創業四年-執業會計師之路

11月15又來了。 大家加油

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

回覆 10# 的帖子

做會計都需要搵投資者?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s20071166 於 2015-9-3 01:31 AM 發表

做會計都需要搵投資者?
說來話長,
有緣分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s20071166 於 2015-9-3 01:31 AM 發表

做會計都需要搵投資者?
出來開自己執業開firm不限於會計,有時D生意是群帶關係,個客要開個私母雞金,叫你幫手搵人一D不出奇

回覆 引用 TOP

回覆 33# 的帖子

我也有個朋友想找投資者呢

回覆 引用 TOP

回覆35 #的帖子

呢個時勢, 好多都縮, 冇咁進取。 個個都擔心冬天會到。

回覆 引用 TOP

師兄唔係潑你冷水,會計系咁多個專業之中最cheap嘅。
如果你諗住安穩過一世,都OK嘅

回覆 引用 TOP

ching, 我做緊基金公司, 打算自己另外幫人申請證監會牌, 有幾樣野請教:

1) 你做唔做有SFC牌既公司既數, 做的話, 我地有機會合作, 而且我公司一直想轉auditor, 可以睇下合唔合作到
2) 介唔介意講下大陸點搵投資者, 我想搵有興趣申請香港證監會牌既大陸私募基金公司, 點先最有效reach到呢班人, 係佢地D出名財經網站或者雜誌賣廣告又太貴

唔該晒

回覆 引用 TOP

回覆 36# 的帖子

的確,但如果本身係實業..唔知會唔會搵到,已聯絡一個會計師朋友
其實本身要人肯投資,有無話咩資格,定係咩要求

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jimjim689 於 2015-9-9 04:32 AM 發表

師兄唔係潑你冷水,會計系咁多個專業之中最cheap嘅。
如果你諗住安穩過一世,都OK嘅
師兄多謝你的意見, 我視之為勉勵, 我相信我同其他同業都會謹守崗位.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rabiosa 於 2015-9-9 02:45 PM 發表

ching, 我做緊基金公司, 打算自己另外幫人申請證監會牌, 有幾樣野請教:

1) 你做唔做有SFC牌既公司既數, 做的話, 我地有機會合作, 而且我公司一直想轉auditor, 可以睇下合唔合作到
2) 介唔介意講下大陸點搵投資者 ...
本身我做過FI audit, 身邊同學好多都做investment, (GS/Barclay/fund house/大陸基金/國企其下只有自己人玩既基金), 係得我走去做audit/tax哈哈
有機會詳談

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 稅務小子 於 2015-9-15 09:45 AM 發表
本身我做過FI audit, 身邊同學好多都做investment, (GS/Barclay/fund house/大陸基金/國企其下只有自己人玩既基金), 係得我走去做audit/tax哈哈有機會詳談
而家可以咁樣打廣告的嗎?小心俾人釘牌.

回覆 引用 TOP

睇左咁多留言, 大家仲好似對會計師呢行仲有憧景,會計師呢一行已是夕陽行業, 監管愈來愈多, 新仔每年又有量入行, 他們2千蚊一個AUDIT 都做, 將來有仔女都唔好比佢地入行。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Niceman01 於 2015-9-28 04:15 PM 發表

睇左咁多留言, 大家仲好似對會計師呢行仲有憧景,會計師呢一行已是夕陽行業, 監管愈來愈多, 新仔每年又有量入行, 他們2千蚊一個AUDIT 都做, 將來有仔女都唔好比佢地入行。
low balling, 公會一直都知, 由於自由市場原則, 公會未能出手. 另一方面,公會近年更重視practice review, 加強監察同業質素, 要求同業更注重品質, 所以低audit fee的問題應該會改善. 此外, 我的定位是用多點時間做好現有客戶, 為佢地多想一點, 多做一點, 大家雙贏, 這才是合作伙伴,長期戰友

回覆 引用 TOP

樓主我新開左間公司, 我想請教下會計既問題可以點聯絡你呢.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。