• 瀏覽: 548,065
  • 回覆: 2,821
  • 追帖: 116
搭8層都幾甘,如果你無穿無漏,真係諗下值唔值得咁大工程整

熱賣及精選
引用:
原帖由 kinob 於 2019-4-12 07:48 PM 發表

搭8層都幾甘,如果你無穿無漏,真係諗下值唔值得咁大工程整
我見樓下搭棚,佢樓上嗰個咁啱又一齊整,可能夾過,噉樣一個棚就可以兩份用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tytony522 於 2019-4-12 11:40 AM 發表

我住20幾樓,因爲我見樓下幾層搭上天臺,冇錯係換水錶後入屋!如果搭上去我諗都要搭八層。因爲我見都用咗好多年,問定等心裏有個數目。
換水錶吾係管理處做?

引用:
原帖由 ef-9 於 2019-4-15 11:00 AM 發表

換水錶吾係管理處做?
淨水錶,可以找水記
錶後的喉就是私人換

引用:
原帖由 shansqr 於 2019-4-15 10:42 PM 發表

淨水錶,可以找水記
錶後的喉就是私人換
錶後的喉 應該是外牆 好耐之前大維修 好似 管理處負責整

回覆 引用 TOP

大厦外牆的水喉水管的維修, 是管理處負責, 至於入屋的水喉, 是業主負責。

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-4-16 11:40 AM 發表

大厦外牆的水喉水管的維修, 是管理處負責, 至於入屋的水喉, 是業主負責。
我打過去管理處問。。佢地話外牆食水喉係業主。。唔係佢地負責

咸水直喉就阿公

引用:
原帖由 shansqr 於 16/4/2019 11:42 發表

咸水直喉就阿公
要問清楚邊一段

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shansqr 於 2019-4-16 11:42 AM 發表

咸水直喉就阿公
以我所知,水錶前係管理處,水錶後係業主,咁咁啱一城水錶係處於天台同地下,所以水錶後直喉係業主負責

引用:
原帖由 bobo123 於 2019-4-16 11:47 AM 發表

以我所知,水錶前係管理處,水錶後係業主,咁咁啱一城水錶係處於天台同地下,所以水錶後直喉係業主負責
我都覺得一城設計哂行外牆有d唔好
好多屋苑起後樓梯有喉房上水同落水
雖然爆水喉風險係影響其他住戶
但維修黎講真係冇搭棚咁金

引用:
原帖由 shansqr 於 2019-4-16 11:53 AM 發表

我都覺得一城設計哂行外牆有d唔好
好多屋苑起後樓梯有喉房上水同落水
雖然爆水喉風險係影響其他住戶
但維修黎講真係冇搭棚咁金
因為我住過其他屋宛果陣時整過水喉,個水錶就喺屋外門後面,當時管理處係咁解釋,所以我先知錶前同錶後嘅分別,但係咪全香港統一係咁分就唔確定。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tytony522 於 2019-4-12 11:48 AM 發表

你有冇問過管業處,係咪可以用佢個棚嚟維修自己屋企,外牆水喉或換槍。
for your reference

引用:
原帖由 shansqr 於 2019-4-23 04:26 AM 發表

9579217 for your reference
原來 外牆屬於業主, 我一直以為管理公司。

回覆 引用 TOP

鴻福堂好突然咁直接執左, 買左D涼茶券依家唔知去邊用好... 

引用:
原帖由 oelilyk 於 2019-4-23 12:32 PM 發表

鴻福堂好突然咁直接執左, 買左D涼茶券依家唔知去邊用好...  
會喺東海堂隔離開返

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]