• 瀏覽: 11,155
  • 回覆: 61
  • 追帖: 17
我想分享一下點解我會選擇係2016年4月接火棒:

1.收入多左
3月財政年度完結後,結算發現整年收入包括正職和生意,比上一年度多左少少。零售市況差左係事實,但對我的收入影響不大。可以係淡巿逆勢增加收入,原因係我本身係低收入人士,求其洗多個廁所已經多左收入,但更大的原因是我的正職和生意完全沒有關係,變相可以分散風險,互相拉上補下。

2.按揭好鬆好易好快批
有睇我文章都知,我分析樓市好重視按揭產品的供應,因為所謂樓價其實是港幣和港樓的相對價值,港樓的價值不但受樓房供求的影響,同樣會受按揭產品供求的影響。現在銀行狂開水炮,息口不加反而減,直覺話俾我聽應該入貨。

3.預左接火棒
玩柔道或摔角,第一樣要學唔係點撻人,而係點俾人撻,學打交要先學捱打,因此,我每次買樓都係預左接火棒俾人嘲笑,包括今次。

4.深圳今年首季升左超過一成
這個不多說了。

5.實際睇樓時好少盤
這個因素好重要,睇左20間左右,大部分都是1樓4樓,較為好的都在三日內俾人買左,試過一次同人爭貨爭輸,後來搵到一間低估價15%兼且係中高層,即簽。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 83010278301027 於 2016-4-30 12:29 AM 發表

1.收入多左
3月財政年度完結後,結算發現整年收入包括正職和生意,比上一年度多左少少。零售市況差左係事實,但對我的收入影響不大。可以係淡巿逆勢增加收入,原因係 ...
Support

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我是annabb 於 2016-4-30 12:38 AM 發表

1 無關係,你供樓唔係一年
2 即係好易爆wo
3 真係見頂,就唔同柔道,撻落黎十年都唔個起唔起到身。
4 唔知關乜事?
5 我覺得多舊魚,冇盤還是冇啱價盤呀?你買一個有一百個都冇關係,有20盤但可能得三個客,睇 ...
你有幾耐冇睇過樓?親身去感受下。

我承認我係有點任性,人人買細我就買大,包拗頸。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我是annabb 於 2016-4-30 01:01 AM 發表

其實你借錢買樓投資得一個原因,就係覺得樓價會升。

重點其實係睇你守到幾耐,希望你唔係加按買樓啦。

Bb, 你由得數字兄接火棒BBQ啦。佢同跟佢嘅都win 咗咁多年。

之前聽你跟cin 姐學炒期指,有無收獲?

樓市FAQ
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25428668&extra=page%3D2
1 香港住宅地有幾多?
2 小陽春年年有?
3 每3年有8萬供應 每年有3萬新樓買?  
4 香港人每年要多住幾多層樓?
5 Hk幾時加息? 睇乜數?
6 買樓易賺定賣樓易賺?

回覆 引用 TOP

2.按揭好鬆好易好快批
有睇我文章都知,我分析樓市好重視按揭產品的供應,因為所謂樓價其實是港幣和港樓的相對價值,港樓的價值不但受樓房供求的影響,同樣會受按揭產品供求的影響。現在銀行狂開水炮,息口不加反而減,直覺話俾我聽應該入貨。

---------------------------
第2點我很喜愛, 是較小人提及新觀點 放諸其他投資也準

回覆 引用 TOP

數字兄:再一次恭喜你在低位買貨。其實你買唔買關人咩事?偏偏好多人會唱反調!
你説的第二點是後市的大因素。容易批是因錢太多,QE1234567。銀紙不斷貶值導致資產價格上揚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我是annabb 於 2016-4-30 12:38 AM 發表

1 無關係,你供樓唔係一年
2 即係好易爆wo
3 真係見頂,就唔同柔道,撻落黎十年都唔個起唔起到身。
4 唔知關乜事?
5 我覺得多舊魚,冇盤還是冇啱價盤呀?你買一個有一百個都冇關係,有20盤但可能得三個客,睇 ...
秒殺!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 83010278301027 於 2016-4-30 12:29 AM 發表

1.收入多左
3月財政年度完結後,結算發現整年收入包括正職和生意,比上一年度多左少少。零售市況差左係事實,但對我的收入影響不大。可以係淡巿逆勢增加收入,原因係 ...
利害!!!

回覆 引用 TOP

咁吹得,睇完幾日有人買左

回覆 引用 TOP

尼條83公公, 多年輸左條 jj 比在下

很多人終於明白到 :

interest vs Property price 糸無直接關係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 83010278301027 於 2016-4-30 12:48 AM 發表

你有幾耐冇睇過樓?親身去感受下。

我承認我係有點任性,人人買細我就買大,包拗頸。

我都覺開放則太多 偏向2房有廚房正常則

[ 本帖最後由 dragonpowerball 於 2016-4-30 11:37 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]