• 瀏覽: 39,513
  • 回覆: 851
  • 追帖: 18
出面一面倒淡風,又話劈幾多幾多,不過講嚟講去誇張至極都只係高位跌2成。一些多年不見的名淡出動,囂張至極,彷彿進入了平行時空忘了自己由2003唱淡至今。

不過不能否認的事實就是本版業主經過多年努力,已用了10年贖回自己往後一生的時間。現金充足者繼續不買不賣收租,實力與日俱增。現金未足者,賣走一件兩件物業減債,就算減價10%,已是穩如泰山。控制槓桿,是投資者必修一課。本版是地產版,但不明何解竟出現大量疑似股神可以時刻睇實股市day trade。這不是絕大部分打工朋友可以做到,所以聽過之後覺得十分離地,我夠知大賭可以變誠哥啦!北韓就快可以登陸月球添!

好友們心態也需調整。其實何需介意樓價調整?調整,是對賣自住樓淡友之末日倒數,是對他們多年來行為開始宣判。多年來樓價一路升,佢地仍洋洋得意抱著一絲希望會大跌,對佢地嚟講最絕望的唔係升幾多,而係跌唔夠。5年來賣自住樓賭跌租樓住的露餡蝸牛有幾萬隻,佢地係面對兩難,這是事實。跌7成他們才有賺,跌5成就罰佢由頭計加息期重新供樓30年,跌3成或以下的,車都上唔返。此cycle完結時調整幅度如果不達標,未能回到接近佢地落車時的價格水平,人又老了15年,借30年按揭都成問題,咁佢地就certified永遠上唔返車,終其一生唯有日日上討論區咒業主BBQ空中飛人了。

現在壓力是在無樓淡身上,大力吹噓跌幾多只反映了他們的恐懼,因為跌唔夠他們就註定一世無產,好友們食住花生睇戲吧啦!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 lga908 於 2015-12-25 01:19 PM 發表

出面一面倒淡風,又話劈幾多幾多,不過講嚟講去誇張至極都只係高位跌2成。一些多年不見的名淡出動,囂張至極,彷彿進入了平行時空忘了自己由2003唱淡至今。

不過不能否認的事實就是本版業主經過多年努力,已 ...
我粗略計過如果跌3成.....就會令過去8-9年開始1開2,2開4的人隨時要蝕入肉

真係跌5成,就算由2003年最低位開始1開2、2開4的人都隨時要蝕入肉。

回覆 引用 TOP

樓主所言極是  
好友們持盈保泰
淡淡就繼續講跌就可以

話唔埋轉頭升返  d淡淡就一世了

回覆 引用 TOP

原來好友無人會換貨調整槓桿比例的?

[ 本帖最後由 lga908 於 2015-12-25 01:33 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lga908 於 2015-12-25 01:30 PM 發表

原來好友無人會換貨調整槓桿比例的?

唔知你係唔係答緊我,不過我所講的,係未計入槓桿影響,當係炮炮FP。

跌3成係隨時可以令過去7-8年不停種樓的人蝕。

[ 本帖最後由 CB1668_2 於 2015-12-25 01:40 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

你都唔係答緊我  我#1係講永遠不上車的淡友

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2015-12-25 01:38 PM 發表

唔知你係唔係答緊我,不過我所講的,係未計入槓桿影響,當係炮炮FP。

跌3成係隨時可以令過去7-8年不停種樓的人蝕。

我2010買第三間荃灣愉景新城610呎,唔使300萬,想知點蝕入肉,我吊空都仲得。酸得你。哈。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 lga908 於 2015-12-25 01:40 PM 發表

你講唔上車的人,你都漏左一點......

假設樓價跌30%之後入貨,即係大約係用2012年價入貨,
無錯好似浪費左3年,但係2012的100萬,等如今日的100萬嗎?

白痴都曉講唔等如,因為有通脹,所以2012的100萬比今日的100萬「值錢」.......

你計埋呢一點,你就明白你講的有好大的誤區。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2015-12-25 01:52 PM 發表

你講唔上車的人,你都漏左一點......

假設樓價跌30%之後入貨,即係大約係用2012年價入貨,
無錯好似浪費左3年,但係2012的100萬,等如今日的100萬嗎?

白痴都曉講唔等如,因為有通脹,所以2012的100萬比今日的10 ...
秒了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lga908 於 2015-12-25 01:40 PM 發表

我有句二次創作歌詞,
淡友 唔買樓,人漸老,那希望,變做遺憾。哈哈。

回覆 引用 TOP

樓主,你好似想㸃醒班廢柴!why?比佢哋繼續打飛機做租奴不好嗎?

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:

我有句二次創作歌詞,
淡友 唔買樓,人漸老,那希望,變做遺憾。哈哈。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]