• 瀏覽: 547,556
  • 回覆: 2,821
  • 追帖: 116
沙田第一城兩房630萬元易手 平屋苑兩房歷史新高紀錄

中原地產沙田第一城分行區域營業董事黎宗文表示,樓價持續上揚,買家普遍對後市有信心,入市步伐加快。沙田第一城本月暫錄約29宗成交,最新錄1座中層H室,建築面積395平方呎,實用面積327平方呎,兩房間隔,議價後以630萬元易手,實用平均呎價19266元,平屋苑兩房歷史新高價紀錄,對上一個紀錄為去年7月同類型單位31座高層D室,實用327方呎,以630萬元沽出。

據了解,原業主則於1997年9月以223萬元購入單位,持貨22年,是次沽出單位獲利407萬元離場,單位升值約1.8倍。

https://ps.hket.com

希望失蹤好耐嘅石川師兄出來專業評價一下

引用:
原帖由 ckochan 於 2019-4-30 16:51 發表

沙田第一城兩房630萬元易手 平屋苑兩房歷史新高紀錄

中原地產沙田第一城分行區域營業董事黎宗文表示,樓價持續上揚,買家普遍對後市有信心,入市步伐加快。沙田第一城本月暫錄約29宗成交,最新錄1座中層H室,建築面積395平方呎,實用面積327平方呎,兩房間隔,議價後以630萬元易手,實用平均呎價19266元,平屋苑兩房歷史新高價紀錄,對上一個紀錄為去年7月同類型單位31座高層D室,實用327方呎,以 ...
第一座中h是向 內 園,不是向河

回覆 引用 TOP

51 座今日有人墜樓

引用:
原帖由 neimanc 於 2019-5-3 03:30 PM 發表

51 座今日有人墜樓
係?但搵吾到有新聞講

引用:
原帖由 tsui2000 於 2019-5-4 01:00 PM 發表

係?但搵吾到有新聞講
日日都有人死,算乜新聞呀?
777跳樓就係

回覆 引用 TOP

大家知唔知51/52座a,b單位好唔好住呀
我看過睇景觀都好開揚,好舒服
但擔心緊會唔會好嘈...大家有無經驗呀

引用:
原帖由 淡淡的天空 於 2019-5-4 11:33 PM 發表

好耐以前,睇過,是否轉角位個座?
低層我現場 關了窗,有巴士經過 都 聽到。如果 要唸 真係可能 要做好隔音凖備。高層就吾知了

回覆 引用 TOP

高層好d,不過對住高速公路的就無咁好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 淡淡的天空 於 2019-5-4 11:33 PM 發表

我住過比較好係39至43座的高層,望商場方向。開揚,無樓望樓,又不近高速/大馬路

引用:
原帖由 kinob 於 2019-5-7 10:57 AM 發表

我住過比較好係39至43座的高層,望商場方向。開揚,無樓望樓,又不近高速/大馬路
係咪向北?即是望石門方向
會唔會有火車聲

引用:
原帖由 kinob 於 7/5/2019 10:57 發表

無錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shansqr 於 2019-5-7 11:01 AM 發表

係咪向北?即是望石門方向
會唔會有火車聲
向商場,遠處係石門,但好遠wo😂😂😂理論上應該完全冇火車聲

引用:
原帖由 kinob 於 2019-5-7 12:10 PM 發表

向商場,遠處係石門,但好遠wo😂😂😂理論上應該完全冇火車聲
但39唔係近馬鐵咩
我住9座,晚上都聽到馬鐵聲

引用:
原帖由 shansqr 於 2019-5-7 12:12 PM 發表

但39唔係近馬鐵咩
第九座喺泳池嗰邊喎咁都聽到馬鐵聲?😳😳😳😳😳,37 38座就有機會聽到。當年住39座高層其實唔係好聽到鐵路聲。望商場方向好輕微

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shansqr 於 2019-5-7 12:12 PM 發表

但39唔係近馬鐵咩
第九座反而聽到小瀝源路大馬路車聲

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]