• 瀏覽: 40,842
  • 回覆: 73
  • 追帖: 27
引用:
原帖由 食野人 於 2016-8-3 11:35 AM 發表

咁就唔係只係政府同社會ga錯,係曹買唔起果班人自己唔努力,唔做好準備!
今日買唔起唔代表笫時唔得,唔儲$做好準備將來有機會無$買就唔好曹。
拿!你講你做過電單車送外賣,你試下你老闆set一個目標畀你係送果5小時要送500張單(可以5000甚至50000,總之你能力所不及),否則一個仙都無,
你估下你最後會送幾多張單?(我就會放棄,一張單都唔送!)

咁你係唔係都係一個唔努力的人?

人努力,係需要一定的推動,所以中國做又三十六,唔做又三十六就死梗,何況而家做又無唔做又無,
社會要做的係畀番一個推動人,
否則,畀你岩哂又點?日鬧夜鬧社會都係繼續沉下去。

答埋你#325
你都識講「咁様間野會執粒了」,你老闆,甚至全世界日鬧夜鬧你/年輕人唔努力,會不會改變?
社會一樣都係咁,都係會繼續沉。

所以唔想個社會執笠,將個目標(樓價)定番落一個能力所及的水平吧!

[ 本帖最後由 CB1668_2 於 2016-8-3 11:46 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2016-8-3 11:37 AM 發表

死啦,我唔明添。
講緊父母洗唔哂,點解變到畀飯子女食,子女有病但唔會病死,父母係唔係就唔駛醫子女?
父母洗唔哂就唔駛畀家用。
咁你食唔哂咪唔駛畀你食囉!
你病唔死咪唔駛醫你囉!

小學生都應該明!

按你的邏輯,你份糧洗唔哂老闆咪唔駛出糧畀你囉!(出糧係責任,畀家用難道就唔係責任。)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食野人 於 2016-8-3 12:23 PM 發表

問題係今時今日點解好多人買得起?
樓價咁唔會理就0成交了!
香港從來都係有能者居之!
繼續用你送電單車送外賣的例子.........

你老闆唔係一次就將目標定左係500咁誇張,而係呢一個星期送10張單,否則一個仙都無,
第二個星期加到20張.....再多一星期就加到30張........一路加.......
(事實上,樓價就係不停加的目標。)

開頭所有人可以頂得住,甚至有人搏哂命送到..........
但再加落去,之後就開始有人慢慢劈炮.......但劈炮果一個未必係最差果一個,
可能係抱住「係咁加,我遲早頂唔住,既然無前途,我何必做」的心態........
到所有人都唔做.........間野咪執笠囉!
但中途難免會出「整體送的單愈來愈少」的情況(係社會而言,就係GDP)。

但你老闆只要一日繼續將目標非理性咁加,咁再說什麼有能力居之、鬧人唔努力,都唔會改變間野(社會)要執笠。

最重要係,如果檔野真係執左,局外人會講你唔努力死掂個目標,定係會笑個老闆弱智,
不停將目標不合理,加到人爆燈,重唔知錯,重要講風涼話話人唔努力、無能力..........?

經驗講畀我聽,啲人會笑個老闆弱智多。

[ 本帖最後由 CB1668_2 於 2016-8-3 12:48 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊扁扁比卡超 於 2016-8-3 12:40 PM 發表

大家有冇覺得離晒題?
題目講緊「各有前因.......」.......咁香港而家死下死下咁.......都一樣有前因,傾下個前因點會係離題?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食野人 於 2016-8-3 12:50 PM 發表

物業價格不是老版(政府)可以話控制就控制,現正是全世界銀紙印太多今物業狂升
而香港行自由經濟可以如何?
仲有,如果香港真係咁差,為何咁多人來?
唔好再將責任推畀其他人,而家問題的確係土地供應不足,人人去搶盤,而搶高左。

QE唔係一定會令物業升值,QE的源頭美國,物業有無6-7年升超過一倍?QE係解釋唔到物業的升幅。
甚至QE唔一定會令所有野貴左,你而家用緊的desktop/portable 咁多年都係1萬蚊已經有唔錯的新款貨仔(拿,我講緊新款,所以可比較),
事實上,我1980年果部Apple II都係全皮幾野。

最後講多一句,你用「唔關你事」、「操控唔到」.......係唔係個社會就會唔沉?
如果唔係,將責任推走有啥用?

