原帖由 李翔1990 於 2019-6-4 07:37 PM 發表

我前幾日買部雪櫃,部雪櫃係間舖送貨既,我拆開之後發現雪櫃門有幾個細凹位,好明顯係外力撞過,OK,我話我要求佢地換番部新機俾我,班撚樣就堅持話係我自己整凹,仲肯定部雪櫃係新貨黎。犀撚利,新貨係凹既。
黑店真係黑店。俾錢佢果刻就好聲好氣笑晒口咁,出撚左事就關人撚事,好波
沙田愉翠苑,富豪車廠附 ...
買電器,多數用price格價之後揀多人用果間,唔會搵樓下果d,因為都係要俾運費,樓下果d最多有咩野壞左停電先幫趁佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李翔1990 於 4/6/2019 19:37 發表

沙田愉翠苑,富豪車廠附 ...
最好上網check咗大約價錢, 然後去大型電器商店格價, 始終大舖有信心。這間舖以前在第一城出哂名(服務差)。  

回覆 引用 TOP

電視追吾到J2, 是屋苑沒有這個台?

回覆 引用 TOP

無問題喎

回覆 引用 TOP

Ching你好,請問你窗台滲水係報俾管理處佢整外牆定係自己硬食?
Many thx!
引用:
原帖由 hotliao 於 2018-8-18 12:12 AM 發表

有呀,房2個窗台牆起卜同有水漬,上個月頭報管理處後,月中就黎整,房2個窗台同廳窗外面都重新鋪過,前後2日時間。
至於室內因爲要搬床,所以無鏟牆油油。 ...

我係一隻野蠻小霸王但係主人同小主都錫到飛起o既小吉吉
引用:
原帖由 GalGuy 於 2019-6-10 09:31 AM 發表

Ching你好,請問你窗台滲水係報俾管理處佢整外牆定係自己硬食?
Many thx!
我都係窗側邊牆身滲水
打去管業處
佢會上來睇
再約師傅上來整
費用全免
剛剛整好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GalGuy 於 2019-6-10 09:31 AM 發表

Many thx!
我情況同樓下師兄一樣,管理處會有人黎睇,發現係外牆問題後,佢會同你約時間搵師傅黎整,上年前後整左2日。
早幾日又叫管理處黎睇,窗台下面又pop左,個人覺得舊年師傅無整冷氣機台位,水由台位慢慢向下滲落去,依家等管理處覆。
另外廁所天花有pop起同甩灰,管理處順便用儀器測試,但得25-27度,未符合屋宇處既35度,所以佢話未必樓上漏水,可能外牆有問題入水,叫我再睇下情況

引用:
原帖由 hotliao 於 2019-6-11 02:44 AM 發表

我情況同樓下師兄一樣,管理處會有人黎睇,發現係外牆問題後,佢會同你約時間搵師傅黎整,上年前後整左2日。
早幾日又叫管理處黎睇,窗台下面又pop左,個人覺得舊年師傅無整冷氣機台位,水由台位慢慢向下滲落去,依家等管理處覆。
另外廁所天花有pop起同甩灰,管理處順便用儀器測試,但得25-27度,未符合屋宇處既35度,所以佢話未必樓上漏水,可能外牆有問題入水,叫我再睇下情況 ...
第一城又冇洗窗口式冷氣鋪頭。

引用:
原帖由 tytony522 於 2019-6-20 06:48 PM 發表

第一城又冇洗窗口式冷氣鋪頭。
窗口機用左4年,從來無搵人洗過。
每部機隔塵網上都貼上3M濾網,每個月都換一次濾網,洗一洗隔塵網同抹一下機面。

回覆 引用 TOP

大家近日有無發現多左曱甴?
我每晚返到去到有幾隻... 朝早起身又幾隻

7座現外牆維修,收到工程公司報價單話可換外牆食水喉換銅喉或不銹鋼喉,外牆去水生鐵喉除銹打攬套膠喉。請問有冇業主之前有經驗,需唔需要換?謝謝。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。