• 瀏覽: 601,982
  • 回覆: 2,848
  • 追帖: 103
各位好.

雖然可能而家就開時間上有D早. 但請先讓本人先開呢個TOPIC

首先申告一下:

1)我不是AA, 亦不是要HARD SELL 呢個盤,亦唔會SELL
2)而家樓市向下行, 買樓自己量
3)我自己是買左呢道的買家,今後收樓時己決定自住
4)唔理你睇淡都好,睇好都好,買左或未買既, 有關映御的都想大家係道討論. 只係希望唔好人生攻擊
5)買左既人,想提供比大家一個平台去討論一下今後入伙時的注意點. 等大家都有準備, 提前Rise up問題
   點亦有助管理處快d 知道住客會concern d咩

小資料:

關鍵日期: 2017年7月31日
交通: 暫時冇巴士或小巴直達,西鐵
西鐵朗屏出口位:   步行 7分鍾(男仔30歳步速較快) 10分鐘(女仔30歳中等速度) 14分鐘(中年50歳慢行)
元朗東頭村出口:  步行 10分鐘(同上) ,                 13分鐘(同上)                     18分鐘(同上)

我自己 : 唔係元朗人, 買前和買後都花左多時間去STUDY附近社區

熱賣及精選
買左咩單位

遲點做鄰居 換下環境住 所以買左呢度 貪下比較靜 望不到馬路等等 最重要近我媽媽

引用:
原帖由 MasterSeven 於 2016-5-4 12:02 PM 發表

買左咩單位

hi我買的是低層向北的單位, 1room的

果時我有諗過買向南的,看過之後覺得映御north 的較好, 因為相對德業街,流業街靜 d, 人亦小d

不過蚊會多

引用:
原帖由 MasterSeven 於 2016-5-4 12:04 PM 發表

遲點做鄰居 換下環境住 所以買左呢度 貪下比較靜 望不到馬路等等 最重要近我媽媽

大家甘話 , tks 你第一時間留言, 今後都多交留

我本身唔係元朗人, 因此好多野都想請較你地

我住附近,有兩個好大既缺點
1. 好天曬落雨淋
2. 附近無野食,無野買

除此之外其實都好好。

引用:
原帖由 dance5 於 2016-5-4 12:58 PM 發表

我住附近,有兩個好大既缺點
1. 好天曬落雨淋
2. 附近無野食,無野買

除此之外其實都好好。
多師兄的提點
的確,就我所見呢2個都真係係問題.

其實1 反而我覺得冇咩野, 反正都唔係話長期會係條路中間留

第2的確而家既問題大.

日常補充品的話在yoho mall先買, 或我會西鐵下班元朗下車貴便買都冇問題,唔會浪費好多時間,都叫順路
只係食野, 有時星期六唔想出去甘far away,附近沒有食野既地方的確麻煩. 特別我好like 老麥

想問一下師兄, 我今後有打算用單車來回映御/元朗地鐵下蓋交通位. 想問一下元朗人是不是都算係平常

因為我行過果頭,經東頭村,采葉 再左入映御,其實條路都好易踩.

如果買得起/供得起 + 自住, 真係無話對與錯, 但如果樓市下行緊, 再加上將來有大量供應, 感覺應可以更低的代價購入.

我上星期六去深圳布心淘金山一期, 陪朋友睇樓, 148平方米 (約1600呎), 賣860萬, 心諗呢類單位, 如果比四大地產商放喺元朗, 唔知又賣幾錢一呎.

引用:
原帖由 louie2006 於 2016-5-4 11:55 AM 發表

各位好.

雖然可能而家就開時間上有D早. 但請先讓本人先開呢個TOPIC

首先申告一下:

1)我不是AA, 亦不是要HARD SELL 呢個盤,亦唔會SELL
2)而家樓市向下行, 買樓自己量力
3)我自己是買左呢道的買家,今後收 ...
這個POST你開錯區,有"全港屋苑住戶專區"你唔開?

引用:
原帖由 betfootball 於 2016-5-4 01:31 PM 發表

這個POST你開錯區,有"全港屋苑住戶專區"你唔開?
師兄sorry我不太認同, 映御都仲未係入伙的樓盤
如果最後管理員覺得我攪錯左的話,當然我會follow佢既rule

因此其會有師兄在此談一下樓價甘,成個區既發展等.

遲下有居屋有朗8 咪睇下有冇新搞作

不要美金,只愛黃金 !!
tks 陳耀 san and betfootball san

這帖轉到左區

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2016-5-4 01:47 PM 發表

遲下有居屋有朗8 咪睇下有冇新搞作

yes 我都希望係. 特別係朗8大型project,希望可增加東頭區中部的配套

如果有心自住 遲下發展商會在朗8同映御之間會起商場 等等

[ 本帖最後由 MasterSeven 於 2016-5-4 06:28 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

我都係向北二座16樓

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]