註冊 登入



打印

網店大排檔 -小賣家血汗分享。

網店大排檔 -小賣家血汗分享。 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
是咁的 : 今次講我地由來。係無幾耐之前,我地都重係網上商店經營者,即係自己開左間網上商店再入貨賣野。一開始,我地係EBAYER來的,後來因為係EBAY太受氣既關係,終於係2007年開設我地第一個網站。當其時咩野都唔識,只係有係EBAY賺到既有限金錢去做。咁又係因為咩野都唔識,就比錢比本地一間知名網站技術公司做啦。一做就幾萬。好啦,話咁快一兩個月做好左,上埋貨,心諗今次無死啦,個網站咁靚仔,一定爆賣。於是開始著手賣廣告啦,又洗幾千。咁網站開始有人流啦,試左幾個月,加埋都係得個幾十單。扣埋哂D洗費,網站年費,廣告費,真係連"男人的浪漫"都食唔起。係咁落去都唔係辨法,左度右度,想到了應該係網站購買流程出問題,唔係點解所有野包括貨品,價錢,人流,同EBAY一樣,賣貨個量同EBAY差咁遠??係咁都唔係辨法。咁就打電話同個間網站供應商傾下諗住改好小小啦。點知講完佢就開左口價,個口價重貴個起個網站。我地唔係唔想做,只不過係比唔起咁多錢呀。

就係咁,我地就同呢間公司分左手,自己再由無到有開左第一間網店。待續!!得閒再寫 。



回覆 引用 TOP

精選樓盤
期待


回覆 引用 TOP

快來下集


回覆 引用 TOP

留名等下集



回覆 引用 TOP

[隱藏]
thx


回覆 引用 TOP

謝謝分享,期待後續


回覆 引用 TOP

我見網上有一些公司,已經有好多網站的 template 供人選購。  不用學過 網頁設計都可以有自己的網站。


我係新手,多多指教~

回覆 引用 TOP

謝謝C兄分享,留名等睇後續....


回覆 引用 TOP

香港好多昆錢公司


回覆 引用 TOP

[隱藏]
亂開價



回覆 引用 TOP

由無到有開左第一間網店,戰戰兢兢。因為有第一次不良體驗,今次諗清楚自己想要咩野。一間網店最緊要係咩? 我第一次諗到既係簡單同賣到野。咁結果係點,有眼見,炒哂車!! 今次我用上一次既經驗,歸納出一間網店要有以下呢幾樣野,先算係合格。
- 賣得 (呢個市場上100%做到, 但係中間好有學問,遲下再講)
- 推得 (即係賣左廣告,有一定機會賣得出。呢點有好多網店供應商做唔到)
- 改得 (可以自己做大幅版面改動,不"假手於人",呢度係最可以分到網店供應商係唔係唯利是圖!)
- 加得 (網店有無開放API 對接口,同SSL CERT 有無權改動)我就以上呢幾點,搵左好耐,試左四五間唔同既網店供應商,最後搵到兩間付合以上幾點。咁一間係複雜D 要多D CODING,另一間就簡單D 但限制多D (不過都可以改到飛起)。就係咁,我用左後者 - VOLXXION 網店。(美國500強之一)

經過左每日12-16小時工作,三個星期既努力,所有基本野都已經準備好啦? 會有人問: 一個網店要做咁耐?? 有無咁難呀? 其實係要既,今日我就講下係呢21日入面我做左D 咩啦!!

[ 本帖最後由 vvshop 於 2015-11-9 01:15 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sheeplover 於 2015-11-8 02:22 PM 發表

我見網上有一些公司,已經有好多網站的 template 供人選購。  不用學過 網頁設計都可以有自己的網站。
呢個想法好危險。好多睇落差唔多一樣既網站,後台唔同有好大分別。得同唔得,就係咁!!要小心選擇,唔好比自己既IDEA 比D 唔三唔四既所謂IT 公司攪死,其勉之!!



DAY1 開始,開ACCOUNT,買DOMAIN,對接DOMAIN 同個網店。由於要等24小時,所以基本上係填FORM,再填FORM,再等,最後準備好哂就轉DNS,咁就攪好啦。跟住第二日要做LOGO,呢個絕對唔係容易。要好多唔同SIZE 既LOGO,因為要係ORDER 單上面有,網店上面有,EMAIL 上面有等等等.......咁又一日。再來係要為你既產品分類而煩惱,要放個分類表係邊呢??點放先好D易睇D 呢?? 如果小產品都好易,三幾下手腳就可做完,但對於EBAYER 來講,至小有成2-3千件貨,產品分類真係唔小野!! 好啦,到分類都做好,基本面版就有個初型,我就接住呢個基本型態去加野改野。加D 咩改D 咩呢?? 首先係TOP BAR BANNER,呢條BANNER 係每一頁都會出現,裹面要決定好有咩資訊係好重要,係第一個比你客戶信心既重要內容!! 第二係面頁大BANNER,同大BANNER 旁邊既推廣字眼等,呢個個網店既型象,唔好比人有HOMEMADE 既感覺 (就算真係HOMEMADE,都係要PRO HOMEMADE)。之後就大慨可以開始放D 貨上去啦,以為可以輕鬆D,點知原來都可以.........


回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

好好的人生經驗


回覆 引用 TOP

[隱藏]
完全明白樓主點解要咁做,
我都係經歷過慘痛教訓所以自己set up webpage,
而家差點推,期待跟樓主學野~
順便請問有無方法可以令網站load 快d,而家電話load 好慢, 電腦都算ok, thz



 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。