拿!當然仍然有唔少黎香港,但.......150名額近幾年已經用唔到7成........
如果你用樓主果一種「半杯水」態度,你可以由「重用到9成」、「重用到8成」到而家「重用到7成」.......繼續講落去。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 233333 於 2016-8-3 01:06 PM 發表

如我想當年,你更應活在當下!

請查看上文,今天已提及活在當下的方法!
唔好成日怨天時已過,每個人人生總會有機會,仲要不只一個,在乎你有否裝備好去等待時機!

就算一個人月入3.5萬,又養車養女食好住好旅行好 ...
個人覺得,世代係應該一代比一代幸福,否則我會覺得自己好無能。

我好高興聽到你18歲就可以坐到飛機重係自費,我到24歲,出trip先第一次坐飛機,即係唔係自己畀錢,.......
你可以比我幸福,即係我呢一代做野應該係對社會有成就.......令個社會整體富裕左。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食野人 於 2016-8-3 01:45 PM 發表

你又解釋下為何qe前無人搶住買,今時今日人人搶?
的確唔關我事,我只係因應時世而行ga小市民!
你今年幾多歲?邊個同你講QE之前無搶?
06-07年已經開始搶啦!
再之前?一年可以推到26000個新盤,邊駛大搶?

點解而家無新盤?政府唔大推地?點解唔大推地?唔夠多地囉!
點解唔夠多地?以新界東北發展為例,可以停左7-8年.........重會有多地?

呢一個政府,之前嘆慢板,突然雷厲風行無商量,根本擺明撩交嗌........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2016-8-3 02:02 PM 發表

政府問題,#370應該答到你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食野人 於 2016-8-3 02:49 PM 發表

06-07升好少
兩位係唔係有啲唔識計數?

CCL在2006年初大約52,到2007尾時over 67,升左30%...........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食野人 於 2016-8-3 02:47 PM 發表

事實就係qe後升到hi hi,你唔覺唔理世界都唔會為你改變!
你又用錯比較,在香港,地係有限資源
科技就日新月異,電子野只會越來越平
地是有限資源,點可以比較?
你諗下十年前平版tv幾多$
而家同價ga貨正左幾多?
相信#380可以答埋你,唔多講了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2016-8-3 02:55 PM 發表

04年做0.9%按揭都解釋唔到啦。
硬好出呢類野有幾個共通點。
1  搵好小

2 有三層

3 宜家好hea

4 問人借錢買
點解要咁?
明顯希望買唔起既都要問人借錢買
不過,露出左一啲野.......
就係有啲其通點:

(1)死慳死抵
(2)就算食屋企住屋企都唔會畀家用/好少家用
(3)女朋友都用黎幫手供樓........

如果樓價再升,唔知遲啲會唔會有啲「勵志故事」變成"幫阿爸買重保險然後整死佢"、"同女朋友一齊努力工作兼跑私鐘","個女朋友大自己幾十年儲埋好多"............😂😂😂

[ 本帖最後由 CB1668_2 於 2016-8-3 03:03 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CKL28 於 2016-8-3 03:01 PM 發表

07中到無升點過
07尾應該是
總之唔好同我講QE前無搶,就算政府唔推地,無新盤,都要等坊間啲吉宅消耗哂先會搶,.......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2016-8-3 04:33 PM 發表

又係政府問題?呀A買到,但呀B買唔到,唔知邊個有問題?
我相信我講野應該唔係咁深奧咁艱深難明。

我多次講明左,政府就算行積極不干預政策,都有責任確保衣食住行、醫療、教育.......等基本野有充足供應。

未能做到確保衣食住行、醫療、教育.......等基本野有充足供應,已經有責任問題,
你重問什麼「呀A買到,但呀B買唔到」黎做乜呢?係唔係有啲多餘呢?

係唔係要全香港人人都無醫生醫病,政府先有責任,就算只有李+x有醫生醫病,政府就沒有責任了?
係唔係要全香港人人都無書讀,政府先有責任,就算只有李+x有書讀,政府就沒有責任了?
係唔係要全香港人人都無糧食,政府先有責任,就算只有李+x有飯食,政府就沒有責任了?
係唔係要全香港人人都無水飲,政府先有責任,就算只有李+x有水飲,政府就沒有責任了?
係唔係.........(算了,我夠長氣了)

請問一聲,你呢一個問題背後的邏輯是什麼呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2016-8-3 06:12 PM 發表

即係有人買唔到樓就係政府錯?
根本同有無人買唔到無關,只需要問土地供應是否唔充足?只要答案係唔充足,政府就已經有責任問題。
相信無人會要市民要「白壁無瑕」先可以講/追究政府的責任。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]