註冊 登入

網店大排檔 -小賣家血汗分享。

有人睇架師兄, 我已經收藏左!
我自己又係做緊批發, 公司轉型中, 睇到你個POST 多左好多啟發同知多左好多野

以前請過D 以前係大公司做marketing 既人入黎做, 唸住可以借佢地既經驗去做, 點知除左打工既人同自己做生意既人思維差好遠外, 仲有就係我覺得做marketing ge 人其實唔識為公司賺錢

當然, 同時我自己都無咩經驗, 唯有交下學費

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 yuuuuuuuuu 於 2016-4-29 12:41 PM 發表

有人睇架師兄, 我已經收藏左!
我自己又係做緊批發, 公司轉型中, 睇到你個POST 多左好多啟發同知多左好多野

以前請過D 以前係大公司做marketing 既人入黎做, 唸住可以借佢地既經驗去做, 點知除左打工既 ...
你會唔會有咩特別想知?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvshop 於 2016-4-30 11:20 PM 發表

你會唔會有咩特別想知?
有呀c 兄!睇你個post 學到好多野!我剛剛都寫好個網站,但人流始終唔多,想知邊類廣告較有效? 同埋自己做廣告,應該係邊方面開始入手!感謝!

回覆 引用 TOP

其實有好多架
咁廣告design 個D 係你自己做番定搵designer 做?
因為始終online marketing 成日都要出廣告圖又盛

我自己而家係公司開左個show room, 想開個FB PAGE, 唸緊點可以吸引到人上黎買野
反正D 批發又唔肯存貨, 我自己直接賣算
引用:
原帖由 vvshop 於 2016-4-30 11:20 PM 發表

你會唔會有咩特別想知?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 orever7905 於 2016-5-3 12:00 PM 發表

有呀c 兄!睇你個post 學到好多野!我剛剛都寫好個網站,但人流始終唔多,想知邊類廣告較有效? 同埋自己做廣告,應該係邊方面開始入手!感謝!
廣告來來去去都係個幾隻。問題係你點用。具體點,廣告平台有google ad,  bing ad,  adroll,  adchoice. 咁你想點樣吸客,就要好好地自己睇下佢地做唔做到你想要既功能啦。

ching 你係做咩?想點吸客?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuuuuuuuuu 於 2016-5-3 01:29 PM 發表

其實有好多架
咁廣告design 個D 係你自己做番定搵designer 做?
因為始終online marketing 成日都要出廣告圖又盛

我自己而家係公司開左個show room, 想開個FB PAGE, 唸緊點可以吸引到人上黎買野
反正D 批發又唔 ...
學出圖有一定優勢,不過出去揾人出都係500-3000 一set.  睇下自己銀包吧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvshop 於 2016-5-4 10:19 AM 發表

廣告來來去去都係個幾隻。問題係你點用。具體點,廣告平台有google ad,  bing ad,  adroll,  adchoice. 咁你想點樣吸客,就要好好地自己睇下佢地做唔做到你想要既功能啦。

ching 你係做咩?想點吸客?

ht ...
主要係做賣女人野, 化妝品, 護膚品。買過facebook ad, google ad. 但like / 睇既人係有,但conversion 始終少。主要係想知有咩channel 可以吸引啲客去website 度買野, 已經晒payment gateway可以處理online payment. 我地賣點主要係種類多,歐美韓既貨都有,正貨,價錢比sxsx o個啲平,都算有競爭力。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 orever7905 於 2016-5-4 02:42 PM 發表

主要係做賣女人野, 化妝品, 護膚品。買過facebook ad, google ad. 但like / 睇既人係有,但conversion 始終少。主要係想知有咩channel 可以吸引啲客去website 度買野, 已經晒payment gateway可以處理onlin ...
conversion 有幾多%?  頁面多唔多更新? 如果做百貨,真係可以做brand build.  例如display 係有sxsx 字樣既網頁上面。咁d 人一諗起sxsx 就諗起你。

回覆 引用 TOP

呢度重有咩人係做緊網店或想做網店?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvshop 於 2016-5-21 06:42 PM 發表

呢度重有咩人係做緊網店或想做網店?
有呀CHING

小弟岩岩畢業無耐,想話創業試下做網店

但到真係去RUN的時候,發覺自己原來根本唔清楚應該點樣起步...

所以CHING你的分享好有用

回覆 引用 TOP

THX 可以參考

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 §翼§ 於 2016-5-22 01:00 PM 發表

有呀CHING

小弟岩岩畢業無耐,想話創業試下做網店

但到真係去RUN的時候,發覺自己原來根本唔清楚應該點樣起步...

所以CHING你的分享好有用
幫到你就好。另外我來緊會想講下網店結構既野

回覆 引用 TOP

呢兩日有時間我會講下網站控制權問題。

控制權?個網站係我既,咁唔係應該我控制既咩?呢個係應該你控制到,但應該只係應該,而事實又唔係咁。

網站開發同app 開發市場上好多古惑野。令你覺得你已經係控制左你自己既網站,其實你可以改既部分只係冰山一角。即係點?下回分曉吧!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvshop 於 2016-4-21 11:47 PM 發表

講開講番多小小,呢排同其他重做緊ebay 既人傾計。佢地都會想成立自己既網站。但每次都的唔起心肝做。比錢人做又怕人騙錢,自己又無能力做。於是就一直拖。呢d ebayer 係我做緊ebayer 個時既師兄。由2006 年做到依家 ...
師兄,我都係做ebay做到冇心機,d policys越改越衰,一直都想自己開網店,就係唔知點可以吸人流,始終d人識走去EBay search, 同埋d人唔知有冇信心去你自己開既網店買,始終有咩事有ebay跟進,另外師兄你係咪用paypal收錢?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。