註冊 登入



打印

創業三年-執業會計師之路

創業三年-執業會計師之路 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
各位好,

我想分享下我成為執業會計師,可以簽account之路.

我由中一開始就讀會計, 個時我讀prevocational school,一間band 5學校.
由於當年家道中落, 一心想改變命運, 於是我努力讀者,中五會考後,考上一所位於沙田的預科書院升學. 同時亦順利進入大學會計學系.
大學畢業後進入四大會計師行之一. 在四大的生活, 辛苦,但真好學到很多野. 由一般的審計到special audit,再到IPO,我都經歷過.
如果有機會, 我會分享下我做audit的趣事.

做過external audit, 我又走去做下internal audit, 了解下一所企業既內審的日常工作. 到時同IA吹, 都吹得似d

之後再轉到做稅務. 稅務經驗使我畢生受用. 有機會可以分享下我遇過的稅務個案, 以免大家俾人收稅都唔知咩事

一眨眼,已一年了。

2016年5月: 一年
2017年5月: 兩年
2018年5月: 三年

[ 本帖最後由 稅務小子 於 2018-11-30 05:58 PM 編輯 ]



精選樓盤
咁你點搵客?



回覆 引用 TOP

主要朋友介紹. 做得好, D客又會介紹佢D朋友過來,


而稅務係我既強項, 好多時D客問到, 我都唔介意講多D同做多D, 幫左個客先.
關係就係咁建立返來.

我而家都想緊辦法搵多D客.



呢行最大既成本就係個license
攞左個執業資格後, 就冇乜cost.



回覆 引用 TOP

回覆 4# 的帖子

[隱藏]
我都攞左個牌,但無乜客....
但暫時keep 個牌先,
想問下你覺得做commercial 好定繼續audit 好?
我見jobsdb有人請salary partner, 月薪都有40K樓上



回覆 引用 TOP

回覆 5# 的帖子

請得salary partner, 你都明佢地想你點, risk有幾大, 你都expect得到.

commercial定audit, 要睇下你想點.
自己秤下你睇重D咩.

HKAS轉得好快, 其實都辛苦



回覆 引用 TOP

回覆 6# 的帖子

Yes, risk 都幾大,都唔敢駁!


回覆 引用 TOP

有機會就或者合作吧....而家嗡住先.

刨香港及大陸企業的數.

當然不是白刨的, 唔係搞上市都唔得閒理佢地.

輔導佢地上市, 係初段睇緊盤數就得.
後續動作就其他方式了.

肯埋位蝕頭注就佔先機.



回覆 引用 TOP

回覆 8# 的帖子

祝師兄事事順利,
有機會合作



回覆 引用 TOP

[隱藏]
呢幾日幫個客搵投資者, 30幾度係中環走來走去, 仲俾個客誤會我. 好hurt
呢個客係個朋友介紹, 我一心一意做好佢. 點知俾個客話我disclose sensitive information俾人知.
其實D sensitive information, 你都冇話我知, 我又點可能講到俾投資者知.... 食左只大死貓.



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神1天尊 於 2015-5-23 10:38 AM 發表

咁你點搵客?
佢E+咪o係度搵緊lor~



回覆 引用 TOP

努力不放棄已經成功了一半.其他只能看運氣.努力


回覆 引用 TOP

thanks. 自問好努力幫客度計仔, 希望幫佢做靚仔d.  佢地都feel到我真係為佢地著想。



回覆 引用 TOP

你搵咩投資者?有無興趣合作?



回覆 引用 TOP

[隱藏]
謝謝分享


回覆 引用 TOP

 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。