• 瀏覽: 408,209
  • 回覆: 1,536
  • 追帖: 111
將軍澳南係一個新發展既區域,區內有完善既規劃及眾多新進屋苑,但各屋苑討論比較分散而人數亦較少,特此開此專頁供將南住戶及業主使用,俾大家分享一下近期附近既新盤、發展同各興建中屋苑既工程進度資訊。

將軍澳南指將軍澳地鐵站以南區域,按照規劃將有12個私人屋苑進駐

熱賣及精選
大家知唔知下圖紅圈內既海岸線為何會半圓形凹入去,有乜野用途?  

附件

TKOS.jpg(62.98 KB)

2015-11-6 06:04 PM

噴水池

引用:
原帖由 edwardeckf 於 2015-11-6 06:25 PM 發表
噴水池
仲唸住等大家估下, 師兄果然有留意

附件

scaledBitmap14468056723760.jpg(51.1 KB)

2015-11-6 06:27 PM

而家唔知個噴水池仲攪唔攪呢? 攪既話唔噴幾層樓高唔收貨

引用:
原帖由 撫蔘葉問 於 2015-11-6 18:30 發表

而家唔知個噴水池仲攪唔攪呢? 攪既話唔噴幾層樓高唔收貨

希望啦, 但又怕多人來睇會好嘈, 我個單位對住個水池.

支持下你!
想問下中央大道幾時正式動工?

引用:
原帖由 edwardeckf 於 2015-11-6 06:48 PM 發表
希望啦, 但又怕多人來睇會好嘈, 我個單位對住個水池.
海景正, 邊個屋苑?

我利申下先, 所屬屋苑天晉3B

[ 本帖最後由 撫蔘葉問 於 2015-11-6 07:07 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

Hi
Twin peaks

引用:
原帖由 8138 於 2015-11-6 06:49 PM 發表
支持下你!想問下中央大道幾時正式動工?
康樂及文化事務署7月16日回應

建築署已為工程計劃完成技術可行性研究,工程項目現時是乙級工務工程計劃,我們會繼續積極推展這項工程計劃,按既定程序委聘顧問公司為有關工程計劃進行初步設計工作,以及就工程計劃的設計諮詢地委會的意見,並按既定程序爭取撥款,以便儘快展開建造工程,讓居民早日享用有關康體設施。

近期空地停車場正招租, 1年合約, 而康民處仲排緊隊搵顧問, 之後又要設計, 過區議會、撥款, 2018年開到工都偷笑, 我唸2020年no chicken run

引用:
原帖由 撫蔘葉問 於 2015-11-6 07:10 PM 發表
康樂及文化事務署7月16日回應建築署已為工程計劃完成技術可行性研究,工程項目現時是乙級工務工程計劃,我們會繼續積極推展這項工程計劃,按既定程序委聘顧問公司為有關工程計劃進行初步設計工作,以及就工程計劃 ...
2020? 唔係下話!!
多謝師兄解答!!

Hihi!! parkside here!

引用:
原帖由 撫蔘葉問 於 2015-11-6 07:10 PM 發表

康樂及文化事務署7月16日回應

建築署已為工程計劃完成技術可行性研究,工程項目現時是乙級工務工程計劃,我們會繼續積極推展這項工程計劃,按既定程序委聘顧問公司為有關工程計劃進行初步設計工作,以及就工程計劃 ...
2020......蚊瞓

剛畀淡淡話是苦主那個屋苑。
引用:
原帖由 撫蔘葉問 於 2015-11-6 18:55 發表

海景正, 邊個屋苑?

我利申下先, 所屬屋苑天晉3B

引用:
原帖由 Pillheal 於 2015-11-6 07:09 PM 發表
HiTwin peakshttp://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
Hi, 你個屋苑有位航拍師兄, 有冇將南既航拍過嚟分享下呀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]