註冊 登入

荃威花園 專區(Part IX)

提示: 違規內容已被屏蔽
精選樓盤
引用:
原帖由 bestmiriam 於 2015-11-10 11:36 AM 發表

去年業主大會其實唔錯, 有人用到例子說明到份標書報價不當

其實舊年個進展唔錯, 至少有共識個工程價唔可以高過房協既估價, 不過現屆法團好似無完全執行到已經通過左既野, 以為換左屆就乜都唔駛認 (呢個係好多大廈法團甚至管理公司既錯誤認知), 所以俾人有位入

果個自發組織應該都係業主, 今年有份選過法團, 以我既認知佢地應該唔會同d 人咁吹, 可能某d人以訛傳訛而已

係去年業主大會中, 其實好多人心水好清的, 明白屋苑唔一定馬上做維修, 只不過有舊錢幫補下法團先推. 同時, 法團無保證過今次做完幾耐之後唔駛再做, 唔好彩之後收到order 一樣要再做

法團想業主通過維修要做好多功課, 唔係求其搵個顧問就算數
所謂新一屆法團, 絕大部份都係同一班人做, 作為小業主的我, 唔係好明點解10年前用咗億幾大維修, 10年後又要做多一次, 2005年立案法團是否又同依家嘅係咪同一班委員呢?
好多小業主以為唔夾錢最多咪釘契, 但我可以肯定答"唔係", 債權人可以向法庭申請"Order for sale", 到時賣樓唔一定係最好價錢, 而且扣除哂所有債務, 洗費及律師費, 有剩先會畀番小業主, 知道已經太遲啦!

回覆 引用 TOP

仲有, 呢位爭取連任既建制派林議員(上屆其實係自動當選)一直都係幫法團(無論係上屆及現屆)講說話, 係屋苑事務上並非中立, 亦無專業知識處理大維修問題, 所謂監察只屬口號

記得去年佢提出過睇到有d 地方石屎脫落, 所以要做大維修....其實果d 公家地方既野要等到大維修先可以做嗎?

回覆 引用 TOP

回覆 2# 的帖子

10年前用咗億幾大維修, 10年後又要做多一次, 2005年立案法團是否又同依家嘅係咪同一班委員呢?
有冇人知呢

其實翠湖單野咁場, 真係咁明目張膽圍標同賄賂? 以家法團話十二月會有價錢出到又係唔係真呢? 出左個價先去投票做定唔做大維修又係唔係可行呢?

一般我地屋苑個CASE係唔係一定會短期內唔會強制維修. 如果今次唔做住, 咁唔好彩兩三年後某D原因要強制做無左資助係唔係條數一定好大呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SuperKaiAss 於 2015-11-10 04:39 PM 發表
10年前用咗億幾大維修, 10年後又要做多一次, 2005年立案法團是否又同依家嘅係咪同一班委員呢?有冇人知呢其實翠湖單野咁場, 真係咁明目張膽圍標同賄賂? 以家法團話十二月會有價錢出到又係唔係真呢? 出左個 ...
其實要知是否同一班委員, 去金鐘政府合署19/F查下就一清二楚!

荃威比起其他同期屋苑一定唔算差嗰批, 今日工作需要, 去咗銀禧花園, 睇見外牆翻新得唔錯, 可惜大堂同走廊都幾陳舊, 荃威值頭贏幾條街!

編輯
]

回覆 引用 TOP

回覆 5# 的帖子

銀禧花園 我上年諗過搬過去 但升得太快同貴. 最後冇搬. 我都係幾年前見大堂同樓層整得咁好先搬來荃威

回覆 引用 TOP

回覆 2# 的帖子

2005年立案法團是否又同依家嘅係咪同一班委員呢?

十年前同現在 個個 "林 X 安" 都係度,  你話係唔係同一班呢 ?  我住左廿幾年, 睇到好多唔順眼的野 ! 今次忍唔住都要出來投反對票 !

回覆 引用 TOP

報到其實我想連管理公司都炒埋!大家google一下,呢間管理公司已經牽涉幾單維修造價糾紛

編輯
]

蛋黃哥是黃色的, Sechskies 也是黃色的.

回覆 引用 TOP

回覆 8# 的帖子

大家也可上facebook 睇睇.

心水清的人都知, 林xx 議員, 業主立法團, 管理公司 都係同類人, 所以大家一定要去投票.

回覆 引用 TOP

Facebook個group不提也罷 爛佬怕潑婦

回覆 引用 TOP

回覆 9# 的帖子

我今朝再睇個FACEBOOK GROUP. 佢地一見少少反對聲音或SHARE少少資訊更正佢地. 佢地就圍人趕人走. 如果趕走左現任法團, 由呢班人管理相信唔會好得去邊

回覆 引用 TOP

你哋講「關注組」果個group 嗎?

回覆 引用 TOP

回覆 12# 的帖子

我今朝係睇呢個GROUP

回覆 引用 TOP

今早收到林議員既傳單, 睇完scan 上黎俾大家睇, 上面寫既野同廢話有咩分別?

房協只係俾意見, 並無能力影響維修及標書內容, 話房協既參與令本次維修"相對有保障", 業主們係要100%保障, 同時佢都無講點確保維修既費用 "用得正確"

仲有, 佢成日叫持不同意見者冷靜討論, 我想知道佢有無盡力協調過法團同自發團體坐埋一齊討論?係解散法團既議題上, 是否應該保持中立, 俾居民自行決定呢?

附件

2015-11-11 10:47 AM

2015-11-11 10:47 AM

回覆 引用 TOP

唔好意思,想問問今次大維修係整D 乜野? 每戶PROPOSE 要夾大概幾錢?其實而家個大堂都好OK啦。 換喉又無保證換完無問題。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。